Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
"Σλάβοι και Τάταροι" στη Σάμο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σλάβοι και Τάταροι" στη Σάμο...

Στο Πυθαγόρειο της Σάμου παρουσιάζεται από την Κυριακή η καινούργια έκθεση ζωγραφικής της διεθνούς φήμης κολεκτίβας καλλιτεχνών «Slavs and Tatars», που φέρει τον τίτλο Φωνήματα και πόθοι και θα φιλοξενηθεί έως τις 10 Οκτωβρίου στο «Art Space Pythagorion», χώρο που αποτελεί πόλο έλξης για εκθέσεις καλλιτεχνών που είναι καταξιωμένοι στο διεθνές στερέωμα.

Οι καλλιτέχνες των «Slavs and Tatars» μέσα από τα έργα τους επιδιώκουν να καταδείξουν την πορεία των αλφαβήτων, που υπήρξε πάντα παράλληλη με την εξέλιξη των αυτοκρατοριών και των θρησκειών. «Η γλώσσα ορίζει καταρχάς την ταυτότητα ενός συνόλου και βοηθάει στην επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των μελών του. Όμως η γλώσσα μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολλά περισσότερα. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος συγκάλυψης, μπορεί να διαφωτίσει, να χειραγωγήσει ή και να παραπλανήσει», δηλώνουν οι καλλιτέχνες.

Εξηγώντας γιατί επέλεξαν τη Σάμο για την έκθεσή τους, αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους «ευρασιατικής καταγωγής» και για τον λόγο αυτό τα έργα τους είναι πλούσια σε υλικά και χρώματα και αντλούν έμπνευση από την τοπική εικονογραφία του ευρασιατικού χώρου.

Η πρωτοποριακή δουλειά της κολεκτίβας «Slavs and Tatars» έχει εκτεθεί, μεταξύ άλλων, σε μουσεία όπως η Tate Modern, το MoMA και το Centre George Pompidou.

Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, θα διεξαχθεί το μουσικό φεστιβάλ Samos Young Artists Festival, στο οποίο κάθε χρόνο νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της γης δίνουν συναυλίες κλασικής, κυρίως, μουσικής. Την έναρξη του προγράμματος αναλαμβάνουν σήμερα οι Gitanes Blonde από το Μόναχο, με έναν μικρό θησαυρό γεμάτο μουσικά μαργαριτάρια: από βαλκανική και εβραϊκή μουσική (Klezmer) μέχρι ιρλανδέζικους, ρωσικούς και νοτιοαμερικανικούς ρυθμούς.

Αύριο, το Camerata Smyrna Woodwind Quintet θα παρουσιάσει μουσικές συνθετών της Μεσογείου, με έργα, μεταξύ άλλων, Rossini, Saygun και Κωνσταντινίδη. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν την Παρασκευή οι Olga Michula (cymbalom) και Anastasia Feierlein (πιάνο), το γερμανικό Aramis Trio (10/8), το ελληνοτουρκικό κουαρτέτο εγχόρδων Tετρακτύς (11/8), ο πιανίστας Caspar Frantz από τη Γερμανία (12/8) και το γαλλικό γυναικείο σύνολο Zaїde, που θα κλείσει το φετινό Φεστιβάλ με έργα Ξενάκη, Χάυντν, Γιάνατσεκ, Μέντελσον.

Η πρωτοβουλία για την έκθεση και το φεστιβάλ ανήκει στους ιδρυτές του «Schwarz Foundation», ενός ελληνογερμανικού πολιτιστικού ιδρύματος που φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL