Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Η ανακύκλωση δεν προχωρά, οι χωματερές καλά κρατούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανακύκλωση δεν προχωρά, οι χωματερές καλά κρατούν

Την ώρα που αυστηροποιείται η νομοθεσία της Ε.Ε. για τη διαχείριση απορριμμάτων αυξάνοντας τους στόχους της ανακύκλωσης και της επαχρησιμοποίησης των υλικών, η χώρα μας καταγράφει μεγάλη υστέρηση στην επίτευξή τους. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να το αναγορεύει σε πρώτιστο ζήτημα και να υπερθεματίζει για τη θερμική αξιοποίηση. Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι οι επιδόσεις των 66 δήμων της Αττικής ως προς την ανακύκλωση και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι υπερβολικά χαμηλές. Πάντως, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρουσίασε χθες το σχέδιό του ώστε «το 2020 να είναι έτος - σταθμός για την ανακύκλωση», όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δεσμεύεται για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή.

«Δεν πριμοδοτούμε την ταφή απορριμμάτων, αλλά...»

Με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει από την αύξηση των χρεώσεων για την ταφή απορριμμάτων που επιβάλλει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής εκτινάσσοντας τις χρεώσεις κατά 50% για τα βιοαπόβλητα, ο Γ. Πατούλης είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν πριμοδοτούμε την ταφή απορριμμάτων». Όμως, ο περιφερειάρχης δεν αιτιολόγησε επαρκώς την επιλογή του να προχωρήσει στη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή στη θέση Σκαλιστήρι.

Άδραξε, όμως, την ευκαιρία να προχωρήσει σε έναν εκβιασμό για να δικαιολογήσει την αύξηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τον Δήμο Φυλής από τα 36,27 εκατ. ευρώ το 2019 στα 39,67 εκατ. ευρώ για το 2020, διατηρώντας, όμως, σταθερά τα ποσά των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τους Δήμους Ασπροπύργου (2,4 εκατ. ευρώ), Κερατσινίου - Δραπετσώνας (400.000 ευρώ) και Περάματος (400.000 ευρώ). «Όποιος δήμος της Αττικής θέλει να πάρει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα του Δήμου Φυλής, να μας παραχωρήσει χώρο για να θάβουμε και τα σκουπίδια της Αττικής» είπε ο Γ. Πατούλης.

Έχοντας, πάντως, κηρύξει το 2020 ως έτος ανακύκλωσης, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε χθες τους 66 δημάρχους της Αττικής ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία του διαγωνισμού για τις 1.000 γωνιές ανακύκλωσης. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι σε όλους τους χώρους του Δημοσίου θα συνεχιστεί η διανομή κάδων ανακύκλωσης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που υλοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε επικριτικός με τη λειτουργία του μπλε κάδου ανακύκλωσης που λειτουργούν οι δήμοι σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και έκανε ένα μάλλον δηκτικό σχόλιο αναφερόμενος σε «μονοπωλιακή πολιτική» της εταιρείας, της οποίας, όμως, μέτοχος κατά 60% είναι πολυεθνικές εταιρείες. Επίσης, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ συμμετέχει κατά 35% η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, της οποίας ο Γ. Πατούλης διατέλεσε πρόεδρος για την περίοδο 2014-2019 εκπροσωπώντας τους δήμους όλης της χώρας...

Αντιστέκονται οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής: Στη Φυλή συνεχίζεται το περιβαλλοντικό έγκλημα με νέα χωματερή

Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου της Φυλής οι μπουλντόζες ατιμάζουν την ιστορία της αθηναΐκής δημοκρατίας

Κόντρα στο προδιαγεγραμμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, που επεκτείνεται και μολύνει όλη την περιοχή της Φυλής και του Θριάσιου Πεδίου, στέκονται οι κάτοικοι προσπαθώντας να βάλουν φραγμό στις κυβερνητικές αποφάσεις, που θέλουν την περιοχή να παραμείνει για πάντα η μεγάλη χωματερή της Αττικής και της χώρας μας. «Όχι στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής» θα βροντοφωνάξουν οι κάτοικοι στη μεγάλη διαδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Οι κάτοικοι της δυτικής πλευράς του Λεκανοπεδίου Αττικής θα ενώσουν τη φωνή τους με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη «γαλάζια» διοίκηση Πατούλη της Περιφέρειας Αττικής για τους «καταστροφικούς σχεδιασμούς» τους στη διαχείριση απορριμμάτων, που εκτελούνται σε αγαστή συνεργασία με τα οικονομικά λόμπι.

Εξάλλου, αυτοί οι καταστροφικοί σχεδιασμοί στην περιοχή της Φυλής δεν εξαντλούνται στην τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ενέκρινε έναν διαγωνισμό με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέας χωματερής στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής.

Το «έργο»...

Υπενθυμίζουμε ότι εκεί, προ δεκαετίας λειτουργούσε χωματερή. Τώρα θα γίνει νέα εκσκαφή στην έκταση, που συνορεύει με τη Β’ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή της μεγάλης χωματερής. Εκεί, λοιπόν, στη θέση Σκαλιστήρι, στην έκταση των 62,5 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί «έκτακτο κύτταρο», χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί περί τους 595.000 τόνους απόβλητα για διάστημα πέντε μηνών από την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου υποδοχής απορριμμάτων. Το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες θα είναι 5,1 εκατ. ευρώ!

Για να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος της ύβρεως προς τη φύση και την ιστορία του τόπου, αρκεί μόνο να έχει υπόψη ότι σε απόσταση 400 μέτρων από τη νέα χωματερή υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος «Καλιστήρι - Σπηλιές», που ήταν ένας σημαντικός οικισμός. Επίσης, σε απόσταση 1.000 μέτρων από τη χωματερή στέκει ακόμη το Φρούριο της Φυλής, που είναι συνδεδεμένο με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα, όταν τον χειμώνα του 404-403 π.Χ., χάρη στον αγώνα του Αθηναίου στρατηγού και ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης Θρασύβουλου, έπεσε το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL