Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Νέα κινητοποίηση των εκπαιδευτικών για το σύστημα διορισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα κινητοποίηση των εκπαιδευτικών για το σύστημα διορισμών

Σε νέο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εκπαιδευτικοί ενάντια στο νέο σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών. Παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα αποτελεί πια νόμο του κράτους και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, οι εκπαιδευτικοί προσβλέπουν σε νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις.

Η Ομοσπονδία των δασκάλων (ΔΟΕ) πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 13.00, έξω από το υπουργείο Παιδείας, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Βασικό της αίτημα να διαμορφωθεί «ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων και διορισμών με αναγνώριση της εργασίας των συναδέλφων που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια». Η ΔΟΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τρεις πρώτες του απογευματινού προγράμματος) με τη δυνατότητα στους κατά τόπους συλλόγους της κήρυξης επιπλέον τρίωρης στάσης, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.

Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει υποβάλει από τον Ιούνιο του 2018 αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτονται τόσα χρόνια από αναπληρωτές που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Όπως σημειώνεται στην αναφορά: «Ο αναφέρων διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι, επί σειρά ετών, η ελληνική κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των μόνιμων λειτουργικών αναγκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά αντιθέτως προσλαμβάνει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς να τους παρέχει επαρκή κοινωνική προστασία. Ισχυρίζεται επίσης ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (...) Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν επί του παρόντος δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για περισσότερα από 15 έτη. Ο αναφέρων θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 1999/70/ΕΚ σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, καθώς και την Οδηγία 91/533/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας».

Η ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας προκειμένου να στηρίξουν την αναφορά, η οποία έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτο στάδιο και αναμένεται να εξεταστεί από την Κομισιόν. Παράλληλα έχει διαβιβαστεί και στην επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL