Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
19.6°C26.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
20.5°C26.5°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.8°C25.5°C
2 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.1°C
2 BF 53%
Η άμεση ανάγκη τερματισμού της καταστροφής στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η άμεση ανάγκη τερματισμού της καταστροφής στη Γάζα

1347315500.jpg

Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που όρμησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής φορτηγών η οποία μετέφερε βοήθεια στα ερείπια της βόρειας Γάζας την προηγούμενη εβδομάδα έλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα που χρειάζονταν απεγνωσμένα. Αντί να συμβεί αυτό, δεκάδες από αυτούς προστέθηκαν στον αριθμό των χιλιάδων που έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στην περιοχή.

Υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές για το τι τελικά συνέβη. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του έριξαν προειδοποιητικές βολές καθώς το πλήθος κινήθηκε εναντίον τους και πως όντως κάποιοι χτυπήθηκαν αλλά πως δεκάδες άλλοι ποδοπατήθηκαν. Οποια και αν είναι η αλήθεια, η τραγωδία υπογραμμίζει την αθλιότητα της κατάστασης στη Γάζα πέντε μήνες μετά την ισραηλινή πολιορκία και την επίθεση κατά της Χαμάς. Ο απολογισμός της ισραηλινής επέμβασης έχει πια ξεπεράσει τους 30.000 νεκρούς, σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους. Εδώ και εβδομάδες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν για λιμοκτονία και επιδημίες καθώς ελάχιστη βοήθεια φτάνει πια στη Γάζα.

Τον Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού εκδίκασε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ, διέταξε το εβραϊκό κράτος να λάβει «άμεσα μέτρα» για τη διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει όμως ότι η διανομή της βοήθειας τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο μισό σε σχέση με εκείνη που εισήλθε στην περιοχή τον Ιανουάριο. Η δημόσια τάξη στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταρρεύσει.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η έλλειψη βοήθειας αποτυπώνει την ανικανότητα των ΗΠΑ και των Δυτικών τους συμμάχων να πιέσουν το Ισραήλ να αλλάξει την πορεία του πολέμου. Ως δύναμη κατοχής, είναι ευθύνη του Ισραήλ να διασφαλίζει ότι θα υπάρχουν επαρκή τρόφιμα για τους πεινασμένους. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει εδώ και εβδομάδες το Ισραήλ να διευκολύνει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, με αμελητέα όμως αποτελέσματα.

Η Ουάσιγκτον πιέζει επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα και να χαλιναγωγήσει τους εξτρεμιστές εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ωστόσο ο Νετανιάχου αγνοεί τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον και υπόσχεται να συνεχίσει μέχρι την «τελική νίκη».

Η μεγαλύτερη ελπίδα για τερματισμό της σύγκρουσης, ανακούφιση της ανθρωπιστικής καταστροφής και αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που να διασφαλίζει την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Όμως οι μεσολαβητές -οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος- αγωνίζονται να κλείσουν τα μεγάλα χάσματα που υπάρχουν μεταξύ των πρωταγωνιστών και να πετύχουν μια συμφωνία. Το αδιέξοδο αυτό πρέπει να αρθεί.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος πρέπει να διατηρήσουν την πίεση στη Χαμάς να αποδεχτεί μια συμφωνία και να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Ως όμως η μοναδική θέση με τόσο σημαντική επιρροή στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να πείσουν το Ισραήλ να ανακουφίσει τον πόνο στη Γάζα και να τερματίσει την επίθεσή του.

Η απόφαση των ΗΠΑ να ρίξουν εφόδια από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση. Είναι μια απόφαση όμως που στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί απλό παυσίπονο. Τα πράγματα δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Η Ουάσιγκτον είχε δίκιο να υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του μετά τη φρικαλέα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.200 άτομα. Έχει όμως περάσει για τα καλά ο καιρός που η υποστήριξη έπρεπε να είναι άκρατη.

Είναι μια περίπλοκη κατάσταση για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ιδίως σε μια εκλογική χρονιά. Ως φίλος του Ισραήλ ωστόσο, πρέπει να προσπεράσει τον Νετανιάχου και να απευθυνθεί άμεσα στους ίδιους τους Ισραηλινούς για να τους προειδοποιήσει για τη ζημιά που προκαλεί η σφαγή στη Γάζα τόσο στο διεθνές κύρος της χώρας τους όσο και στους μακροπρόθεσμους στόχους για την ασφάλειά της.

Ο Μπάιντεν θα έπρεπε να θέσει προϋποθέσεις στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων εάν ο Νετανιάχου συνεχίσει να αψηφά τις συστάσεις του. Θα έπρεπε να υποστηρίξει την πλήρη συμμετοχή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη για να υπογραμμίσει τις σοβαρές προθέσεις της Ουάσιγκτον για τη λύση των δύο κρατών. Θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση για την αναστολή χρηματοδότησης της UNRWA, της υπηρεσίας στην οποία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βασίζονται, επειδή το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τα 13.000 μέλη της στη Γάζα ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς.

Πάνω απ’ όλα, ο Μπάιντεν πρέπει να αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ και των ΗΠΑ να ασκήσει την επιρροή που έχει. Εάν αυτό δεν συμβεί και όσο περισσότερο παρατείνεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερο οι ΗΠΑ θα θεωρούνται ως συνένοχες στην καταστροφή που συντελείται στη Γάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL