Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Μεγάλες προσδοκίες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλες προσδοκίες...

Σε μια Ευρώπη πολωμένη, διχασμένη, βυθισμένη στη σοβαρότερη υπαρξιακή κρίση της ιστορίας της, χτυπημένη από την εθνολαϊκίστικη δημαγωγία και την πρόκληση του Brexit από τη μια, την εμμονική προσκόλληση στη δημοσιονομική "ορθοδοξία" και την παγιωμένη ανισοκατανομή πλούτου εντός της ζώνης του κοινού νομίσματος απ' την άλλη, η εκλογή Μακρόν ήταν επόμενο να γίνει δεκτή με αισθήματα ανακούφισης.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αναβαπτίζεται, ο διχαστικός λόγος της Ακροδεξιάς χάνει δυναμική, η Γαλλία παραμένει εκπρόσωπος της ανοιχτής κοινωνίας, αλλά οι ελπίδες για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στην Ευρώπη είναι προφανές ότι δεν αναπτερώνονται αυτομάτως.

Πολλά μένουν ακόμα να αποδειχθούν στην πράξη όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις του νέου Γάλλου Προέδρου, κυρίως όμως το ποιες ισορροπίες θα επιδιώξει να κρατήσει με τα δύο ισχυρά κέντρα επιρροής και διαμόρφωσης πολιτικής της ευρωένωσης, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Και τα δύο πάντως έστειλαν χθες ξεκάθαρα μηνύματα για το τι περιμένουν από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Για τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το τυπικό καλωσόρισμα συνοδευόταν κι από "καμπανάκι". Ναι μεν οι Γάλλοι επέλεξαν «ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ωστόσο οι "υψηλές κρατικές δαπάνες στη Γαλλία είναι ένα πρόβλημα". Απανωτά ήρθε και η "προσφορά" του Βερολίνου να βοηθήσει τη Γαλλία ώστε να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα...

«Με τη Γαλλία έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, οι Γάλλοι δαπανούν υπερβολικά πολλά χρήματα σε λάθος τομείς. Αυτό δεν θα τους βγει» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ από το Βερολίνο μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τίτλο «Neuvermessungen» ("Επαναχάραξη"), το οποίο πραγματεύεται μεταξύ άλλων το Brexit και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι, για να ξαναγίνει η Γαλλία το πολιτικό «αντίβαρο» της Γερμανίας, θα πρέπει να ισχυροποιηθεί οικονομικά μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται η συμμόρφωσή της με το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η θέση των Βρυξελλών είναι ότι, αν το Παρίσι δεν εφαρμόσει μέτρα υπάρχει ο κίνδυνος σε δύο χρόνια η Γαλλία να είναι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζει τη "θεμελιώδη αρχή" της Ευρωζώνης.

Για τους Γερμανούς η νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν ήταν σαφώς ένα ευτύχημα που απέτρεψε τα χειρότερα κρατώντας υπό έλεγχο τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ωστόσο οι "απαιτήσεις" τους είναι πολύ συγκεκριμένες: "μεταρρυθμίσεις", όχι ευρωομόλογα, όχι σε υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως "δεν πρέπει να χαθεί χρόνος προκειμένου να υποστηριχθεί η Γαλλία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις", ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε πως το Βερολίνο παραμένει αντίθετο στην ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων.

Κατά τ' άλλα, στο καθαρά φιλολογικό επίπεδο της συζήτησης, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη μακρόπνοη οπτική της για τη Γαλλία του Μακρόν, που, όπως είπε, "εκφράζει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων και πολλών άλλων ανθρώπων στη Γερμανία και στην Ευρώπη». "Γερμανία και Γαλλία τις ενώνει μια κοινή μοίρα» σημείωσε η καγκελάριος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL