Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Νέα "ακομμάτιστη" αντιπροσφυγική συγκέντρωση σήμερα στη Χίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα "ακομμάτιστη" αντιπροσφυγική συγκέντρωση σήμερα στη Χίο

Με νέα "ακομμάτιστη" αντιπροσφυγική συγκέντρωση σήμερα στη Χίο συνεχίζεται το γαϊτανάκι της ξενοφοβίας στα νησιά του Β. Αιγαίου, με τους τοπικούς “γαλάζιους” και “πράσινους” πολιτευτές να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση, χωρίς να διστάζουν να βρεθούν δίπλα στους Χρυσαυγίτες.

"Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα" ονομάζεται η νεοσύστατη κίνηση που χωρίς υπογραφή και με ακροδεξιά συνθήματα καλεί σήμερα τους πολίτες της Χίου, δήθεν χωρίς τη συμμετοχή κομμάτων, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για "παράνομο εποικισμό από χιλιάδες μετανάστες", σημειώνοντας ότι "σύμφωνα με τις διατάξεις του ΟΗΕ, αποτελεί έγκλημα κατά του χιώτικου λαού". Παράλληλα, ζητούν να κλείσουν όλα τα κέντρα φιλοξενίας στο νησί ενώ δεν λείπουν τα "πιασάρικα" συνθήματα περί "εθνικής ανεξαρτησίας" και "γκρίζων ζωνών".

Ενδιαφέρον στην, κατά τα άλλα "ακομμάτιστη" συγκέντρωση, παρουσιάζει η αφίσα η οποία αναπαριστά τη Χίο μέσα σε συρματόπλεγμα και πάνω της καρφωμένες τρεις σημαίες: Μία της Ε.Ε., μία που γράφει ΜΚΟ και άλλη μία με το σύμβολο του δολαρίου.

Την πρωτοβουλία αυτή έχουν αγκαλιάσει, όπως είναι λογικό, τα μέλη της Χρυσής Αυγής και οι διάφορες “παραλλαγές” τους στο νησί. Δίπλα σε αυτούς, ο μέχρι πρότινος "γαλάζιος" αντιπεριφερειάρχης Χίου, Στ. Κάρμαντζης -με τις περιβόητες δηλώσεις πως "Τούρκος καλός μόνο νεκρός"- αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ, Π. Λαμπρινούδης.

Διορία δύο μηνών για το κλείσιμο της Σούδας από το Δημοτικό Συμβούλιο

Να αρθεί ο ρόλος της Σούδας ως άτυπου καταυλισμού σε διάστημα δύο μηνών αποφάσισε σε συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, με όλες τις παρατάξεις να συμφωνούν στην ανάγκη κλεισίματός της, αλλά να διαφωνούν στα σημεία και στη μέθοδο.

Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου, Μ. Βουρνούς, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια πενταμελής διαπαραταξιακή επιτροπή, αποτελούμενη από τον ίδιο και από έναν εκπρόσωπο από κάθε μία παράταξη, με σκοπό τη διερεύνηση του όλου ζητήματος και της προοπτικής μετά το κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας.

Σε περίπου έναν μήνα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του κέντρου κράτησης Μερσινιδίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου για την κράτηση παραβατικών προσφύγων και μεταναστών και την εν συνεχεία μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπως έχει διευκρινιστεί και από την πλευρά του υπουργείου, δεν πρόκειται για νέο χώρο φιλοξενίας αλλά για χώρο κράτησης παραβατικών στοιχείων.

Περισσότερη ασφάλεια ζητούν οι εργαζόμενοι στην ΒΙΑΛ

Την αύξηση της αστυνόμευσης στα hotspot ζήτησαν χθες οι εργαζόμενοι της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στη ΒΙΑΛ της Χίου κατά τη διάρκεια συμβολικής διαμαρτυρίας τους για τις συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα κρούσματα βίας και τα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνου εργαζόμενους και πρόσφυγες είναι συχνά, ιδιαιτέρως όταν απορρίπτονται αιτήσεις ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL