Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Προσφυγή της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου / Δυσμενείς διακρίσεις από την αναγραφή θρησκεύματος - ιθαγένειας στο απολυτήριο και τους τίτλους σπουδών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγή της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου / Δυσμενείς διακρίσεις από την αναγραφή θρησκεύματος - ιθαγένειας στο απολυτήριο και τους τίτλους σπουδών

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια Γυμνασίου - Λυκείου αλλά και στους τίτλους σπουδών προσέφυγε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

Όπως προειδοποιεί η αναγραφή των στοιχείων αυτών ενδέχεται να εκθέσουν τα άτομα σε δυσμενείς διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ή την εθνότητά τους, κυρίως στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Οι τίτλοι των απολυτηρίων αποτελούν δημόσια έγγραφα τα οποία καταβάλλουν οι κάτοχοί τους σε περιπτώσεις που αναζητούν εργασία, στις διαδικασίες πρόληψης στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή όπου απαιτείται η πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών ή του βαθμού απολυτηρίου. Σε τι λοιπόν αποσκοπεί η αναγραφή στοιχείων όπως το θρήσκευμα ή η ιθαγένεια σε δημόσια έγγραφα εφόσον δεν συσχετίζονται ούτε με τους τίτλους και το επίπεδο σπουδών ούτε με τις επιδόσεις;

Ευαίσθητο δεδομένο

Η ΕλΕΔΑ υπενθυμίζει ότι το θρήσκευμα αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Επομένως, η αναγραφή του στους τίτλους σπουδών και το απολυτήριο προσβάλλει “το δικαίωμα κάθε προσώπου να μην το αποκαλύπτει κατά το άρθρο 13 του ελληνικού συντάγματος, η δε απαγόρευση συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν το θρήσκευμα των προσώπων (και μάλιστα ανήλικων κατά κανόνα προσώπων) απαγορεύεται και από τη συνδυασμένη ερμηνεία των άρθρων 13 και 9Α συντάγματος, όπως έχει κρίνει και με ad hoc απόφαση η ΑΠΔΠΧ (υπ' αριθ. 77 Α/2002)”.

Πιθανή η αλλαγή ιθαγένειας

Αναφερόμενη δε στην αναγραφή της ιθαγένειας των ανήλικων μαθητών, υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται για στοιχείο που συσχετίζεται “με τους σκοπούς έκδοσης των εν λόγω τίτλων, ούτε συνίσταται στην απόδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης”. Σημειώνει μάλιστα πως στις περιπτώσεις των αλλοδαπών μαθητών είναι πιθανόν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια “μετά την πλήρωση των τιθέμενων στον νόμο προϋποθέσεων, αλλά η αναγραφόμενη στο απολυτήριο ιθαγένεια κατά το χρόνο κτήσης του τίτλου θα αποκαλύπτει στο διηνεκές την εθνοτική τους καταγωγή ή/και τη διπλή τους ιθαγένεια, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενείς διακρίσεις κατά τα ανωτέρω αναφερθέντα, ιδίως σε διαδικασίες πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα”.

Με στόχο να αποφευχθούν οι διακρίσεις, η ΕλΕΔΑ ζητά από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να τροποποιήσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και να μην αναγράφονται στους τίτλους σπουδών οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης τα στοιχεία του θρησκεύματος και της ιθαγένειας.

Θέμα από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυναν σχετική ερώτηση προς τον υπ. Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ζητώντας να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στους απολυτήριους τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις. Ανάμεσά τους οι πρώην υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου και Τάσος Κουράκης.

Ήδη από το 2002, όπως επισημαίνουν, η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την Απόφαση 77Α αναφέρει πως η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους “προσβάλλει την αρχή της αναγκαιότητας. Διότι σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την σημειούμενη επίδοση (βαθμό) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας. Ενόψει του σκοπού αυτού, η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου -αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο (αρχείο τίτλων)- υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη. Γιατί το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL