Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Απάντηση Κατρούγκαλου στις αιτιάσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: / Απάντηση Κατρούγκαλου στις αιτιάσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή και θα συνεχίσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Κατρούγκαλου στις αιτιάσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: / Απάντηση Κατρούγκαλου στις αιτιάσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή και θα συνεχίσουμε

Απάντηση στις αιτιάσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., που τέθηκαν στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ότι λόγω εκλογικής χρονιάς θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη διαχείριση των μειζόνων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση, έδωσε ο Γ. Κατρούγκαλος: "Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση", "υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα, έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως "δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είμαστε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της" απάντησε με σαφήνεια επισημαίνοντας ότι "πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα" και έφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση για τις διαφορές με την Αλβανία, που ξεκίνησε χρόνια πριν "και ο Ν. Κοτζιάς την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας".

Διεθνές δίκαιο στα ελληνοτουρκικά

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε αναλυτικά για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της συζήτησης είναι η επανεκκίνηση του διαλόγου σε συστηματική βάση και η προσπάθεια οικοδόμησης και εφαρμογής των ληφθέντων μέτρων εμπιστοσύνης σε μία κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης. Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως "δεν είμαστε εμείς αναθεωρητική δύναμη, εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουμε μέσω του δημοκρατικού και πολιτικού διαλόγου", ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει θέμα νησιών. "Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας, ακριβώς γιατί ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η πιστή εφαρμογή της συνθήκης Ε.Ε. - Τουρκίας και για το μεταναστευτικό θέμα".

Τερματισμός εγγυήσεων - κατοχής

Ενόψει της επικείμενης συνάντηση, με την ειδική εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ την ερχόμενη Τρίτη, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως "επιβεβαιώθηκε στο ΕΣΕΠ η εθνική γραμμή επί του Κυπριακού, να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η διεθνής του διάσταση, η διάστασή του ως ενός θέματος εισβολής που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους διεθνούς δικαίου και με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

Ρύθμιση ενόψει Brexit

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο και με τον όρο της αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Συνδιαμορφώνουμε με την Ε.Ε. τη θέση για τη Βενεζουέλα

Αναφερόμενος στο θέμα της Βενεζουέλας, που τέθηκε από τη Ν.Δ., ο υπουργός υπογράμμισε ότι "όχι μόνο δεν είναι διαφορετική η θέση μας από τη θέση της Ε.Ε., αλλά εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με άλλες χώρες τη θέση της, να επιδιωχθεί δηλαδή δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση, με τον λαό της Βενεζουέλας να εκφράζεται". Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Ε.Ε. με τη σύσταση μιας ομάδας κρατών η οποία θα εξασφάλιζε τις συνθήκες διεξαγωγής τίμιων εκλογών για να μπορέσει να μιλήσει ο λαός της Βενεζουέλας. Επισήμανε τέλος ότι στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις Μογκερίνι: "Είμαστε πάντα ευθυγραμμισμένοι στις γενικές αρχές που σέβεται η Ε.Ε., της δημοκρατίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω του πολιτικού διαλόγου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL