Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε ταυτόχρονα Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών / Η Βουλή βράβευσε τον "πράσινο" Πατριάρχη Βαρθολομαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε ταυτόχρονα Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών / Η Βουλή βράβευσε τον "πράσινο" Πατριάρχη Βαρθολομαίο

«Από την αρχή αντιληφθήκατε τον κίνδυνο της καταστροφής της δημιουργίας του Θεού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τη Βουλή για τη δράση του στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί την «πιο κρίσιμη, υπαρξιακή πρόκληση της σύγχρονης εποχής». Η τελετή συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών ο οποίος ανακήρυξε τον Βαρθολομαίο ισόβιο επίτιμο πρόεδρό του.

«Ο κορυφαίος ρόλος σας στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος υπερβαίνει τα σύνορα του τόπου μας, τα όρια της ορθοδοξίας τα ίδια και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις» επισήμανε στον Βαρθολομαίο ο Πρ. Παυλόπουλος, παρατηρώντας ότι «και μόνο το φετινό καλοκαίρι σε παγκόσμια κλίμακα αρκεί για να καταξιώσει το έργο σας». Ο Πρ. Παυλόπουλος σχολίασε ότι ο Πατριάρχης με διορατικότητα ανέδειξε αυτό που «πολλοί είτε δεν μπόρεσαν να καταλάβουν είτε θέλουν να αγνοούν, αλλά είναι η μεγάλη πραγματικότητα», δηλαδή την επιρροή του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του Βαρθολομαίου για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται με την ορθόδοξη πίστη, η οποία «είναι συνδεδεμένη με τον άνθρωπο, είναι αγάπη για τον άνθρωπο, είναι υπεράσπιση του ανθρώπου στη 'σισύφεια' πορεία του για να γίνει εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του». Παράλληλα, ο Πρ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στις «δυσχέρειες που και ο οικουμενικός θρόνος αλλά και η ορθοδοξία αντιμετωπίζουν», παρατηρώντας ότι ο Πατριάρχης έχει αποδείξει ότι «η ορθοδοξία δεν σκέφτεται κοσμικές εξουσίες, έχει διαχωρίσει τα όρια ανάμεσα στους θρησκευτικούς και άλλους ταγούς».

Ν. Βούτσης: Γίνονται διεθνώς βήματα προς τα πίσω στην προστασία του περιβάλλοντος

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι η προσέγγιση του Βαρθολομαίου για την προστασία του περιβάλλοντος «αποτελεί την πιο σύγχρονη έκφανση της ορθοδοξίας», παρατηρώντας ότι «ο παναγιότατος έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων» Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι ο Βαρθολομαίος «έχει τονίσει ότι για να διαφυλαχθεί το περιβάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να περιορίσουμε την απληστία μας», καθώς και ότι «η προστασία του περιβάλλοντος προκύπτει από τον σεβασμό στην κτίση και την απόρριψη του ατομοκεντρισμού».

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος «γίνονται διεθνώς βήματα προς τα πίσω» την ώρα που οι κίνδυνοι για άμεση επιδείνωση της κατάστασης είναι ισχυροί και επιβεβαιώνονται με δραματικό τρόπο οι δυσμενέστερες προβλέψεις. Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης στηλίτευσε την «απόσυρση από τις διεθνείς συνθήκες και δεσμεύσεις» και την «υπονόμευσή» τους από μεγάλες χώρες.

Βαρθολομαίος: Αμετακίνητοι φρουροί των ευλογιών και ευεργετημάτων του Θεού

«Υποσχόμαστε ότι θα μείνουμε αμετακίνητοι φρουροί όλων των ευλογιών και ευεργετημάτων του Θεού προς το γένος, πιστοί στο χρέος, αεικίνητοι και ευθαρσείς για την υπεράσπιση των δικαίων και τη διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας» τόνισε ο Πατριάρχης επισημαίνοντας ότι η «διπλή τιμή» ανήκει στον οικουμενικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι «η οικολογική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα, αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο απειλεί το μέλλον της ζωής στον πλανήτη Γη» και καταλήγοντας: «είναι αδιανόητο να ενδιαφερόμαστε για τον άνθρωπο και να καταστρέφουμε τον οίκο του».

Ο Ν. Βούτσης πρόσφερε στον Βαρθολομαίο μια μεταξοτυπία του Γιάννη Ψυχοπαίδη με θέμα ένα «εικαστικό ταξίδι» στο ποίημα του Παρμενίδη «Περί φύσεως». Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Βασιλική Θάνου, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Βύρωνας Πολύδωρας, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου καθώς και υπουργοί και βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL