Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Ευρωπαϊκή αμηχανία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή αμηχανία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Με εμφανή αμηχανία αντιμετωπίζει η Ε.Ε. τη στάση της Τουρκίας όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παρακίνηση μεταναστών να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και σε σχέση με την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Όπως όλα δείχνουν, η βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι να επαναφέρει την Τουρκία στην τήρηση της Κοινής Δήλωσης και γι’ αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση η παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας για τη φιλοξενία προσφύγων. Σ' αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή δημοσίευσε χθες δελτίο Τύπου στο οποίο παρουσιάζονται για ακόμη μία φορά στοιχεία σχετικά με τη βοήθεια που παρέχει η Ε.Ε. στην Τουρκία για το προσφυγικό, όπως ότι “χάρη στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. οι ανθρωπιστικές οργανώσεις - εταίροι παρέχουν σε 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία μηνιαία βοήθεια μέσω του Κοινωνικού Δικτύου Ασφαλείας Εκτάκτου Ανάγκης (ESSN)”.

Ωστόσο, η Τουρκία δείχνει να ενδιαφέρεται για άλλου είδους συνεργασία και η δημιουργία “ασφαλούς ζώνης” στη βόρεια Συρία επανέρχεται στο προσκήνιο.

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ στην προγραμματισμένη, άτυπη σύνοδο Gymnich, ενώ σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη συνεδρίασή τους με σκοπό την υιοθέτηση επίσημων συμπερασμάτων.

“Είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση και αύριο θα συνεχίσουμε με την υιοθέτηση συμπερασμάτων για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και τη Ρωσία” δήλωσε χθες ο Γιοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση της Ε.Ε. με τις δύο χώρες είναι “δύσκολη, αλλά πρέπει να τη βελτιώσουμε”.

“Έχουμε συσσωρεύσει δυσκολίες και πρέπει να βρούμε μια νέα προσέγγιση” πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε ότι η κρίση στο Ιντλίμπ συνδέεται με την κρίση στο μεταναστευτικό και πως η Τουρκία αφήνει τους μετανάστες να πηγαίνουν στα σύνορα “δίνοντάς τους να πιστέψουν ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι ανοιχτά”. “Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και την ίδια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας” κατέληξε ο Γ. Μπορέλ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι η Επιτροπή χθες παρείχε ανοιχτά πλέον στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει στον Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής χορήγησης ασύλου. “Τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν κατανοητά απέναντι στις άνευ προηγούμενου συνθήκες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε “στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές αξιολογώντας τις διαθέσιμες δυνατότητες από επιχειρησιακής και νομικής άποψης” σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου νόμου και υπενθυμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η συνθήκη επιτρέπουν τη “χαλάρωση” της διαδικασίας επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL