Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιστήμονες δημιούργησαν τρισδιάστατες εκτυπωμένες ωοθήκες

ΑΜΠΕ

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από στείρο θηλυκό ποντίκι και στη θέση τους εμφύτευσαν τις εκτυπωμένες βιοπροσθετικές ωοθήκες. Το θηλυκό ποντίκι είχε ωορρηξία και γέννησε υγιή ποντικάκια. Πρώτη ύλη για τις ωοθήκες αποτελεί μια βιολογική υδρογέλη από διασπασμένο κολλαγόνο

Ο νέος κόσμος των εκτυπωμένων οργάνων περιλαμβάνει πλέον και ωοθήκες. Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν βιοπροσθετικές ωοθήκες, οι οποίες παρήγαγαν υγιή ποντίκια.

Οι τεχνητές ωοθήκες έχουν ωορρηξία όπως οι φυσικές και προορίζονται για γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους και την ομαλή ορμονική λειτουργία τους, μετά από θεραπεία για παιδικό καρκίνο για παράδειγμα.

Πρώτη ύλη αποτελεί μια βιολογική υδρογέλη (ζελατίνη) από διασπασμένο κολλαγόνο, που είναι ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους και είναι ταυτόχρονα πορώδης και ανθεκτική.

Η προσθετική ωοθήκη προέκυψε από τη συνεργασία των σχολών Ιατρικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την Τερέζα Γούντραφ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Nature Communications".

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από στείρο θηλυκό ποντίκι και στη θέση τους εμφύτευσαν τις εκτυπωμένες βιοπροσθετικές ωοθήκες. Το θηλυκό ποντίκι είχε ωορρηξία και γέννησε υγιή ποντικάκια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια