Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C21.2°C
0 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C20.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.4°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 66%
Φαρίντ Φερνάντες, πρεσβευτής της Βενεζουέλας: / Φαρίντ Φερνάντες: Οι ΗΠΑ κάνουν χρηματοοικονομικό σαμποτάζ γιατί δεν ακολουθούμε τον νεοφιλελευθερισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φαρίντ Φερνάντες, πρεσβευτής της Βενεζουέλας: / Φαρίντ Φερνάντες: Οι ΗΠΑ κάνουν χρηματοοικονομικό σαμποτάζ γιατί δεν ακολουθούμε τον νεοφιλελευθερισμό

“Η Βενεζουέλα δίνει με τις σημερινές προεδρικές εκλογές τη μάχη της δημοκρατίας και της εθνικής της κυριαρχίας και αξιοπρέπειας εναντίον ενός οικονομικού μπλόκου άδικων κυρώσεων που επιβάλλουν οι νεοσυντηρητικοί κύκλοι των ΗΠΑ και που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό υιοθετούνται από την Ε.Ε. Στη Λατινική Αμερική ζήσαμε σκληρές δικτατορίες, αλλά είμαστε μια ήπειρος ελεύθερων ανθρώπων που αγωνιζόμαστε για μια πιο δίκαιη κοινωνία”, τόνισε στην “Αυγή” ο Φαρίντ Φερνάντες, που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και μιλά με σεβασμό για τους αγώνες του ελληνικού λαού από την ανεξαρτησία του μέχρι σήμερα συνδέοντάς τους με την παράλληλη πορεία της Λατινικής Αμερικής που συνοδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από το απελευθερωτικό μήνυμα των προέδρων Τσάβες και Λούλα.

* Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η Kellogg’s ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Βενεζουέλα απολύοντας τους εργαζόμενους. Φαίνεται ότι ασκούνται τεράστιες εξωτερικές οικονομικές και πολιτικές πιέσεις για να επηρεάσουν τους εκλογείς...

Η Βενεζουέλα είναι μια πολιορκημένη πολιτικά και οικονομικά χώρα. Δεν είναι μια χώρα που μπορεί να πετύχει αναπτυξιακούς στόχους κάτω από κανονικές συνθήκες, που θα μπορούσαν να επιτευχθούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών και τμημάτων της αμερικανικής συντηρητικής ή νεοσυντηρητικής πολιτικής σκηνής που διαμόρφωσαν μια δική τους πολιτική την τελευταία δεκαετία και που καθόρισε την πολιτική των κυβερνήσεών τους. Οι νεοσυντηρητικές αυτές πολιτικές εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και από αυτή του Τραμπ. Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα ενός τμήματος της κοινωνίας της Βενεζουέλας, που εκπροσωπείται κυρίως από τα κόμματα της Άκρας Δεξιάς.

Έχουμε ένα μείγμα πολιτικών πιέσεων που μετατρέπονται σε εργαλείο για να πετύχουν οικονομικούς στόχους. Αυτό συμβαίνει γιατί η Βενεζουέλα ανέπτυξε μια οικονομική και κοινωνική πολιτική που εμποδίζει τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα αυτών των ομίλων.

* Η κυβέρνησή σας έφτασε να διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις εκλογές ακόμη και στον Άγιο Δομίνικο. Η αντιπολίτευση διασπάστηκε και όλοι οι υποψήφιοι πραγματοποιούν ελεύθερα την προεκλογική τους εκστρατεία. Γιατί ορισμένοι προδικάζουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών;

Η Βενεζουέλα έχει ένα εντελώς δημοκρατικό σύστημα. Οι πολίτες έχουν τις καθολικές ελευθερίες που αναγνωρίζονται διεθνώς. Η κυβέρνηση καλλιεργεί πάντα τον διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά αυτή αποχώρησε από όλες τις διαπραγματεύσεις, γιατί πήρε οδηγίες από ξένα κέντρα. Υπάρχει μια εξωτερική παρέμβαση που εμποδίζει την εξομάλυνση της πολιτικής ζωής της χώρας. Η πολιτική μας ζωή θα επανέλθει στην ομαλότητα όταν σταματήσουν αυτές οι ξένες παρεμβάσεις που δυσκολεύουν την πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα. Αυτή η ξένη παρέμβαση εμποδίζει τον λαό μας και την οικονομία μας να αναπτυχθούν κανονικά, γιατί οι πολιτικές διαφορές σε μια δημοκρατική κοινωνία αποτελούν τον πλούτο της, η ξένη παρέμβαση όχι.

Μιλάνε για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελεύθερη οικονομία. Με τη στάση τους όμως στην πραγματικότητα εμποδίζουν και τα δύο. Προσπαθούν να προκαλέσουν χρηματοοικονομική και εμπορική ασφυξία της χώρας. Οι ΗΠΑ δρομολόγησαν ένα διεθνές χρηματοοικονομικό και εμπορικό μπλόκο, με αποτέλεσμα οι μεγάλες τράπεζες να μην δανείζουν χρήματα στη Βενεζουέλα, έχουν δρομολογήσει ένα διαρκές σαμποτάζ της οικονομίας μας και διαρκείς κερδοσκοπικές κινήσεις εναντίον της.

Το γεγονός αυτό μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη που θα θέλαμε, όπως τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Οι κυρώσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας ελεύθερης και κανονικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Εάν δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσεις, πώς θα έχουμε ανάπτυξη; Εάν δεν έχουμε τα δημόσια έσοδα που θέλουμε, πώς θα εφαρμόσουμε την πολιτική που θέλουμε; Από την περίοδο του προέδρου Τσάβες προσπαθούμε να αλλάξουμε τη χώρα μας και αυτό δεν τους αρέσει γιατί δεν ακολουθούμε τις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού.

* Ο Πρόεδρος Μαδούρο υποστηρίζει ότι εάν κερδίσει τις εκλογές, θα συνεχίσει την κοινωνική του πολιτική...

Ο Πρόεδρος Μαδούρο εκπροσωπεί τη συνέχεια του κοινωνικού προγράμματος που έχει δρομολογηθεί εδώ και δύο δεκαετίες και υποφέρει από το μπλόκο. Είναι αλήθεια ότι η χώρα έχει προβλήματα επισιτισμού και στήριξης του συστήματος Υγείας κ.λπ. Αυτό οφείλεται στο μπλόκο. Τα κοινωνικά προγράμματα αποτελούν βασικό τμήμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής ταυτότητας του “τσαβισμού”, αυτό που αποκαλούμε Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Διασφάλισαν την αξιοπρέπεια των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, όλων αυτών που υπέφεραν από τις διακρίσεις εξαιτίας του χρώματός τους. Τα λαϊκά στρώματα κατάφεραν να αποκτήσουν μεγάλη αξιοπρέπεια γιατί χάρη στα κοινωνικά προγράμματα απέκτησαν πρόσβαση στην Παιδεία και την Υγεία, στην αξιοπρεπή κατοικία, τη διασφάλιση του επισιτισμού τους, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Αυτά τα προγράμματα είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

* Γιατί δημιουργήσατε το ψηφιακό νόμισμα Petro;

Αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις χρηματοοικονομικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές εξαιτίας των κυρώσεων. Προσπαθήσαμε να διαφοροποιήσουμε τις χρηματοοικονομικές μας σχέσεις για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, χωρίς να αδιαφορούμε για το γεγονός ότι συνεχίζουμε να έχουμε μαζί τους εμπορικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις. Οι κυρώσεις πλήττουν συνολικά τα συμφέροντα της χώρας.

Το ψηφιακό νόμισμα Petro μας διευκολύνει να αποκτήσουμε πρόσβαση στον δανεισμό ή να το μετατρέψουμε σε άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο, το ευρώ ή το γουάν, σπάζοντας την πολιορκία που βρίσκεται η χώρα μας. Το Petro έχει μια τεράστια διαφορά από τα άλλα ψηφιακά νομίσματα, τύπου Bitcoin, γιατί συνδέεται με τα αποθέματα πετρελαίου και σε λίγο θα εκδώσουμε αυτό που θα συνδέεται με τα αποθέματα χρυσού και των άλλων πόρων της χώρας.

Δύο μέτρα και σταθμά από την Ε.Ε.

* Η Ευρώπη υιοθέτησε επίσης κυρώσεις εναντίον της χώρας σας...

Οι κυρώσεις της Ευρώπης δεν είναι οικονομικές και ας ελπίσουμε να μην γίνουν ποτέ. Αυτές οι κυρώσεις έχουν από πίσω τους μια πολιτική αιτία, υποτίθεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει μια σειρά χωρών που πραγματικά δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ξέρουμε καλά. Υπάρχουν μάλιστα και αποδεικτικά στοιχεία από τον ΟΗΕ, ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς. Η Ε.Ε. δεν έχει υιοθετήσει κανενός είδους κυρώσεις εναντίον τους, γιατί είναι στρατηγικοί σύμμαχοί και οικονομικοί συνεργάτες της. Χρησιμοποιεί δύο μέτρα και σταθμά. Υπάρχουν χώρες στην Ε.Ε. που θέλουν να πιέσουν τη Βενεζουέλα να αλλάξει την πολιτική της θέση, πιέσεις που υπαγορεύονται από τους νεοσυντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ και την Ακροδεξιά της Βενεζουέλας, που έχει δημιουργήσει ένα δυσανάλογο για τη δύναμή της λόμπι πίεσης. Η Ε.Ε. ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ακροδεξιάς της Βενεζουέλας.

Στη Λατινική Αμερική ζήσαμε σκληρές δικτατορίες και μεγάλους αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι μεγάλοι επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής πήραν από την Ευρώπη πολλές από τις απελευθερωτικές της αξίες, ξεκινώντας μάλιστα από την ελληνική επανάσταση του ’21 με την επίσκεψη του Μιράντα στη χώρα σας. Είναι κρίμα να βλέπουμε αυτή την ήπειρο να ακολουθεί ακροδεξιές αντιλήψεις και να ενισχύονται στις μεγάλες χώρες της πολιτικές που είναι αντίθετες με τις μεγάλες δημοκρατικές της αξίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL