Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Λυδία Κονιόρδου: Συλλογική σύμβαση χωρίς παρεκκλίσεις και στο Εθνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λυδία Κονιόρδου: Συλλογική σύμβαση χωρίς παρεκκλίσεις και στο Εθνικό

Παρέμβαση του ΥΠΠΟ για να λειτουργήσει "χωρίς παρεκκλίσεις" η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προανήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. Μάλιστα, ο τελευταίος αποκάλυψε ότι υπάρχει συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη "για την προετοιμασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στο ελεύθερο θέατρο από τον Αύγουστο του 2018".

Η Λ. Κονιόρδου υπενθύμισε ότι το υπουργείο είχε διαμεσολαβήσει για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τόνισε ότι "με τον ίδιο τρόπο θα παρέμβει και πάλι, όπως και όπου χρειαστεί, για να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς παρεκκλίσεις". Ώς τώρα λύθηκαν ζητήματα που προέκυψαν μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, καθώς πριν από τέσσερις ημέρες κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας κοινό υπόμνημα του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το ανθυγιεινό επίδομα, που αποτελούσε το κύριο αίτημα των εργαζομένων.

"Να κάνουν πολιτική ΣΥΡΙΖΑ"

Ο Π. Σκουρολιάκος έθεσε το ζήτημα της πρόσληψης απεργοσπαστών από το Εθνικό. Υπενθύμισε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2013 καταστρατήγησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "μέσα στη στενότητα των Μνημονίων, μέσα στις υποχρεώσεις και κάτω από το άγρυπνο μάτι των θεσμών, είχε τη γενναιότητα και υπέγραψε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας" και για τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς στο Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

"Ο διευθυντής και το Διοικητικό Συμβούλιο ενός δημόσιου οργανισμού δεν γίνεται να αγνοούν τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με πρωτοβουλία και ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να προσλαμβάνουν απεργοσπάστες και δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη μη κατάρτιση ακόμα του εσωτερικού κανονισμού. Πρέπει να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αν θέλουν να κάνουν μια άλλη πολιτική, μια πολιτική άλλων κομμάτων, που την έκαναν προηγουμένως, δεν μπορεί να την κάνουν με αυτήν την κυβέρνηση. Αυτά τα έκαναν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Αυτό που παρουσιάζεται ως πρόσληψη απεργοσπαστών είναι ανακριβές" απάντησε η υπουργός. Είπε ότι υπήρξε "μια και μοναδική περίπτωση" που αφορούσε εργασία μεταφοράς σκηνικού σε βραδινές ώρες, εκτός του ωραρίου των εργατών του Εθνικού, την οποία αρνήθηκαν να εκτελέσουν οι εργάτες "όπως είχαν σχετικό δικαίωμα και για τον λόγο αυτό το Εθνικό απευθύνθηκε στην Ένωση Φορτοεκφορτωτών. Τελικά, η διοίκηση αποφάσισε να μη γίνει η βραδινή μεταφορά".

Όσον αφορά την επιβολή προστίμου για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, η Λ. Κονιόρδου είπε ότι χρησιμοποιούνταν εργάτες για δευτερεύουσες εργασίες που δηλώνονταν την επομένη ημέρα. Το πρόβλημα προέκυψε σε μεταμεσονύκτια παράσταση στο Ηρώδειο, όπου η δήλωση θα γινόταν τη Δευτέρα. Πάντως πλέον "υπάρχουν ενεργές συμβάσεις εκ των προτέρων".

Για τον εσωτερικό κανονισμό, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι έχει κατατεθεί προσχέδιο κανονισμού που περιλαμβάνει και οργανικές θέσεις εργασίας, ενώ ο Π. Σκουρολιάκος μετέφερε τις καταγγελίες των εργαζόμενων ότι έχει δοθεί το 1/7 του κανονισμού. Ακόμη, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι "όλες οι πρόβες είναι από την πρώτη μέρα κανονικά αμειβόμενες".

1.900 προσλήψεις το 2018

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι φέτος προσλαμβάνονται πάνω από 1.700 άτομα (έναντι 1.300 πέρυσι). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η Λ. Κονιόρδου, ήδη ανέλαβαν υπηρεσία 400 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ημερήσιοι φύλακες, νυχτοφύλακες, εργάτες καθαριότητας για τους επόμενους πέντε μήνες και είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 1.414 ατόμων για επτά μήνες (1.163 ημερήσιοι φύλακες αρχαιοτήτων, 99 νυχτοφύλακες, 5 λογιστές, 41 βοηθητικό προσωπικό, 6 άτομα βοηθητικό προσωπικό). Ακόμη, το αργότερο ώς τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 200 μόνιμων υπαλλήλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL