Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Β. Ντομπρόβσκις: Μέχρι τον Ιούνιο η συμφωνία για το χρέος (Video)

Απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της έχει πετύχει και ξεπεράσει τους στόχους την περασμένη χρονιά

Η τελική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου θα περιλαμβάνει και το χρέος, ξεκαθάρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είχε απευθύνει ερώτηση στον Β. Ντομπρόβσκις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος και σχετικά με το αν σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το χρέος αλλά και πώς σκοπεύει η Επιτροπή να εργαστεί προκειμένου οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Ο ευρωβουλευτής είχε τονίσει την ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και που θα περιλαμβάνει τη στρατηγική για την ανάπτυξη, το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

«Είναι σαφής η δέσμευση όλων των πλευρών για την επιτυχή κατάληξη του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα και άλλες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος. Αυτή η εργασία συνεχίζεται. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Επιτροπή γι’ αυτό εργάζεται και είναι εφικτό στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup», είπε ο Β. Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη» περίοδο για τις εν λόγω αποφάσεις και ότι η Ελλάδα από την πλευρά της έχει πετύχει και ξεπεράσει τους στόχους την περασμένη χρονιά, ενώ οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση έχουν μόλις ξεκινήσει.

Όπως σημείωσε, για το χρέος θα ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ονομαστικό κούρεμα, αλλά διευθέτηση στην εξυπηρέτησή του. «Η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε ότι «εργαζόμαστε εποικοδομητικά», καθώς παρ’ όλο που δεν έχει μέχρι σήμερα παράσχει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, συμμετέχει κανονικά στις αποστολές. «Συζητάμε τι είδους συνεργασία ή δέσμευση θα μπορέσουμε να πετύχουμε», κατέληξε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Αναλυτικά:

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε,

θα μιλήσω στα ελληνικά.

Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση που μας δώσατε, αλλά επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για τη χώρα μου, την Ελλάδα, καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος.

Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης πορείας και αυτή την ώρα έχει σημασία να εφαρμοστεί το pacta sunt servanta από όλες τις πλευρές.

Υπάρχει μια συμφωνημένη πορεία, ένας οδικός χάρτης, που, κατά το Eurogroup, πρέπει να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου -ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, μεταμνημονιακή στρατηγική, ελάφρυνση του χρέους, όπως έχει ήδη αποφασιστεί ως πλαίσιο από το Eurogroup το Μάιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, και προσδιορισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας με βάση τον κανονισμό 472.

Επειδή κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του συμφωνημένου πακέτου είναι επιζήμια, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, και έτσι η καθυστέρηση προσθέτει αβεβαιότητα, θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα.

Το πρώτο, πριν από λίγες μέρες είπατε ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους στη συμφωνία -που δεν θα επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, αλλά θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στις αγορές- είναι ζήτημα που θα λήξει μέσα στους επόμενους μήνες. Ορισμένοι στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, που τους αποκαλώ “Κασσάνδρες των Αθηνών”, ισχυρίστηκαν ότι με αυτή τη δήλωσή σας, εισηγείστε την αναβολή των αποφάσεων, για μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αυτή τη δήλωσή σας.

Η Κομισιόν θέλει και εργάζεται για αποφάσεις στις 21 Ιουνίου και για το χρέος;

Και το δεύτερο, πώς σκοπεύει η Κομισιόν να συμβάλλει ώστε οι διαφορές μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων δανειστών να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας;»

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Όντως είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα και σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα πάει καλά. Η Ελλάδα υπερέβει τους φορολογικούς της στόχους και μάλιστα με ουσιώδη τρόπο, όπως διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά πέρυσι.

Και έχει αρχίσει η αξιολόγηση – η αποστολή είναι ήδη στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Συνολικά θα έλεγα ότι υπάρχει σαφής δέσμευση από όλες τις πλευρές, από τους θεσμούς και από τις Ελληνικές αρχές, να καταλήξει επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Συζητάμε κάποιες εκκρεμούσες πρότερες δράσεις και ορισμένα άλλα στοιχεία.

Και στα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι και τα μέτρα για το χρέος.

Όπως είπα και δημοσίως πριν από μερικές μέρες, αυτή η εργασία συνεχίζεται και όταν μίλησα για τους μερικούς επόμενους μερικούς μήνες, εννοούσα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διευκολυνθεί αυτή η συμφωνία και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της. Και πιστεύω ότι είναι εφικτό, με βάση τις παραμέτρους που καθόρισε το Eurogroup, τους οποίους κι εσείς αναφέρατε. Δεν θα υπάρξει δηλαδή ονομαστικό κούρεμα, αλλά οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους θα αλλάξουν ούτως ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματαγορές και να σταθεί στα πόδια της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν, είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία, η οποία πρέπει να επιτευχθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Τώρα το πώς εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ: συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά, διότι έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, όχι μέσω απευθείας οικονομικής συμμέτοχής, αλλά με βάση κάποιες προληπτικές ρυθμίσεις. Συζητάμε λοιπόν, για το τι μορφή συνεργασίας ή δέσμευσης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σε αυτή την τελική φάση του προγράμματος».

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανήθικοι και επικίνδυνοι

Όσο πλησιάζει η ώρα να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο η τακτική της Ν.Δ. γίνεται πιο ανήθικη, αλλά και πιο επικίνδυνη. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει με κάθε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο