Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αγελάδες με... μάσκα φωτός παράγουν περισσότερο γάλα

ΑΜΠΕ

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου με επικεφαλής τη Μπάρμπαρα Μέρφι της Γεωπονικής Σχολής, ανέφεραν ότι η παραγωγή αυξάνεται κατά 9% περίπου

Έναν πρωτότυπο τρόπο να παράγουν περισσότερο γάλα οι αγελάδες ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου (University College Dublin), φορώντας στο κεφάλι των ζώων ειδική μάσκα που στέλνει τεχνητό φως στα μάτια τους και έτσι ενεργοποιούν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος από την αγελάδα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Μπάρμπαρα Μέρφι της Γεωπονικής Σχολής, ανέφεραν ότι η παραγωγή αυξάνεται κατά 9% περίπου. Οι ίδιοι ξεκίνησαν το 2012 να δοκιμάζουν τις μάσκες φωτοθεραπείας σε άλογα και στη συνέχεια έστρεψαν την προσοχή τους στις αγελάδες. Όπως είπε η Μπ.Μέρφι, «τα αποτελέσματα της δοκιμής μας διάρκειας 12 εβδομάδων είναι πολύ ενθαρρυντικά από άποψη αύξησης της απόδοσης παραγωγής».

Στις σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες, οι αγελάδες μένουν σε συνθήκες τεχνητού φωτός έως 18 ώρες τη μέρα κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η νέα μάσκα με την ονομασία "Equilume Light Bovine Mask" καθιστά περιττή αυτή τη διαδικασία για τόσο πολύ χρόνο.

Οι μασκοφορεμένες αγελάδες δεν χρειάζεται πια να κρατούνται σε κλειστό τεχνητά φωτισμένο χώρο, αλλά μπορούν πλέον να τρώνε το γρασίδι τους σε ανοιχτό χώρο και παράλληλα να παράγουν περισσότερο γάλα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ποιον κοροϊδεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύρθηκαν εχθές στην υπερψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το έκαναν επειδή ήξεραν ότι, αν καταψήφιζαν, θα είχαν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο