Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κλίμα πολιτικής συμφωνίας και για το χρέος στις 22 Μαΐου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλίμα πολιτικής συμφωνίας και για το χρέος στις 22 Μαΐου

Κλίμα αισιοδοξίας για τη δυνατότητα επίτευξης συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος στο Eurogroup της 22ης Μαΐου επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά και το χθεσινό EuroWorking Group. Η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου φαίνεται να μειώνεται, ενώ πηγή της Ευρωζώνης σημείωνε χθες πως «όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα επίτευξης μιας πολιτικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίαζαν χθες στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκαν πρώτα για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια συζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για το χρέος, με πιο συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ για μεγαλύτερη σαφήνεια. Σημειώνεται ότι το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου πριν από το Eurogroup προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης.

Σε κάθε περίπτωση, το χρέος βρίσκεται και επίσημα στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, όπως αναφέρει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο καθιερωμένο ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε χθες στην ολλανδική Βουλή εν όψει της συνεδρίασης. Στο εν λόγω έγγραφο, ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και πως οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα τα οποία προτίθενται να λάβουν μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε να είναι σαφές εάν επαρκούν. Στο ίδιο έγγραφο, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Έξοδος στις αγορές

Εξάλλου, ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίστηκε χθες και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, σε συνέντευξή του στο Politico. Ο Λετονός επίτροπος υπογράμμισε ότι η χώρα σημειώνει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές.

Χαρακτηριστικά, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις καλεί τους πιστωτές της Ελλάδας να μην αμφιβάλουν για το γεγονός ότι η χώρα θα μπορεί εκ νέου να αυτοχρηματοδοτείται από το καλοκαίρι του 2018, έπειτα από εφτά χρόνια προσπάθειες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να την κρατήσουν εν ζωή. Απαντώντας, μάλιστα, στον πεσιμισμό από πλευράς ΔΝΤ, ο ίδιος δηλώνει: «Μετά το τέλος του προγράμματος, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές». Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Βλ. Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι «οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος πρέπει να συνεχιστούν», τείνοντας προς την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ για αναγκαιότητα περαιτέρω διαβουλεύσεων ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL