Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.7°C21.4°C
3 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.3°C
0 BF 100%
Brexit: Αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία των Βορειοϊρλανδών συμμάχων της η Τ.Μέι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία των Βορειοϊρλανδών συμμάχων της η Τ.Μέι

Ενώ η προοπτική της κατάθεσης πρότασης εσωκομματικής μομφής απομακρύνεται, η Τερέζα Μέι, συγκαλεί σήμερα το νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά τις παραιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, στοχεύοντας στο να εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την οργισμένη αντίδραση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP).

Το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit κόστισε στην Τερέζα Μέι πολλές υπουργικές παραιτήσεις. Η αντίθεση στελεχών της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στο ειδικό καθεστώς που αυτή προβλέπει για την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, στη μετά Brexit εποχή.

Χθες, βουλευτές του DUP απείχαν από την ψηφοφορία επί τριών τροπολογιών του σχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ επί μίας τέταρτης ψήφισαν με την αντιπολίτευση, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του DUP, Σάμι Γουίλσον, η συμφωνία παραβιάζει την «θεμελιώδη» εγγύηση ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκειται σε καθεστώς διαφορετικό από εκείνο που θα ισχύει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε στο Sky News ότι η συμφωνία μακροπρόθεσμα θα αποσπάσει την Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«έπρεπε να κάνουμε κάτι για να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας», εξήγησε στο BBC, «έχουμε μία συμφωνία μαζί σας, αλλά αν δεν σεβαστείτε το δικό σας μέρος, δεν αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το δικό μας μέρος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα που φέρνει σε αντιπαράθεση με την Τερέζα Μέι με το DUP είναι το «backstop» (δίχτυ ασφαλείας). Το μέτρο αυτό προβλέπει την διατήρηση του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επαναφορά του «σκληρού» συνόρου μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας -μέλος της ΕΕ- και της Βόρειας Ιρλανδίας -μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου-, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο μετά την λήξη της 21μηνης μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η λύση αυτή προβλέπει ειδικό ρυθμιστικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η Τερέζα Μέι με άρθρο της στην εφημερίδα Belfast Telegraph, απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας να υποστηρίξουν την συμφωνία. «Η συμφωνία θα θέσει την επαρχία σε εξαιρετική θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βάσει της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι τo μέλλον θα είναι λαμπρό για την Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι μία πύλη τόσο προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς την αγορά του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», προσθέτει στο ίδιο άρθρο η Τερέζα Μέι.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο»

Στο άλλο ανοικτό μέτωπο της πρωθυπουργού, με τους Συντηρητικούς βουλευτές, υποστηρικτές του Brexit, η ένταση μοιάζει να έχει μειωθεί.

Το συντηρητικό European Research Group, υπό την ηγεσία του Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ενώ διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να συγκεντρώσει 48 βουλευτές που απαιτούνται για την εκκίνηση διαδικασίας πρότασης εσωκομματικής μομφής κατά της πρωθυπουργού. Ωστόσο, τελικά αυτό δεν έγινε εφικτό.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου όταν θα υποβληθεί το σχέδιο συμφωνίας τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των διαιρέσεων στις τάξεις των «Τόρις», της αντίθεσης του DUP, του Εργατικού Κόμματος, των Σκωτσέζων του SNP και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Αύριο, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 25/11 για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL