Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
«Συντονισμός αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σ' όλο τον κόσμο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Συντονισμός αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σ' όλο τον κόσμο»

Υπό την σκιά της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το κεντρικό Μανχάταν ασφυκτιά επί πέντε μέρες με αποστολές αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο καθένας από τους οποίους ήρθε για να βάλει τη δική του ατζέντα σε μια περίοδο μεγάλων κινδύνων και αμφιβολιών διεθνώς.

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, επενδυτικών funds και τραπεζών και κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια, η οικονομία της ανακάμπτει, οι πρωτοβουλίες της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ενδυναμώνουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και την καθιστούν στρατηγικό «παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. «Τώρα είναι η ώρα να στηρίξετε περαιτέρω την οικονομία της Ελλάδας και να ενισχύσετε τον γεωστρατηγικό ρόλο της, κάτι που θα είναι προς το κοινό όφελος όλων των πλευρών», διαμηνύει προς όλα τα «στρατόπεδα» ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και στην νοτιοανατολική ευρωπαϊκή γωνιά του πλανήτη, η Ελλάδα προσπαθεί να θωρακιστεί. Οι κίνδυνοι που διατρέχει η Ε.Ε. είναι πιο ορατοί από ποτέ. Το προσφυγικό σηκώνει στις πλάτες της η Ελλάδα και τα νησιά της. «Ο έπαινος πρέπει να πάει στον ελληνικό λαό», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας παραλαμβάνοντας βραβείο για τη στάση της χώρας στην προσφυγική κρίση. Η Ακροδεξιά και η υπερσυντήρηση αναδύεται από τα «σπλάχνα» της Ευρώπης και καραδοκεί. Η Ελλάδα δεν παλεύει μόνη της. Δεν είναι πια μέρος του προβλήματος. Αναζητεί συμμάχους και λύσεις. Οι απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα επείγουν και απαιτούν συνενώσεις δυνάμεων σε προοδευτικό κοινό τόπο.

Αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της βροχερής Νέα Υόρκης, ο Έβο Μοράλες συναντάται με τον «αδερφό» του Αλέξη Τσίπρα, για να διαπιστώσει και εκείνος, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι «ανεξάρτητα από τη γεωγραφική απόσταση ανάμεσα μας, έχουμε πολλές πολιτικές και ιδεολογικές συμπτώσεις». «Μοιραζόμαστε την ίδια προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα των δύο χωρών μας», του λέει ο Πρόεδρος της Βολιβίας. Συζητούν για τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου που έχει να παλέψει το «στρατόπεδο» της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο. Μιλούν για την αναγκαιότητα συντονισμού, την ώρα που τα αντίπαλα «στρατόπεδα» συσπειρώνονται. Συμφωνούν ότι «η πυξίδα θα πρέπει πάντα να είναι η στήριξη των ασθενέστερων, των φτωχών, των εργαζομένων, της νεολαίας».

«Είναι κρίσιμο για την Αριστερά παγκοσμίως να έχει έναν χώρο διαλόγου. Η εμπειρία μας στην Ευρώπη και η εμπειρία σας στη Λατινική Αμερική είναι πολύτιμες», λέει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στον Ινδιάνο που ένωσε την Αριστερά στη Βολιβία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχεται την πρόσκληση του Μοράλες να επισκεφθεί τη Λα Παζ. Θα στηρίξει την πρωτοβουλία που παίρνει η Βολιβία για σύσφιξη των δεσμών και συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, με τη διενέργεια Συνόδου CELAC (Community of Latin American and Caribbean States)-EU. Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που επισκέφθηκε τη βολιβιανή πρωτεύουσα στα τέλη Αυγούστου.

«Είναι ευκαιρία, με τη διοργάνωση της συνόδου CELAC-EU στη χώρα σου, να γίνει, στο περιθώριο των διαδικασιών της, μια σύνοδος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και όχι μόνο», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Έχεις απόλυτο δίκιο, πρέπει να το προχωρήσουμε», του απαντά ο Έβο Μοράλες. «Είναι μεγάλο λάθος που διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας μέσα στην Αριστερά και δεν συνεργαζόμαστε απέναντι στον αντίπαλο, που είναι ενωμένος και καλά προετοιμασμένος πάντα», προσθέτει. Λέει στον Αλ. Τσίπρα ότι «στη Βολιβία, καταφέραμε να ενώσουμε τα κοινωνικά κινήματα με την Αριστερά» και σχολιάζει μάλιστα την ενδιαφέρουσα παράμετρο, ότι η δεξιά αντιπολίτευση βρίσκεται σε τέτοιο αδιέξοδο εξαιτίας αυτού που συσπειρώνεται πλέον από ένα κόμμα υπό τον τίτλο «Μια άλλη Αριστερά είναι εφικτή».

Ο Αλ. Τσίπρας του ανταποδίδει την ανοικτή πρόσκληση: «Θέλω να επισκεφθείς την Ελλάδα και να έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις. Υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα που θέλει να ακούσει για το παράδειγμά σας». «Αδερφέ μου, σε ευχαριστώ. Καταφέρατε πολλά σε τόσο μικρό διάστημα σε δύσκολη περίοδο», του ανταπαντά ο Βολιβιανός Πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL