Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
«Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές»

Με το κοινό σύνθημα "ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές" πραγματοποιείται φέτος σε όλα τα κράτη - μέλη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών από τις 24 έως τις 30 Απριλίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έχει ως στόχο την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των εμβολίων ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών ως ατομικό δικαίωμα και ευθύνη.

Η δράση αυτή θεσμοθετήθηκε το 2012 σε όλες τις χώρες ώστε κάθε τελευταία εβδομάδα του Απριλίου να είναι αφιερωμένη στους εμβολιασμούς. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες και παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, τα κράτη - μέλη τιμούν τους ανθρώπους, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες Υγείας, τους γονείς και όλους όσοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της ατομικής και συλλογικής ανοσίας, αποδίδοντας τους τον τίτλο πραγματικοί "Ήρωες των εμβολίων" (Vaccine Heroes).

Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τους εμβολιασμούς προλαμβάνονται περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μέχρι και σήμερα ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως δεν έχει εμβολιαστεί με τα συνιστώμενα εμβόλια.

Οι εμβολιασμοί μας αφορούν όλους

"Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα εμβόλια αφορούν όλες τις ηλικίες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης, που αποτελεί κύριο στόχο, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άμεση προστασία του ατόμου, αλλά και την προστασία της κοινότητας" τονίζει στο μήνυμά του για την εβδομάδα ανοσοποίησης ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στη χώρα μας, σημειώνει ότι η Ελλάδα "δέχθηκε τη μαζική εισροή προσφύγων και κατάφερε να αποτρέψει επιδημίες, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, με την εφαρμογή προσαρμοσμένου στις ανάγκες προγράμματος εμβολιασμού (110.000 δόσεις εμβολίων για περισσότερα από δέκα λοιμώδη νοσήματα). Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας των εμβολιασμών. Επίσης, με συντονισμένες προσπάθειες αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη (2018-2019), ειδικά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Όμως, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Ελλάδα εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με όπλο τους εμβολιασμούς".

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΟΥ για την αύξηση του αντιγριπικού εμβολιασμού του προσωπικού υπηρεσιών Υγείας, εκπόνησαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Αντιγριπικού Εμβολιασμού του Προσωπικού Υπηρεσιών Υγείας.

Θρηνούμε θύματα αδίκως

Μόλις λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νικόλαος Νίτσας είχε επισημάνει τους κινδύνους που προκύπτουν από απόψεις και πρακτικές που δεν έχουν επιστημονική βάση. "Το αντιεμβολιαστικό κίνημα επηρεάζει τον κόσμο, είναι ένα από τα fake news που κυκλοφορούν. Εδώ όμως θρηνούμε και θύματα" ανέφερε παρουσιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας. "Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), είχαμε μέχρι πρόσφατα περίπου 141 θανάτους από τη γρίπη φέτος, εκ των οποίων το 79% αντιστοιχεί σε άτομα υψηλού κινδύνου και ανεμβολίαστα. Αυτό, όπως καταλαβαίνει κάποιος, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ένα στοιχείο που δείχνει το λιγότερο αμέλεια. Την ίδια ώρα, νοσηλεύτηκαν περίπου 380 συνάνθρωποί μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και φυσικά για την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ακριβώς επειδή η μεγαλύτερη πλειονότητα αυτών ήταν ανεμβολίαστη. Και αυτό για (να μην κάνουν) ένα εμβόλιο όπως της γρίπης, το οποίο είναι, όπως και τα άλλα που έχουμε, καθημερινό και ασφαλέστατο" υπογραμμίζει ο Ν. Νίτσας.

"Η εφεύρεση των εμβολίων ήταν από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ανθρωπίνου γένους τους τελευταίους αιώνες" διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Έλληνας γιατρός. "Είχαμε πραγματικά ξεχάσει νοσήματα όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα και η φυματίωση και αρχίζουμε να τα θυμόμαστε εξαιτίας, δυστυχώς, διαφόρων που (...) δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους" τονίζει.

Ανάχωμα στους μύθους η σωστή ενημέρωση

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης για "κενά" στους εμβολιασμούς, ο ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σημειώνει ότι η σωστή πληροφόρηση μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα "στη διστακτικότητα, κυρίως των νεαρών γονέων, που επηρεάζονται από μύθους και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τα εμβόλια και αμφισβητούν την προσφορά τους. Η άγνοια, οι αστήρικτες επιστημονικές απόψεις και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν μπορεί να αποτελούν κριτήρια κατά των εμβολιασμών. Η προώθηση των εμβολιασμών απαιτεί παγκόσμια συστράτευση". Πρόσθεσε δε ότι "η Πολιτεία θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ αλλά και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να δίνει τη μάχη για σωστή πληροφόρηση και την αύξηση της εμβολιαστικής συνείδησης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL