Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Οι "Ιστορικοί περίπατοι" στους τόπους της μετανάστευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "Ιστορικοί περίπατοι" στους τόπους της μετανάστευσης

Ο δεύτερος κύκλος της εκπομπής - ντοκιμαντέρ για την ελληνική ιστορία «Ιστορικοί Περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη ξεκινάει αύριο το απόγευμα στην ΕΡΤ1. Το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου έχει θέμα τη μετανάστευση. Μία έννοια που διαπλέκει το τοπικό με το παγκόσμιο και φέρνει σε διάλογο το χθες με το σήμερα.

Μαζί με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο η εκπομπή περιηγείται στα μέρη όπου ξεκίνησε η υπερατλαντική μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αμερική στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Θα δείξει πώς η μετανάστευση ταυτίζεται με την ανθρώπινη Ιστορία, καθώς από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα οι άνθρωποι μετακινούνται για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.

«Οι μετανάστες αναγκάζονται να φύγουν, δεν είναι ούτε λάτρεις της περιπέτειας, αλλά ούτε και θύματα της Ιστορίας» μας λέει ο Κωστής Καρπόζηλος και τονίζει ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ούτε είναι διδακτική. Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι διδάκτορας Ιστορίας, διευθυντής στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινη Αμερική».

Η εκπομπή έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της ελληνικής ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Μια ομάδα ιστορικών ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της περιφέρειας συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Ο περίπατος συνοδεύεται με πλούσιο αρχειακό υλικό, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν τα «έξυπνα» γραφήματα (χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων) που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.

Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου και δεκάδες άλλους φορείς. Οι «Ιστορικοί περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Την Κυριακή, στις 5.00 το απόγευμα, στην ΕΡΤ1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL