Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα

Κρίσιμα θα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς τα μπλόκα ενισχύονται, οι αγρότες συσπειρώνονται και είναι έτοιμοι για κλιμάκωση του αγώνα τους, παρά την αισθητή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Με αιχμή το νέο φορολογικό, η εφαρμογή του οποίου θα ισοπεδώσει τους μικρομεσαίους αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι βρίσκονται ήδη στους δρόμους από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ζητώντας αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών. Θα επιδιώξουν μάλιστα συνάντηση με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για το επίμαχο θέμα από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα έχουν συναντήσεις και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Οι αγρότες στο ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ και οι υπόλοιπες συντονιστικές επιτροπές τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους. Οι Θεσσαλοί έχουν ήδη συγκαλέσει πανελλαδική σύσκεψη των συντονιστικών το Σάββατο προκειμένου να συντονιστούν τα μπλόκα, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μαζικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, όπου καλούνται να συμμετάσχουν και οι πολίτες.

Πάντως, και χθες έγιναν κατά τόπους συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, τα μπλόκα διαρκώς ενισχύονται και πλέον εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα, εν αναμονή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς τμημάτων του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Σημειώνεται ότι στην πρεμιέρα των κινητοποιήσεων, την Δευτέρα, δεν έλειψαν τα επεισόδια, με δυνάμεις των ΜΑΤ να προχωρούν σε ρίψη χημικών στη Νίκαια αλλά και σε συλλήψεις στον Μαραθιά Ηλείας. Παράλληλα οι αγρότες της Κρήτης, που συμμετέχουν δυναμικά και με καταλήψεις εφοριών, καταγγέλλουν απόπειρες εκφοβισμού τους προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Βασικό αίτημα των αγροτών αποτελεί, πέραν του υψηλού κόστους παραγωγής και της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, η απόσυρση των νέων φορολογικών ρυθμίσεων. Σύμφωνα με αυτές από φέτος οι αγρότες με ακαθάριστο εισόδημα από την πώληση αγροτικών προϊόντων πάνω από 10.000 ευρώ και εισοδήματα από κοινοτικές επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ υποχρεούνται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και συνακόλουθα να φορολογούνται με συντελεστή 13%.

Οι αγρότες ζητούν το αφορολόγητο να φτάσει τα 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL