Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.7°C21.4°C
3 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.3°C
0 BF 100%
Διεθνής συνεργασία κατά των "φορολογικών παραδείσων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής συνεργασία κατά των "φορολογικών παραδείσων"

Την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των “φορολογικών παραδείσων” ανέδειξε η σχετική συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς υπό το φως των αποκαλύψεων για τα Paradise Papers και με κεντρικούς ομιλητές τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη και Στ. Κούλογλου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το μέγεθος των διαφυγόντων φορολογικών εσόδων μέσω “φορολογικών παραδείσων” αποβαίνει εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών που υπερφορολογούνται και του κοινωνικού κράτους που συρρικνώνεται.

Η συχνά νόμιμη πρακτική των off shore φανερώνει το μέγεθος των συστημικών αντιστάσεων που πρέπει να καμφθούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεταξύ των φορολογικών παραδείσων περιλαμβάνονται και χώρες-μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Στις αντιστάσεις αυτές πρωταγωνιστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τη Ν.Δ. να συμπλέει.

Οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προστασίας των whistleblowers, των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που αποκαλύπτουν τις πρακτικές φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Μάλιστα η κυβέρνηση προετοιμάζει αυτήν τη στιγμή σχετικό νόμο για την Ελλάδα φιλοδοξώντας να αποτελέσει πρότυπο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δ. Παπαδημούλης: Τεχνικές υπάρχουν, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση

“Τεχνικές υπάρχουν, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση” σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης αναφορικά με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής μέσω των “φορολογικών παραδείσων”. Ο Δ. Παπαδημούλης απέδωσε αυτήν την έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων όσο και στο γεγονός ότι πολλοί εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλα των off shores “κρατούν τα κλειδιά” των κυβερνήσεων.

Μεταξύ των λύσεων που πρότεινε ο Δ. Παπαδημούλης είναι η δημοσιοποίηση των μεταβιβάσεων κεφαλαίων, η φορολόγηση των κερδών εκεί που παράγονται, αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις στους φοροδιαφεύγοντες και σε όσους τους βοηθούν, όπως τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και λογιστικές εταιρείες. Ο Δ. Παπαδημούλης δεν παρέλειψε αναφορά στη “λυσσώδη” προσπάθεια του ΕΛΚ να αποδυναμώσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τους whistleblowers, προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν κι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

Η εμπειρία του Στ. Κούλογλου από την εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers

Την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers μετέφερε ο Στ. Κούλογλου επισημαίνοντας την προσπάθεια του ΕΛΚ να αποδυναμώσει το πόρισμα, προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν κι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Ο Στ. Κούλογλου θύμισε επίσης ότι μεταξύ των χωρών που χαρακτηρίζονται “φορολογικοί παράδεισοι” περιλαμβάνονται και τέσσερα μέλη της Ε.Ε., η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο κι η Μάλτα.

Ο Στ. Κούλογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία των whistleblowers, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε “σύγχρονες Αντιγόνες”, αναφέροντας χαρακτηριστικά το σκάνδαλο Novartis που βασίστηκε αποκλειστικά σε καταθέσεις whistleblowers.

Ν. Φίλης: Η σκληρή πραγματικότητα παραμένει και μετά το τέλος των Μνημονίων

“Η σκληρή πραγματικότητα παραμένει” υπογράμμισε ο Ν. Φίλης μιλώντας από το ακροατήριο και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η έξοδος από τα Μνημόνια να μετατραπεί σε "success story". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία.

Ο Ν. Φίλης παρατήρησε όμως ότι πολλά από τα εργαλεία που αποτρέπουν την άσκηση διαφορετικής πολιτικής θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά το 2018, με τη συμφωνία μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αυτονόμηση της ΑΑΔΕ ή η μείωση του αφορολόγητου και του φόρου των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL