Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Απάντηση ουσίας από τον Ν. Βούτση στις διαρροές της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση ουσίας από τον Ν. Βούτση στις διαρροές της Ν.Δ.

Αφού ηττήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, επιδίδεται σε μάχη οπισθοφυλακών και καθημερινής φθοράς. Αφορμή αποτέλεσε η κατάθεση στο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική από την κυβέρνηση 22 υπουργικών τροπολογιών, αλλά και κάποιων βουλευτικών. Σε παρέμβασή του ο Ν. Βούτσης έδωσε τη λύση στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης προτείνοντας να συνεχιστεί η συζήτηση σήμερα, το Σάββατο ή και μετά τα Χριστούγεννα (στις 27 και 28 Δεκεμβρίου). Τελικά επιλέχθηκε να συνεχιστεί και σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου και αποδείχθηκε ότι η αντιπολίτευση όχι μόνο τις διακοπές της δεν ήθελε να χαλάσει, αλλά ούτε το Σαββατοκύριακό της.

Απάντηση στις "γαλάζιες" διαρροές

Όμως ο Κ. Μητσοτάκης, που ενδεχομένως δεν έχει χωνέψει το στραπάτσο της επίθεσης εναντίον του Ν. Βούτση, έβαλε το κόμμα του να διαρρέει για «συριζαϊκό ευτελισμό» της Βουλής. Εμμέσως πλην σαφώς επανέφερε τις απειλές περί μομφής, όμως ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας με δημοσιογράφους, έστειλε μήνυμα: «Εμένα δεν μου έχει διατυπωθεί καμία απειλή. Ούτε ήμουν σε γνώση για κάτι τέτοιο. Για τη μομφή μπορεί ο καθένας να κάνει άσκηση των προνομίων του και των προνοιών που περιλαμβάνονται στο σύνταγμα. Αλίμονο αν κάναμε επικοινωνιακά παιχνίδια και εντάσσαμε στη σκληρή προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση προσωπικά στοιχεία».

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε και πολιτικά στην κριτική Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι από τις προτάσεις που έχει κάνει η Ν.Δ. υπάρχουν δύο εκκρεμότητες: η προ ημερησίας για το μεταναστευτικό, που έχει συμφωνηθεί να διεξαχθεί τον Ιανουάριο, και η πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων, θέμα που διαχειρίζεται η συσταθείσα Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. «Όχι μόνο δεν θα έπρεπε να υπάρχει ισχυρή ένσταση από τη Ν.Δ. αλλά αν κανείς μελετήσει τι γινόταν στο παρελθόν, θα δείτε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής.

Η «μάχη της τροπολογίας»

Ο Ν. Βούτσης εξήγησε ότι οι πολλές τροπολογίες οφείλονται σε δύο παράγοντες:

α) Η Βουλή δεν μπόρεσε να νομοθετήσει μετά τις 9 Δεκεμβρίου, καθώς διεξήχθη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και ακολούθησε το πενθήμερο του προϋπολογισμού. «Έτσι μαζεύτηκε πολλή ύλη με ανάγκες νομοθέτησης από τις 9 Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι πάντα στα τελευταία νομοσχέδια κάθε έτους έρχονται τροπολογίες από υπουργεία που αφορούν προθεσμίες και παρατάσεις.

β) Από τον Αύγουστο και μετά έχει διαμορφωθεί καινούργιο πλαίσιο από την κυβέρνηση και τα υπουργεία, να ρυθμίζουν πράγματα που είναι πέρα από τα συμπεφωνημένα. Η δυνατότητα να πάρουν νομοτεχνική μορφή οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δόθηκε ύστερα από το τελευταίο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις για το τέλος του 2018, που δεν πρόλαβαν να ετοιμαστούν, όπως η συμβασιοποίηση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, που τελικά θα έρθει τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δεν θα υπάρξουν άλλες τροπολογίες, διαβεβαίωσε ο Ν. Βούτσης.

2014: 106 τροπολογίες!

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 κατά την τελευταία ημέρα νομοθετικού έργου είχαν κατατεθεί 16 υπουργικές και 88 βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες ως βουλευτικές δεν έχουν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την οικονομική επίπτωσή τους - μάλιστα οι 11 από τις 88 τροπολογίες έγιναν δεκτές. Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής όσο και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισαν ότι το επιχείρημα δεν προβάλλεται συμψηφιστικά, αλλά για να δείξει ότι είναι πάγια πρακτική.

"Όποιος λέει για 'πλυντήρια', να το αποδείξει"

Πάντως από τη σημερινή συζήτηση θα απουσιάσουν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, που αποχώρησαν λόγω του όγκου των τροπολογιών - αν και το ΚΚΕ θα συμμετάχει στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Στην Ολομέλεια οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες από τη Ν.Δ. «Κάθε 10 λεπτά ξεπλένει και κάποια άλλη δαπάνη. Είναι παρωδία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μηταράκης. «Πλυντήριο το κάνατε! Το μεγαλύτερο πλυντήριο έχει γίνει το νομοσχέδιό σας! Πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών, πλυντήριο ευθυνών. Είναι ντροπή!», φώναζε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει: "όποιος λέει για 'πλυντήρια', να τα αποδείξει».

Δ. ΒΙΤΣΑΣ: ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ευκλ. Τσακαλώτος: Το σόου των 20:00

Γ. Πάλλης: "Μας κατηγορείτε γιατί διατέθηκαν χρήματα για να καλυφθούν ανάγκες και να μην έχουμε νεκρούς, για να μπορείτε να φωνάζετε για τους νεκρούς. Είστε και λίγο ανθρωπιστές και λίγο ανθρωποδιώκτες. Τελικά, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί 'σκοταδόψυχοι' σε αυτήν την αίθουσα"

«Αρκετά, το κάνατε το σόου των 20.00. Έχετε αρκετά για τα δελτία των 20.00», σχολίασε δηκτικά προς την αντιπολίτευση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτό λέγεται 'ξέπλυμα' μέσω τροπολογιών και είναι χαρακτηριστικό στοιχείο ενός νομοσχεδίου που αποτελεί φωτογραφία της κακονομίας. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω πώς αναλαμβάνετε το βάρος μιας τέτοιας νομικής και πολιτικής αυθαιρεσίας» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου. «Έχουμε βάλει πλυντήριο. Θα βάλουμε σκόνη και υγρό απορρυπαντικό. Μετά θα βάλουμε και μαλακτικό, αλλά στο τέλος να μην ξεχάσουμε να βάλουμε και στο στύψιμο και στο στέγνωμα το πρόγραμμα του πλυντηρίου» συμπλήρωσε πριν αποχωρήσει ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

«Μας κατηγορείτε γιατί διατέθηκαν χρήματα για να καλυφθούν ανάγκες και να μην έχουμε νεκρούς, για να μπορείτε να φωνάζετε για τους νεκρούς. Είστε και λίγο ανθρωπιστές και λίγο ανθρωποδιώκτες. Τελικά, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί 'σκοταδόψυχοι' σε αυτήν την αίθουσα» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Επί της ουσίας της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, ο Δ. Βίτσας επεσήμανε ότι έχει καταθέσει και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια όλες τις δαπάνες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Άμυνας που έχουν γίνει και σχετίζονται με το προσφυγικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL