Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ: / Να προστατευθεί η βιομηχανική κληρονομιά του Πύργου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ: / Να προστατευθεί η βιομηχανική κληρονομιά του Πύργου

Την προστασία και ανάδειξη ενός από τα εναπομείναντα τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας της Ηλείας, του συμπλέγματος κτηρίων του πρώην εργοστασίου Ξυστρή, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας - Ανάπτυξης και Πολιτισμού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, Μάκης Μπαλαούρας και Πάνος Σκουρολιάκος.

Το πυρηνελαιουργείο - σαπωνοποιείο αγοράστηκε από τον Δήμο Πύργου το 2008, ενώ το 2010 μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανάπλαση και αξιοποίησή του προέβλεπε  δημιουργία θεματικού πάρκου, πολυχώρο πολιτισμού και πρασίνου, Μουσείου Διατροφής και Γαστρονομίας, κλειστή αγορά, θόλο πλανηταρίου κ.ά.

Αντ' αυτού, το 2013 ξεκίνησε η κατεδάφιση μέρους του εργοστασίου, καθώς και η δημοπρασία πληθώρας αντικειμένων που βρέθηκαν στον χώρο. Επιπλέον πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο (271/24.10.2016) αποφάσισε την περαιτέρω κατεδάφιση σημαντικού μέρους των κτηρίων του συγκροτήματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρχιτέκτονα του ∆ήµου, «το υφιστάμενο συγκρότημα δεν έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο», ενώ η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ∆. Ελλάδας δεν έχει αντίρρηση για «την κατεδάφιση των κτηρίων που εμποδίζουν τη λειτουργικότητα του χώρου και αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια».

Έπειτα από αντιδράσεις, η απόφαση μεταβιβάστηκε στην Αρχιτεκτονική Επιτροπή της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, που δεν ενέκρινε την κατεδάφιση και αποφάσισε τα μέλη της να διενεργήσουν αυτοψία. Ταυτόχρονα η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Συμπολιτεία υπέβαλε αίτημα στο ΥΠΠΟ να χαρακτηριστεί το εργοστάσιο Ξυστρή διατηρητέος βιομηχανικός χώρος.

Με στόχο την προστασία και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς, αλλά και της μνήμης της πόλης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν αν εχει υπάρξει απόφαση για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου βιομηχανικού ή οποιουδήποτε άλλου είδους χώρου πολιτισμού.

Εάν όχι, υπάρχει πρόθεση τέτοιου χαρακτηρισμού; Ποιος είναι ο πολεοδομικός χαρακτηρισμός του ακινήτου; Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και τι περιλαμβάνει η Πράξη «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης 'Υψικάμινος'"; Τι προβλέπει για τις εναπομείνασες εγκαταστάσεις και σύμφωνα με ποιον σχεδιασμό αποφασίστηκε η κατεδάφιση από τον Δήμο Πύργου;

Τέλος, πώς προτίθενται οι υπουργοί να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη προστασία και ανάδειξη του χώρου και του ακινήτου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL