Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C21.2°C
0 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C20.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.4°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 66%
Ολοκληρώθηκε το "χάρισμα" του Τ.Τ. στη Eurobank
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκε το "χάρισμα" του Τ.Τ. στη Eurobank

Για "χάρισμα" του Τ.Τ. με σκοπό να διασωθεί η Eurobank και μάλιστα με χρήματα του ελληνικού λαού κάνει λόγο η βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη σχετικά με την ολοκλήρωση της «απορρόφησης» του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη Eurobank, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη σε δήλωση την οποία εξέδωσε χθες: "Η ελληνική κυβέρνηση βαρύνεται πλέον και επίσημα με τη διάλυση μιας δημόσιας τράπεζας με ιστορία 113 ετών - της κατεξοχήν ελληνικής τράπεζας λαϊκής αποταμίευσης. Η 'απορρόφηση' του Νέου Τ.Τ. συνιστά 'χάρισμα' για τη 'διάσωση' της Eurobank - ένα 'δώρο' με χρήματα του ελληνικού λαού και των χιλιάδων μικρομετόχων του ιστορικού Τ.Τ., που στις 18.1.2013 είδαν τις μετοχές τους να μηδενίζονται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου η Eurobank να γίνει ελκυστικότερη στα διεθνή funds, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πακέτα μετοχών της, και ν' αποτελέσει την πρώτη χρονικά τράπεζα με δημόσια κεφαλαιακή βάση - σχεδόν κατά 90% - που θ' αφελληνιστεί πλήρως κατά τη μεθοδευμένη διαδικασία πλήρους αφελληνισμού του, δημόσιας μετοχικής βάσης και ιδιωτικού management, ελληνικού τραπεζικού συστήματος".

Επιπλέον, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο... παρέμενε η πιο υγιής ελληνική τράπεζα, επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη και με τις λιγότερες επισφάλειες, προσθέτοντας "Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αντίστοιχα το ιστορικό Τ.Τ., απ' τη διάσπαση του οποίου σε good bank και bad bank προέκυψε το Νέο Τ.Τ., ήταν - σύμφωνα με όλους τους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των stress tests και της έκθεσης της Blackrock του 2011, που η κυβέρνηση εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να κρύβει από τους Έλληνες βουλευτές στις επανειλημμένες προσκλήσεις μας να κατατεθούν οι σχετικές εκθέσεις, - η πλέον βιώσιμη τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς σχεδόν το σύνολο των ζημιών του προερχόταν απ' το καταστροφικό «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI του Φεβρουαρίου 2012) που κατείχε ως εγγυητής του δημόσιου συμφέροντος". Την ίδια ώρα, κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη δήλωσή του τον Αύγουστο 2012 ότι «το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο», καλώντας τον να απαντήσει για τα ερωτήματα που του έθεσε τον Νοέμβριο. Τέλος καταλήγει: "Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η δημιουργία των de facto καταστάσεων, μέσω των οποίων κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να προκαταλάβουν και ν' αποτρέψουν ένα, σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση απ' το σημερινό, μέλλον για τον λαό και τον τόπο".

Χρ. Μεγάλου

Με τη συγχώνευση με το Νέο Τ.Τ. και τη Νέα Proton Bank κατοχυρώθηκε ο συστημικός ρόλος του Ομίλου της Eurobank, επισημαίνει στην επιστολή που απέστειλε στο προσωπικό της τράπεζας ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, ο Όμιλος Eurobank πλέον αριθμεί 20.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και σε άλλες 7 χώρες.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL