Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Σταθερά βήματα προς την έξοδο από τα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθερά βήματα προς την έξοδο από τα Μνημόνια

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και στα ουσιαστικά θέματα που αφορούν τη χώρα, την κοινωνία και την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τελεί το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την ισχυρή πολιτική δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα για την προστασία της «λαϊκής κατοικίας».

Από αύριο ο κυβερνητικός σχεδιασμός επανέρχεται εντός τροχιάς, καθώς η κυβέρνηση αφήνει πίσω της την παραπληροφόρηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τον «χαρτοπόλεμο» λάσπης αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας και ανοίγει τον βηματισμό της στον «καθαρό διάδρομο» ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, σχεδιασμού του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Μπορεί να υποτιμήθηκαν επικοινωνιακά εξαιτίας της «λασπομαχίας» για τα πυρομαχικά και της προπαγάνδας για τους πλειστηριασμούς, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα μπήκαν αρκετά και σημαντικά κομμάτια στο παζλ που οδηγεί στον Αύγουστο του 2018 και στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο: Με την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών έστρωσε το έδαφος για νέες εξόδους στις αγορές, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η πρόσβαση της Ελλάδας σ’ αυτές, αλλά και να συγκεντρωθεί το «μαξιλάρι» που θα κρατήσει μακριά την «προληπτική πιστωτική γραμμή». Επίσης, το κλίμα στις διαπραγματεύσεις του Χίλτον επαναβεβαίωσε πως αυτή τη φορά όλες οι πλευρές του τραπεζιού θέλουν να τελειώνει η «μνημονιακή» περιπέτεια για την Ελλάδα.

Αυτή την εβδομάδα, το παζλ θα συνεχίσει να συμπληρώνεται: Μεθαύριο, Τρίτη, στην Κέρκυρα, θα διεξαχθεί άλλο ένα περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, περισσότεροι από 20 υπουργοί, υφυπουργοί και γ.γ. υπουργείων, μαζί με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς, αλλά και την Αυτοδιοίκηση των Ιονίων, θα επιχειρήσουν να βάλουν ένα ακόμη λιθαράκι στο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά και η χώρα.

Μια ανάσα από την τεχνική συμφωνία

Εάν εξελίχθηκαν όλα ομαλά, τότε την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα έχει ήδη επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Πάντως, αυτός ήταν ο σχεδιασμός την ώρα που γράφονταν... Δεδομένης της αρχικής υπόθεσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παρευρεθεί στο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά την τεχνική συμφωνία (SLA), ούτως ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα.

Ακολούθως ο υπουργός θα αναχωρήσει από την πρωτεύουσα του Βελγίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι τον Αύγουστο του 2018 εξέρχεται από τα Μνημόνια. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια κουβέντα για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων, η οποία θα υλοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται να λάβει χώρα και μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η τελική συμφωνία, που θα σημάνει τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 και εφόσον η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει τα 101 προαπαιτούμενα που την δεσμεύουν, οπότε και θα δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα είναι της τάξης των 5 δισ.

Και τότε ξεκινάει η ακόμη πιο σοβαρή κουβέντα που δεν είναι άλλη από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το modus της εξόδου της χώρας μας από τα Μνημόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL