Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Πλήρης διαφοροποίηση από τον επίτροπο, που τάχθηκε κατά της λιτότητας / Με γραμμή... Σόιμπλε στον Μοσκοβισί ο Κυρ. Μητσοτάκης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρης διαφοροποίηση από τον επίτροπο, που τάχθηκε κατά της λιτότητας / Με γραμμή... Σόιμπλε στον Μοσκοβισί ο Κυρ. Μητσοτάκης!

Κλιμακώνει τη στρατηγική “σαμποτάζ” εις βάρος της διαπραγμάτευσης και της κυβέρνησης η Ν.Δ., με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να... σύρει τον Π. Μοσκοβισί στη γραμμή Σόιμπλε - ΔΝΤ και να τονίζει στον Γάλλο επίτροπο ότι “η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και έχει την ευθύνη και των καθυστερήσεων και των υπερβολικών απαιτήσεων των δανειστών”.

Κι αυτό λίγη μόλις ώρα αφότου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να τερματιστεί η λιτότητα διαφωνώντας δημοσίως με τις παράλογες απαιτήσεις του άξονα Σόιμπλε - ΔΝΤ...

Τα αποκαλυπτήρια της διαρκούς επιδίωξης Μητσοτάκη να μην κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να “πιέσει” για πολιτικές εξελίξεις έγιναν, εξάλλου, το περασμένο 48ωρο στο Βερολίνο. Μεσούσης της διαπραγμάτευσης και ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με εκτός συμφωνίας παράλογες αξιώσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. “δικαιολόγησε” τις εν λόγω απαιτήσεις αιτιολογώντας τις ως... συνέπεια των καθυστερήσεων της κυβέρνησης.

Με την ίδια γραμμή προσήλθε και χθες στη συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Π. Μοσκοβισί είχε νωρίτερα ταχθεί εναντίον της λιτότητας και υπέρ της εξεύρεσης ενός έντιμου και πολιτικά διαχειρίσιμου συμβιβασμού.

“Φταίει η κυβέρνηση”

Πηγές της Ν.Δ., λοιπόν, χαρακτήριζαν χθες το μεσημέρι τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μοσκοβισί “θεσμική”, προσθέτοντας, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να επιρρίψει στην κυβέρνηση την ευθύνη της καθυστέρησης και των απαιτήσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Επανέλαβε, μ’ άλλα λόγια, τα “επιχειρήματα” του άξονα Σόιμπλε - ΔΝΤ, τα οποία επανειλημμένως η Κομισιόν έχει απορρίψει διά του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (“πρωταθλήτρια στην ανταγωνιστικότητα” είχε χαρακτηρίσει προχθές την Ελλάδα), του αντιπροέδρου της Β. Ντομπρόβσκις, αλλά και του ίδιου του Π. Μοσκοβισί.

Πάντως, σύμφωνα με τη “γαλάζια” ενημέρωση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πολλάκις στον συνομιλητή του πως “η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις” προσθέτοντας πως “δεν είναι ευθύνη της Ν.Δ. οι καθυστερήσεις ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών”.

Από τον Σόιμπλε γραμμή στον Σαμαρά

Ταυτόχρονα χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει κι άλλο μήνυμα σχετικά με τις προθέσεις του να “σαμποτάρει” την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Με το που επέστρεψε στην Αθήνα από το Βερολίνο και αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Π. Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε χθες -ενώπιον δημοσιογράφων- με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς και οι “σαμαρικοί” (π.χ. Άδ. Γεωργιάδης) είναι οι βασικοί θιασώτες της γραμμής “εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση”, η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να συναντηθεί κατευθείαν με τον πρώην πρωθυπουργό δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μετακινείται προς την άποψη Σαμαρά. Άποψη την οποία, άλλωστε, επανέλαβε χθες στους δημοσιογράφους ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να γίνουν εκλογές... αύριο, γιατί κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται χειρότερα”.

ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ!

Η επίσημη Ν.Δ. καλύπτει το σαμποτάζ στη Ευρωβουλή

ΣΥΡΙΖΑ: "Έφτασαν στο σημείο να εκλιπαρούν τους Ευρωπαίους να ρίξουν την κυβέρνηση"

Η προκλητική στάση που τήρησαν προχθές στην Ευρωβουλή τρεις “γαλάζιοι” ευρωβουλευτές στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα προκάλεσε χθες έντονη πολιτική αντιπαράθεση μετά τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Ο πολιτικός εξευτελισμός και η χυδαιότητα της Ν.Δ. ξεπέρασαν κάθε όριο. Έφτασαν στο σημείο να εκλιπαρούν τους Ευρωπαίους να ρίξουν την κυβέρνηση. Κατά τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ξεδίπλωσαν με κραυγαλέο τρόπο την τακτική του σαμποταρίσματος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης” επισήμανε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τους Σπυράκη, Κεφαλογιάννη και Κύρτσο πως “επέλεξαν να συνταχθούν με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην ελληνική κυβέρνηση”.

«Συγκεκριμένα η Μ. Σπυράκη ισχυρίστηκε πως ‘παρά τους αριθμούς που παρουσιάσατε και είναι θετικοί, η καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση ανεβάζει τον λογαριασμό’. Πρόσθεσε δε πως ‘η εξέλιξη αυτή βαρύνει πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση’ και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για ‘τακτική αναβολής της κυβέρνησης’ σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ο Γ. Κύρτσος ισχυρίστηκε πως ‘η κυβέρνηση έχει τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση’ και συνέχισε λέγοντας πως ‘το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς, ελπίζουμε σύντομα, στην Ελλάδα’» επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη πως “είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εφαρμοστούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τον ελληνικό λαό”.

“Οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογούνται για όσα εφιαλτικά διέπραξε η κυβέρνησή τους εις βάρος του τόπου, βρίσκουν το θράσος να καταγγέλλουν άλλους” απάντησε η Ν.Δ., χωρίς να αναφερθεί... στην ταμπακιέρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ότι η Ν.Δ. “δίνει τα διαπιστευτήριά της στην εναγώνια προσπάθειά της να γυρίσει η ίδια στην εξουσία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL