Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C21.2°C
0 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C20.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.4°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 66%
Οργισμένη αντίδραση για την απόφαση από την Άγκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργισμένη αντίδραση για την απόφαση από την Άγκυρα

Έντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί. Παρά το γεγονός ότι έχει διαμηνυθεί εδώ και καιρό ότι ο Άρειος Πάγος αποφασίζει ανεξάρτητα, η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα έστειλε μήνυμα ενδεχόμενης επίπτωσης στις διμερείς σχέσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι "οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά".

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως το θέμα απασχόλησε τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, σε βαθμό που τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν έκτακτο δελτίο με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, αμέσως μετά τη δικαστική ετυμηγορία στην Τουρκία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ειδικότερα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αιτήθηκε να εκδοθεί από δικαστήριο ένταλμα σύλληψης προς τις ελληνικές αρχές, κάτι που όμως δεν αλλάζει την απόφαση του Αρείου Πάγου.

"Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες"!

Λίγο αργότερα στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την έκδοση των στρατιωτικών με κάθε νόμιμο μέσο. Σε πολύ σκληρή γλώσσα από την Άγκυρα καταδίκασαν την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία "εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης". Στην Άγκυρα, αναφέρει το γραφείο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, θεωρούν ότι οι ελληνικές αρχές μέχρι σήμερα "έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK". Και συμπληρώνεται σχετικά: "Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος".

Επίσης από την τουρκική πλευρά σχολιάζεται ότι "η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής Δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών, σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου". Αναφερόμενος ο Τούρκος συντάκτης στην ελληνική Ιστορία, επισημαίνει πως η Ελλάδα στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, ωστόσο "δυστυχώς, με την απόφαση αυτή, περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες".

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου

"Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών" τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ εκτίμησε πως η απόφαση "σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών". Επίσης δήλωση ικανοποίησης εξέδωσαν το Ποτάμι και η Δημοκρατική Αριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL