Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ζωγραφίζοντας το ανθρώπινο δράμα στα έγκατα της γης

Μια έκθεση της Αθηνάς Βαλατσού για τα Μεταλλεία Λαυρίου

Τη Λαυρεωτική, έναν ιστορικό και πανάρχαιο τόπο, που αποτέλεσε εφαλτήριο για τη δημιουργία πολλών μύθων και θρύλων, με την αλλοτινή, πλούσια σε μέταλλα γη και τα σημερινά απομεινάρια μιας άλλοτε ευημερούσας επιχείρησης, τόπος ανθρώπινου μόχθου και πάλης, αποτυπώνει στα ζωγραφικά της έργα που εκτίθενται στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου από την Κυριακή 7 Μαΐου η Αθηνά Βαλατσού.

Η νέα ατομική έκθεση της εικαστικού με τον τίτλο «Ζωγραφική», που έχει ως θέμα της τα Μεταλλεία Λαυρίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Βένιας Παστάκα, θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου.

Η σειρά της Λαυρεωτικής αποτελεί έργο ζωής για την καλλιτέχνιδα, καθώς εργάζεται πάνω στο θέμα για σχεδόν είκοσι χρόνια. Εκτός από τη ζωγραφική, η σειρά αποτελείται από μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και σχεδίων που αποτυπώνουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο τοπίο από τον χρόνο και τον άνθρωπο.

Αναλλοίωτα παραμένουν σημεία όπως οι Φούρνοι, ο Σπαστήρας, το Σιδηρουργείο, το Μηχανουργείο και το Τηλεφωνείο.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Βένια Παστάκα σημειώνει πως «μια βαθιά μελαγχολία διαπνέει τα έργα, ενώ ο χρωστήρας άλλες φορές σκοτεινιάζει -κυρίως όταν πρόκειται για απεικονίσεις εσωτερικών χώρων-, ενώ άλλες είναι φωτεινός και γεμάτος αισιοδοξία. Στο έργο της ζωγράφου σημασία έχει η απόδοση του αισθήματος και η ανάδειξη του ανθρώπινου δράματος που εκτυλίχθηκε εκεί. Η ανθρώπινη παρουσία κυριαρχεί, ακόμα και όταν δεν παριστάνεται. Οι μορφές -όταν υπάρχουν- είναι βουβές, ήρεμες και μελαγχολικές, θα έλεγε κανείς υποταγμένες στη μοίρα τους να πολεμάνε με το χάος και το έρεβος στα έγκατα της γης. Κάποια φορά μάλιστα εμφανίζονται με φτερά, πλέον άυλες και ελεύθερες από τα δεσμά του τόπου, πάντα όμως εκεί».

Η έκθεση «Ζωγραφική» της Αθηνάς Βαλατσού στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου είναι επισκέψιμη, με ελεύθερη είσοδο, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 3 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ.

Δείτε όλα τα σχόλια