Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κορύφωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με σύσκεψη προετοιμασίας του Eurogroup
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορύφωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με σύσκεψη προετοιμασίας του Eurogroup

Παρότι παραμένουν παγωμένες οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, κορυφώνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο και σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί ένα πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Προφανώς, το χθεσινό EWG δεν αποτελούσε το πεδίο διεξαγωγής της πολιτικής διαπραγμάτευσης και γι' αυτό δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, ενώ αποφεύχθηκαν και πιθανές αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα. Από το πρωί η ελληνική πλευρά διαμήνυε ότι δεν περιμένει κάποια εξέλιξη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συνήθως είναι ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο όργανο, δεν πήγε καν στις Βρυξέλλες.

Αντιθέτως, οι επικοινωνίες και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την εξεύρεση λύσης σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται να κορυφώνονται. “Η επιδίωξη είναι να βρεθούν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι για να προετοιμάσουν το Eurogrοup” εξηγούσε στην “Αυγή” κορυφαίο στέλεχος της ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ άλλος κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας προέτρεπε για “λίγο ακόμη υπομονή”. Σε μια τέτοια συνάντηση, την οποία μερικοί τοποθετούν ακόμη και σήμερα, θα ήταν αναμενόμενο να παρευρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος από κάθε θεσμό, όπως το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ίσως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες υπάρχει πυρετός τηλεφωνικών, αλλά και κατ’ ιδίαν επικοινωνιών, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στις Βρυξέλλες να διαδραματίζει ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση. Φαίνεται, επιπλέον, ότι η λύση αυτή αναζητείται καταρχήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, καθόλου η παρουσία του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου για την ανάδειξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να συνδυαστεί με επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πολυπαραγοντικές συγκρούσεις

Ωστόσο η βασική εμπλοκή αυτή τη στιγμή είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, όχι μόνο προς την ελληνική πλευρά για επιπλέον μέτρα, αλλά και προς τους Ευρωπαίους -ουσιαστικά προς τη Γερμανία- για ελάφρυνση του χρέους. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι, όσες υποχωρήσεις σε μέτρα κι αν κάνει η Ελλάδα, το Ταμείο θέλει το χρέος και η Γερμανία δεν θέλει να κάνει την υποχώρηση αυτή. Όντως τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις παραγόντων των δύο πλευρών δείχνουν ότι η κόντρα συνεχίζει να μαίνεται, αν και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις έκανε λόγο χθες για «μεγαλύτερη συμφωνία" σε σχέση με το παρελθόν και “συγκλίσεις» σε “κάποια σημαντικά θέματα”.

Πλέον στις υπάρχουσες αντιπαραθέσεις φαίνεται να προστίθεται και η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της σε σχέση με την πιθανότητα ενός Grexit. Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να μην απαντά αποφεύγοντας συστηματικά τις προβοκάτσιες και την αναζωπύρωση της συζήτησης.

Τα όρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της κυβέρνησης ο προσανατολισμός είναι σαφέστατα προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας για τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι δηλώσεις ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων πιθανότατα αντικατοπτρίζουν μια διαπραγματευτική τακτική παρά μια αμετάκλητη απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, στο “διάγραμμα άπειρων συνδυασμών” (όπως ανέφεραν πηγές του Μαξιμου σχετικά με τις ενδεχόμενες λύσεις που υπάρχουν), η κυβέρνηση επιμένει ότι η όποια λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι κοινωνικά βιώσιμη και να βάζει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (η οποία επίσης ζητάει να γίνουν περισσότερα βήματα για την εξασφάλιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους).

Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται αρκετά σίγουρο ότι μια προληπτική νομοθέτηση (που θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν δεν πιαστούν οι στόχοι) μείωσης του αφορολόγητου για το 2019 και μετά στα επίπεδα των 7.200 - 7.500 ευρώ δεν θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αντιθέτως, μια μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν περνάει, αλλά θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια επέκταση του υπάρχοντος κόφτη στο 2019 (τώρα ισχύει έως και το 2018).

Σε συνεννόηση με Βίζερ η απουσία Χουλιαράκη

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό, η Ν.Δ. εξακολουθεί να μην τοποθετείται πάνω στα ανοιχτά ζητήματα, αλλά να κάνει εκ του μακρόθεν κριτική.

Χθες κατηγορούσε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ότι “αντί να εκπροσωπεί τη χώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αποφάσισε να εξαφανιστεί” και την κυβέρνηση πως “η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”. “Η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα. Οφείλει, επιτέλους, να καταλάβει πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο” συνέχιζε η Ν.Δ. αποφεύγοντας κάθε πολιτική τοποθέτηση στα συγκεκριμένα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, που εξηγούσε ότι η απουσία του Γιώργου Χουλιαράκη γίνεται “σε συνεννόηση και συμφωνία με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ". "Έχει συμβεί στο παρελθόν και, όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο, θα συμβεί ξανά στο μέλλον" κατέληγε με ήρεμο, αλλά και σκωπτικό τόνο η σχετική ανακοίνωση.

Ν. Βούτσης: Αποκλείονται απολύτως οι εκλογές

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, σε συνέντευξή του στο “TVXS” o Νίκος Βούτσης απέκλεισε “απολύτως” ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που βρισκόμαστε στον πιο κρίσιμο χρόνο, “να πάμε σε μια πολιτική αναστάτωση” που θα οδηγήσει “σε πολύ σκληρές μελλοντικές δεσμεύσεις”. Πρόσθεσε δε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, γιατί ακόμη δεν έχει φανεί “αδρά” “το αποτύπωμα της Αριστεράς” στη διακυβέρνηση.

Για την απειλή Grexit είπε ότι δεν επανέρχεται συγκροτημένα από την ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά “στο πλαίσιο της διακαούς, απ’ ό,τι φαίνεται, επιθυμίας της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να οδηγηθούν η Ε.Ε. και το ευρώ σε πλήρες αδιέξοδο”. "Δεν αφορά την σύγκρουση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Και ως εκ τούτου δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία" διευκρίνισε.

Έφη Αχτσιόγλου: Έχουμε υλοποιήσει το 80%

Η κυβέρνηση αναζητεί αυτή τη στιγμή μία κοινωνικά βιώσιμη λύση με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για την επίτευξή της διαπραγματεύεται σκληρά, δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτουμένων και μένει ανοιχτό το ζήτημα των εργασιακών» τόνισε.

Π. Ρουμελιώτης: Σύντομα θα υπάρξει συμβιβασμός

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου υπογράμμισε στον ANT1 ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τέταρτο Μνημόνιο στην περίπτωση που δεν βγούμε στις αγορές το 2018. Πάντως, σημείωσε ότι έχουμε ξαναζήσει αρκετές φορές πριν από το κλείσιμο μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να επιμένει στις ακραίες θέσεις της προκειμένου να πετύχει περισσότερα, ωστόσο εκτίμησε ότι το συντομότερο δυνατόν θα υπάρξει συμβιβαστική πρόταση.

Καραμούζης: Υψηλές πιθανότητες για συμφωνία

“Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση των αβεβαιοτήτων, την αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας και τη διαμόρφωση ικανοποιητικών όρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, προσθέτοντας πως η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι αρκετά υψηλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL