Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Τουρισμός: Έσοδα 14,5 δισ. ευρώ, με 28 εκατ. αφίξεις αναμένονται φέτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός: Έσοδα 14,5 δισ. ευρώ, με 28 εκατ. αφίξεις αναμένονται φέτος

Ακόμη ένα ρεκόρ αναμένεται να σπάσει φέτος το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Τα μηνύματα από τους tour operators αλλά και από την 51η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), που άνοιξε χθες τις πύλες της, είναι άκρως ενθαρρυντικά. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους θεσμικούς φορείς του κλάδου, όπως ο ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος του οποίου Α. Ανδρεάδης, με δηλώσεις του στο πλαίσιο της ΙΤΒ, εκτίμησε πως οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ. υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές, ενώ τα συνολικά έσοδα μπορούν να κινηθούν μεταξύ 14,2 - 14,5 δισ. ευρώ.

Αυτή του η εκτίμηση βασίζεται και στα μηνύματα που έρχονται από τις βασικές “χώρες -τροφοδότες” του ελληνικού προϊόντος. Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα βρίσκεται στις απόλυτα top τάσεις του φετινού καλοκαιριού και εξελίσσεται στον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Γερμανούς μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους, όπως μεταδίδει η DW. Η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει πολλούς operators να αυξήσουν τις προσφορές τους για την Ελλάδα. Η TUI, για παράδειγμα, προσφέρει για φέτος 40% περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι το 2016 σε ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο και Κω και έχει αυξήσει επίσης τον αριθμό των πτήσεων. Την ίδια στιγμή, οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 30% το 2016, σε σχέση με το 2015, φτάνοντας πρακτικά τις 900.000 τουρίστες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ στη Μόσχα Γιώργος Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, "Με βάση τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων και του γενικού προξενείου της Ελλάδας, ο αριθμός των πρόωρων κρατήσεων υπερβαίνει ήδη αρκετές φορές τις κρατήσεις του προηγούμενου χρόνου".

Σύμφωνα με τα μηνύματα από την έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό για επιπλέον 1,5 εκατ. θέσεις το 2017, τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές και τη διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, όπου φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι πως οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, “Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ. υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές”.

Επιπλέον μία μονάδα στο ΑΕΠ υπολογίζει ο ΣΕΤΕ

Σχετικά με τις εισπράξεις σημείωσε πως “Εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμούμε πως τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 - 14,5 δισ. ευρώ”. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, όπως είπε ο κ. Ανδρέαδης, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει -τουλάχιστον φέτος- επιπλέον μια μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας. “Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση".

Νέες απευθείας πτήσεις

Εν τω μεταξύ, χθες η Ellinair, η αεροπορική εταιρεία του Mouzenidis Group, ανταποκρινόμενη στην αύξηση της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται από τη μέχρι τώρα πορεία των κρατήσεων και τη συμμετοχή του Ομίλου στις πρώτες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού για το 2017, ανακοίνωσε νέες πτήσεις και ενίσχυση υφιστάμενων δρομολογίων. Προχθές εξάλλου η Sky Express ανακοίνωσε την ανάπτυξη του δικτύου της, προσφέροντας για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, νέες απευθείας συνδέσεις από το Ηράκλειο Κρήτης για Πάρο, Ικαρία και Μυτιλήνη. Οι συγκεκριμένες πτήσεις ενισχύουν τις υφιστάμενες, όλο τον χρόνο, συνδέσεις του Ηρακλείου με Αθήνα και Ρόδο καθημερινά και με Κω τρεις φορές την εβδομάδα.

Αυξημένα κατά 70% τα τουριστικά πακέτα από τη Γερμανία

Διψήφια αύξηση, που αγγίζει και το 70%, καταγράφεται στα τουριστικά πακέτα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για το 2017 όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας DRV Norbert Fiebig στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο. Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους tour operators, όπως η TUI και η Thomas Cook, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι η ζήτηση για την Ελλάδα το 2017 είναι αυξημένη κατά 30%- 70%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL