Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Για τη βιβλιοθήκη του μέλλοντός μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τη βιβλιοθήκη του μέλλοντός μας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης της συνεργασίας τους και στον τομέα της ψηφιοποίησης του περιεχομένου των εννέα δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών στις οποίες θα εφαρμοστεί το Media Lab άφησαν χθες ο υπεύθυνος του Future Library Δημήτρης Πρωτοψάλτου και ο υπεύθυνος της Google Διονύσης Κολοκοτσάς, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Media Lab που αποσκοπεί, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", να μετατρέψει τις κλασικές βιβλιοθήκες σε χώρους δημιουργικότητας. Στη διάρκεια της παρουσίασης ανακοινώθηκε και η συνεργασία της google με το Future Library, η οποία, κατ' αρχάς, συνίσταται στην παροχή τεχνογνωσίας από την πλευρά του πολυεθνικού γίγαντα στη σχεδίαση των χώρων και στην εκπαίδευση των υπαλλήλων των βιβλιοθηκών σε θέματα εκμετάλλευσης του Διαδικτύου και της τεχνολογίας.

"Οι Άγγλοι λένε ότι ο ουρανός είναι απέραντος" ήταν η απάντηση του υπεύθυνου της Google στην ερώτησή μας για το ενδεχόμενο της ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών, για να αναφέρει στη συνέχεια ότι εφόσον προχωρούμε μπροστά, κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε και πίσω, μέσω της ψηφιοποίησης. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Future Library ανέφερε πως "όταν μπαίνουμε στη διαδικασία πειραματισμού, το μέλλον μπορεί να οδηγήσει και στην ψηφιοποίηση". Στην εύλογη ερώτηση αν μέσω όλης αυτής της διαδικασίας δημιουργηθούν βιβλιοθήκες δύο ταχυτήτων, η απάντηση από πλευράς ιδρύματος Νιάρχου, διά της επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος, Εύας Πολυζωγοπούλου, ήταν καταλυτική. "Μακάρι να ενταχθούν όλες οι βιβλιοθήκες, αυτός είναι ο στόχος μας. Ο ρόλος του ιδρύματος όμως είναι συμπληρωματικός. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τον ρόλο της πολιτείας". Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, επιπλέον, συμπλήρωσε πως "Το πρόγραμμα είναι συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να δούμε και τον δημόσιο τομέα να κινείται ταχύτερα". Όπερ έδη... απούσα η πολιτεία από όλο το εγχείρημα.

Ίσως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εκμετάλλευση και του βιβλιακού και αρχειακού περιεχομένου ελληνικών βιβλιοθηκών, αφού προηγουμένως ψηφιοποιηθεί, από την Google, η οποία άλλωστε δραστηριοποιείται σ' αυτό το πεδίο διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Ίσως να είναι και μια πρώτης τάξεως πρόβα προκειμένου να ακολουθήσει και το πολύτιμο περιεχόμενο, και κυρίως, δημόσιο αγαθό, της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ανοιχτά παραμένουν προς το παρόν τα ενδεχόμενα, με βασικό το δεδομένο της παντελούς απουσίας της ελληνικής πολιτείας, η οποία ως φαίνεται είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον δημόσιο πλούτο σε άλλα χέρια.

Γεγονός είναι πάντως ότι μέσω των Media Lab το κλασικό αναγνωστήριο, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μετατρέπεται σε έναν μοντέρνο χώρο, ειδικά σχεδιασμένο και διαρρυθμισμένο ώστε να προσελκύει τις νεότερες ηλικιακά ομάδες ,να αφήνει ανοιχτό πεδίο στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, εκμεταλλευόμενοι όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Αυτό τουλάχιστον υπογράμμισαν εμφατικά οι ομιλητές κατά τη χθεσινή παρουσίαση. Οι βιβλιοθήκες Δράμας, Λειβαδιάς, Τρικάλων, Κοζάνης, Ναυπάκτου, Κορίνθου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χανίων και Ηλιούπολης, εκ των οποίων αυτές της Λειβαδιάς, Δράμας και Ναυπάκτου είναι δημόσιες και οι υπόλοιπες δημοτικές, ανακαινισμένες βάση των μελετών και των σχεδίων της εταιρείας A&M Architects που ανέλαβε τον σχεδιασμό των media Labs, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αναμένεται να εγκαινιαστούν τον επόμενο Δεκέμβριο.

Το όλο εγχείρημα, όπως παρουσιάστηκε χθες, μοιάζει ελκυστικό όχι μόνο για τους έφηβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες, τους οποίους κυρίως στοχεύει να μυήσει στις τέχνες και στην τεχνολογία. Το ζήτημα είναι πού ακριβώς αποσκοπεί. Το γεγονός ότι από την παρουσίαση, ενώ ήταν παρόντες αρκετοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών βιβλιοθηκών, απουσίαζε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο εντάσσονται οι δημόσιες βιβλιοθήκες, έχει επίσης τη σημασία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL