Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Γαλλία / Γαλλία: Προσκύνημα στο Βερολίνο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Προσκύνημα στο Βερολίνο...

Γέφυρες επικοινωνίας με τους Γερμανούς ομοϊδεάτες τους στήνουν ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι της γαλλικής Δεξιάς στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο μέσα στις επόμενες μέρες προανήγγειλε χθες ο υποψήφιος των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, ενώ η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη με την πρόεδρο του AfD Φράουκε Πέτρι.

Ο Φιγιόν, φαβορί για τη γαλλική προεδρία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα συναντήσει τη Μέρκελ στις 23 Ιανουαρίου. Μιλώντας για τη συνάντηση, ο συντηρητικός υποψήφιος τόνισε ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η Ευρώπη δεν θα αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και η Γερμανία έχει εγκαταλείψει τον πασιφισμό της, "η Γαλλία οφείλει να αδράξει την ευκαιρία για να επανακινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση" γύρω από στρατηγικές προτεραιότητες.

Στις στρατηγικές αυτές προτεραιότητες συμπεριέλαβε τη συλλογική ασφάλειά, την άμυνα, την καινοτομία και την "επανασύσφιγξη της Ευρωζώνης". Ο Φιγιόν, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του για στενότερη Ευρωζώνη, προτείνει για τη γαλλική οικονομία μια θεραπεία - σοκ που περιλαμβάνει βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, η υποψήφια της Άκρας Δεξιάς, Μαρίν Λεπέν, και η συμπρόεδρος του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι θα συμμετάσχουν στις 21 Ιανουαρίου στη Γερμανία σε διάσκεψη που αναμένεται να θέσει τις βάσεις για στενότερο συντονισμό των δύο κομμάτων.

Η διάσκεψη με τίτλο "Ελευθερία για την Ευρώπη" θα πραγματοποιηθεί στο Κόμπλενς της δυτικής Γερμανίας, και διοργανώνεται από την ακροδεξιά ευρωομάδα. Σε μήνυμά της, η Πέτρι ανακοίνωσε επίσης τη συμμετοχή στη διάσκεψη του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Γκερτ Βίλντερς του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV).

Τέλος, στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες και ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν. Χωρίς να έχει προγραμματίσει κάποια συνάντηση και έχοντας στην ατζέντα του μόνο ομιλίες προς τη γαλλική κοινότητα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας των Σοσιαλιστών φρόντισε να υπενθυμίσει ότι το νεοσύστατο κόμμα "Εμπρός", με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές, αποτελεί τη "μόνη φιλοευρωπαϊκή δύναμη" της χώρας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL