Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.7°C21.4°C
3 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.3°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: Ο Π. Φύσσας σύμβολο της εποχής μας κατά του φασισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Ο Π. Φύσσας σύμβολο της εποχής μας κατά του φασισμού

Συμπληρώθηκαν χθες πέντε χρόνια από τη στιγμή που ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς μαχαίρωνε στην καρδιά τον Παύλο Φύσσα, εργάτη, αντιφασίστα και μουσικό γνωστό ως KillahP.

"Η 18η Σεπτεμβρίου είναι μια μέρα οδύνης για κάθε δημοκράτη, μια μαύρη σελίδα στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική συμμορία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής μας υπενθύμισε, με τον πιο τραγικό τρόπο, πού οδηγούν οι ιδεολογίες του μίσους και γιατί η Ιστορία τις καταδίκασε οριστικά και αμετάκλητα" ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας: "Ο Παύλος Φύσσας είναι πλέον ένα από τα κορυφαία σύμβολα της εποχής μας ενάντια στον φασισμό, στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό. Οι επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε αντιφασίστες -όπως η πρόσφατη ενάντια σε μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και σε καθέναν και καθεμία που οι νεοναζί καταδιώκουν λόγω διαφορετικότητας μας βρίσκουν όλους και όλες σθεναρά απέναντι.

Η καταδίκη των εγκλημάτων του φασισμού στην καθημερινή μας ζωή, στους χώρους εκπαίδευσης και δουλειάς, είναι ένα χρέος που πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα. Ο καθημερινός αγώνας για την υπεράσπιση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης είναι αγώνας για μια κοινωνία σεβασμού και προόδου για όλους".

Επιπλέον, χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης να καθιερωθεί η 18η Σεπτεμβρίου, τραγική επέτειος της δολοφονίας Φύσσα, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Αγώνα κατά του Νεοναζισμού και του Φασισμού, για να υπάρξει πανευρωπαϊκή συνειδητοποίηση και καταδίκη των νεοναζιστικών κομμάτων.

Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επέλεξε την ημέρα αυτή για να επιτεθεί στην κυβέρνηση μιλώντας για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. με τη Χρυσή Αυγή για "να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αποπειράθηκαν μαζί της να επιβάλουν και την απλή αναλογική". Φτάνει μάλιστα να ισχυρίζεται πως εγείρει "εύλογες υποψίες η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη".

Σε ερώτηση σχετικά με τη δίκη της Χ.Α., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "το υλικό που πρέπει να αξιολογηθεί από το δικαστήριο, οι μάρτυρες οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν είναι πάρα πολλοί, το υλικό είναι τεράστιο, άρα, λοιπόν, πρόκειται για μια δική - μαμούθ. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις προς τη δικαστική εξουσία για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά τη συγκεκριμένη δίκη. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να προσφέρουμε όσα είναι απαραίτητα σε διοικητικό, τεχνικό εξοπλισμό, αλλά και σε υποδομές, ώστε η δίκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να έχουμε επιτέλους μια απόφαση για όλα όσα κατηγορείται ότι έχει κάνει η Χρυσή Αυγή, που πλέον νομίζω ότι στη συνείδηση των πολιτών έχει καταγραφεί ως μια φασιστική συμμορία που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των αδυνάμων".

"Στεκόμαστε σήμερα με σεβασμό στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Όλη η δημοκρατική Ελλάδα στο πλευρό της οικογένειάς του. Αυτή η μάνα δεν είναι μόνη. Όλοι μαζί, ενωμένοι, απέναντι στους φασίστες" δήλωσε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φ. Γεννηματά. Ζήτησε "δίκη και καταδίκη της ηγεσίας και των στελεχών της Χρυσής Αυγής", προσθέτοντας ότι "δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος".

Την περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα του φονικού που έγινε πριν από πέντε χρόνια στην Τσαλδάρη υπενθύμισε ο Στ. Θεοδωράκης με ανάρτηση του στο Facebook, για να σχολιάσει ότι τα γράφει για εκείνους "που στη δίκη, αλλά και σε ραδιόφωνα -και αυτό είναι το σημαντικό-, σε sites και άλλα ΜΜΕ συνεχίζουν να παρουσιάζουν την δολοφονία του Φύσσα ως αποτέλεσμα ενός καυγά". "Δεν ήταν. Ήταν δολοφονία" τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να καταλήξει: "Έχει δίκιο λοιπόν η Μάγδα που συνεχίζει και φωνάζει: 'Βλέπεις στα πρόσωπά τους ότι δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι που σε τρελαίνει'. Και δεν εννοεί μόνο τον δολοφόνο και τα πρωτοπαλίκαρα της εγκληματικής συμμορίας. Εννοεί και όλους αυτούς που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τόσα χρόνια τους προστατεύουν".

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισημαίνει και αυτό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη της Χ.Α. και τονίζει ότι "όλα αυτά τα χρόνια έγινε ακόμη πιο φανερό στον λαό και στη νεολαία ότι τέτοιες φασιστικές αντιδραστικές δυνάμεις είναι προϊόντα του σάπιου συστήματος, που τους αξιοποιεί με διάφορους τρόπους. Αποθρασύνονται από την αντικομμουνιστική ιδεολογία και πρακτική της Ε.Ε., στηρίζονται από τμήματα του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικά κέντρα, που δεν διστάζουν ακόμη και να στηρίξουν τέτοιες δυνάμεις για την προώθηση των σχεδιασμών τους (π.χ. Ουκρανία)". Υπογραμμίζει επίσης ότι οι δυνάμεις αυτές αξιοποιούνται από το σύστημα ώστε να μένει στο απυρόβλητο ο πραγματικός αντίπαλος και καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή του συστήματος, που τους γεννά και τους θρέφει.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους επιμένουν "για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της δίκης που ήδη έχει καθυστερήσει προκαλώντας το κοινό αίσθημα δικαίου, για την απόδοση ευθυνών για τις μοιραίες αδράνειες εκείνο το βράδυ, για την καταδίκη των δολοφόνων και τη δικαίωση της μνήμης του Παύλου Φύσσα, αλλά και -το κυριότερο- για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης".

"Έπειτα και από την άνοδο ακροδεξιών σχημάτων στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο και επείγει να οπλιστεί η δημοκρατία μας με τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία του κοινοβουλίου και των πολιτών από τραμπουκισμούς και δολοφονικές επιθέσεις επισημαίνουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL