Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εικαστικές προσεγγίσεις μιας ταραγμένης εποχής

Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - Έκθεση με τη συμμετοχή 151 καλλιτεχνών με θέμα τη μεταπολεμική Ελλάδα 1950-1974

Μια μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών με έργα που δημιουργήθηκαν την περίοδο που σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα τα οποία καθόρισαν τη ζωή στη μεταπολεμική Ελλάδα, μεταξύ του 1950 και του 1974, εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, στις 24 Ιανουαρίου (7.30 μ.μ.) και τίτλο "Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974".

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου και στην οποία συμμετέχουν με έργα τους 151 καλλιτέχνες, διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Βασίζεται μάλιστα στη δεύτερη φάση της μελέτης του Επιμελητηρίου που περιλαμβάνει μια ιστορική περίοδο.

Τα έργα είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή και προέρχονται από συλλογές, μουσεία και ιδιώτες.

Πρόκειται για δημιουργίες εικαστικών καλλιτεχνών που έζησαν οι ίδιοι τα γεγονότα της περιόδου 1950-1974 και έχουν φιλοτεχνήσει έργα τους μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εμπνευσμένοι από γεγονότα της εποχής, όπως πολιτικές διώξεις, εκτελέσεις, φυλακές, εξορία, πολιτική προσφυγιά κ.ά. Επίσης η έκθεση περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που τη συγκεκριμένη περίοδο έζησαν έντονα τα γεγονότα αλλά δεν κατάφεραν να έχουν εικαστικό έργο, καθώς υπήρξαν θύματα φυλακίσεων, εξοριών κ.λπ. Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει και μια τρίτη κατηγορία έργων, από καλλιτέχνες που εκείνη την περίοδο ήταν πολιτικοί πρόσφυγες, εξόριστοι ή αυτοεξόριστοι, με αποτέλεσμα να μη βρίσκονται στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο να έχουν δημιουργήσει έργα τους μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο, τα οποία και είναι εμπνευσμένα από τα γεγονότα των ετών 1950-1974.

Στον χώρο της έκθεσης θα λειτουργεί καθ' όλο το διάστημα «εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης», όπου σε βάση δεδομένων θα είναι κατατεθειμένα στοιχεία γύρω από τους καλλιτέχνες της περιόδου που ξεκινά το 1936 και διαρκεί έως το 1974. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε Τρίτη 10 π.μ. - 9 μ.μ., Τετάρτη έως Σάββατο 10 π.μ. - 7 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 4 μ.μ., ενώ κάθε Δευτέρα θα είναι κλειστά.

Δείτε όλα τα σχόλια