Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κωδικός "επιτάχυνση" στα προαπαιτούμενα

Eurokinissi

Το ισχυρό πλεόνασμα ακυρώνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα πρέπει να δώσει κανενός είδους επιχείρημα στην άλλη πλευρά για οποιοδήποτε ζήτημα, γι’ αυτό και στρέφει την προσοχή του στο να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

Άλλωστε αρμόδια στελέχη γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες “τεχνικές” δυσκολίες σε ορισμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με τις νέες αντικειμενικές αξίες ή σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, τα οποία καθυστερούν, ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, ώστε τον Ιούνιο να υπάρξει συμφωνία σε χρέος και μεταμνημονιακή περίοδο, με σκοπό να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα τον Αύγουστο, οπότε η χώρα αναμένεται να βγει από τα Μνημόνια.

Μεγάλο πλεόνασμα vs ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, στα εξαιρετικά αποτελέσματα δημοσιονομικής πολιτικής “πατάει” η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσει τις ενδεχόμενες υποεκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέχρι σήμερα Κυριακή 1 Απριλίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποστείλει τα οριστικά στοιχεία του 2017 στην Eurostat, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς, το οποίο φαίνεται ότι έφτασε κοντά στο 4,5%, όταν ο επιβεβλημένος στόχος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Ισχυροποίηση

Η επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου από την Eurostat. Αξίζει να σημειωθεί πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά στοιχεία που περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει τη θέση του αναφορικά με το αν θα ζητήσει την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Πάντως, η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους δείκτες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναθεώρηση επί τα βελτίω στην ανάπτυξη του 2017, ενώ και οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ.

Επιχειρήματα

Τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικά επιχειρήματα της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ. Προφανώς, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία του υπερπλεονάσματος ως μία απόδειξη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ήδη πιο πολλά από τα αναγκαία, ώστε όχι μόνο να αντικρούσει τις πιέσεις για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολογήτου, αλλά και να φέρει μέσω του αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, μια σειρά κοινωνικά μέτρα.

Πρώτος σταθμός όλων αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι η συνεδρίαση του EWG της 12ης Απριλίου, στην οποία θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα για την αποδοχή ή όχι των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.

Η ημερομηνία για την παγκόσμια συμφωνία

Αναφορικά με το πότε θα υπάρξει η "παγκόσμια" συμφωνία, ένα σενάριο καθυστερήσεων που "έπαιξε" για καταληκτική ημερομηνία στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου δεν είναι το ευκταίο για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα έφερνε την καταστροφή.

Μόνο μια ενδεχόμενη παράταση του τρίτου προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου θα μπορούσε να φέρει αναταράξεις, ωστόσο έχει διαψευστεί από όλες τις πλευρές. Για το τελευταίο ενδεχόμενο θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Από όπου κι αν προέρχεται;

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. Δεν την είδε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχεδόν όλων των κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο