Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Η ώρα της αλήθειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ώρα της αλήθειας

Έρχεται η ώρα για την κυβέρνηση Τραμπ να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της απέναντι στη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον θα έχουν μάλλον την πρώτη τους συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας και θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κρίση στη Συρία.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε χθες ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί είτε κατά την υπουργική διάσκεψη της Ομάδας των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη την Πέμπτη και την Παρασκευή είτε στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που θα λάβει χώρα την επόμενη μέρα στο Μόναχο.

Για την πρώτη ρωσοαμερικανική συνάντηση κορυφής θα χρειαστούν πάντως πιθανότατα αρκετοί ακόμη μήνες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει προετοιμασίες για μια συνάντηση Πούτιν - Τραμπ πριν από τη διάσκεψη που θα έχει τον Ιούλιο σε επίπεδο ηγετών η Ομάδα των G20 στο Αμβούργο.

Ο Πεσκόφ διέψευσε εξάλλου ότι το θέμα της έκδοσης στις ΗΠΑ του καταζητούμενου πρώην αναλυτή της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν θα βρεθεί στην ατζέντα των πρώτων επαφών που θα έχουν οι δύο πλευρές. Το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έλαβαν πληροφορίες ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο "να παραδώσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν ως δώρο" στον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Στην αντιπέρα όχθη η κυβέρνηση Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που ανέφεραν ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Φλιν υποσχέθηκε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας σε συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή της Μόσχας στην Ουάσιγκτον προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Εντατικοποίηση των απελάσεων

Την ίδια ώρα ο Τραμπ εμφανιζόταν αποφασισμένος να "ισοσκελίσει" με απελάσεις παράτυπων μεταναστών το δικαστικό μπλόκο στο διάταγμά του για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ κατοίκων επτά μουσουλμανικών χωρών. "Η καταστολή των εγκληματιών λαθρομεταναστών δεν είναι παρά η εφαρμογή της προεκλογικής υπόσχεσής μου" έγραψε στο Twitter ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα συνελήφθησαν και απελάθηκαν σε επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), ιδίως στο Λος Άντζελες (160 συλλήψεις), τη Νέα Υόρκη (40 συλλήψεις), το Σικάγο και το Όστιν του Τέξας. Οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για επιχειρήσεις ρουτίνας, όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αποτελούν μέρος της "εντατικοποίησης" των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της "παράνομης μετανάστευσης".

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τέλος χθες τον διορισμό του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, χρηματιστή και παραγωγού του Χόλιγουντ Στίβεν Μνούτσιν για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Την υποκρισία του "αντισυστημικού" νέου προέδρου έσπευσε να καταγγείλει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς. "Στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχόταν να τα βάλει με την Ουόλ Στριτ και τώρα προσλαμβάνει τον πρόεδρο της Goldman Sachs" σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL