Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
1 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.9°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
3 BF 55%
Συντονισμός αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντονισμός αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο

Μια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος συνάντηση είχε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης μετά την ομιλία του στο «Concordia» στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες συζήτησαν για μία ώρα και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

Οι δύο αρχηγοί μίλησαν για τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου για το «στρατόπεδο» της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων και τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων την ώρα που οι αντίπαλες δυνάμεις συσπειρώνονται. «Η πυξίδα θα πρέπει πάντα να είναι η στήριξη των ασθενέστερων, των φτωχών, των εργαζομένων, της νεολαίας» συμφώνησαν, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για συντονισμένη απάντηση απέναντι στις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Πρωτοβουλίες διαλόγου

Επί του πρακτέου, και με τον πρωθυπουργό να τον προσκαλεί στην Ελλάδα, ο Έβο Μοράλες προσκάλεσε κι εκείνος τον Αλέξη Τσίπρα στη χώρα του. Ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί τη βολιβιανή πρωτεύουσα και να στηρίξει την προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών και τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, με την πρωτοβουλία που θα λάβει η Βολιβία για τη διενέργεια συνόδου CELAC (Community of Latin American and Caribbean States) - E.U., πιθανότατα την άνοιξη του ερχόμενου έτους στη Λα Παζ. Την πρωτοβουλία δήλωσε ότι στηρίζει και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά την επίσκεψη του στη Βολιβία στα τέλη Αυγούστου. Ο Αλ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόταση και δεσμεύτηκε ώστε να εργαστεί και αυτός για τη διεξαγωγή και την επιτυχία της συνόδου. Επίσης, συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εκείνες τις μέρες να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης απέναντι στις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Ευρώπη, βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο. Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων».

Σημείωσε ότι «η Αριστερά οφείλει να δώσει ξανά πειστικές απαντήσεις και όραμα στα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί και να μην επιτρέπει στην Ακροδεξιά να έχει πρόσβαση σε λαϊκά στρώματα προς όφελος του μισαλλόδοξου και βάρβαρου σχεδίου της». Επισήμανε ότι η ιστορία των μεγάλων κοινωνικών αγώνων και η δυναμική των κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική συνιστούν μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της Αριστεράς ανά τον κόσμο και τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναληφθεί δράση για τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

«Συγχαρητήρια για τη μάχη απέναντι στις ελίτ»

Ο Έβο Μοράλες έδωσε συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα «για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και τη μεγάλη μάχη που έδωσε και δίνει απέναντι στους ισχυρούς και στις ελίτ». Συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο, τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι μεγάλο λάθος να αναπαράγουμε διαχωρισμούς εντός της Αριστεράς και στη στιγμή μάλιστα που οι αντίπαλοί της συσπειρώνονται, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις». Στάθηκε εκτενώς στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών για το στρατόπεδο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων και συμφώνησε ότι «η πυξίδα θα πρέπει πάντα να είναι η στήριξη των ασθενέστερων, των φτωχών, των εργαζομένων, της νεολαίας». Ο Βολιβιανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ξεχωριστό παράδειγμα των ιθαγενών ακτημόνων, που έδωσε πολύ μεγάλη πνοή στη μεγάλη πολιτική ανατροπή στη Βολιβία που έφερε τον Μοράλες στην εξουσία το 2006. Ανέφερε ότι η Βολιβία αντιστάθηκε σθεναρά απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αποτέλεσμα δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του Μοράλες το ΑΕΠ να έχει αυξηθεί από τα 9 δισ. στα 37 δισ. δολάρια, το ποσοστό της φτώχειας έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ πλέον στη χώρα δεν υπάρχει αναλφαβητισμός.

«Ξανά στο προσκήνιο τα εργασιακά δικαιώματα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε «στη μεγάλη προσπάθεια και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος, έπειτα από μια σκληρή περίοδο λιτότητας, πλέον έχει ξανά τη δύναμη και το όραμα να σχεδιάσει το μέλλον της χώρας».

Τόνισε ευρύτερα την ανάγκη να μπουν ξανά στο προσκήνιο τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, κάνοντας αναφορά στις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη επαναθεμελίωσης των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά την προστασία των πλέον αδυνάμων, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην Υγεία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάκαμψης και προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με προστασία των δικαιωμάτων, στήριξη της εργασίας και ουσιαστικό προσανατολισμό σε παραγωγικές επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

«Καλή συνάντηση με τον αδελφό μας πρωθυπουργό της Ελλάδας»

Ο Έβο Μοράλες δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνάντησή τους και μέσα από το Twitter: «Καλή συνάντηση με τον αδελφό μας πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ανεξάρτητα από τη γεωγραφική απόσταση ανάμεσά μας, έχουμε πολλές πολιτικές και ιδεολογικές συμπτώσεις. Και κυρίως, μοιραζόμαστε την ίδια προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα των δύο χωρών μας» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL