Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Δυσφορία για τις "μηδενικές" υποσχέσεις από Ν.Δ. / Γαλάζιο "αυτογκόλ" στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυσφορία για τις "μηδενικές" υποσχέσεις από Ν.Δ. / Γαλάζιο "αυτογκόλ" στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει όλες τις δυνάμεις της για να ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση στον αγώνα επιβίωσής της, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις εν μέσω κρίσης, και οι Περιφέρειες μάχονται με τη γραφειοκρατία για να επιτύχουν ικανοποιητικούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για ενίσχυση της ανάπτυξης, στη Ν.Δ. βάζουν αυτογκόλ, χαρακτηρίζοντας “διεφθαρμένο” τον χώρο, στον οποίο τα δικά τους, “γαλάζια” στελέχη έχουν την πλειοψηφία.

“Η Αυτοδιοίκηση είναι από τις βασικές εστίες διαφθοράς του Δημοσίου” είπε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μ. Βορίδης μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο οποίο παρευρισκόταν νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά δεν θέλησε να συγχρωτιστεί με τους “διεφθαρμένους”. Ο τελευταίος μίλησε στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, για να αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του: “Είδα, μάλιστα, ότι στο ίδιο ξενοδοχείο συνεδριάζει σήμερα και η Ένωση Περιφερειών”.

Ειρήσθω εν παρόδω, την ώρα που αποχωρούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου, στον ακριβώς από κάτω όροφο ξεκινούσαν οι εργασίες του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, στο οποίο, όπως πληροφορούμαστε, είχε προσκληθεί. Επέλεξε, όμως, να αποστείλει στους “διεφθαρμένους” τον Μ. Βορίδη για να αναπτύξει σε όλο τους το εύρος τις κατά γενική ομολογία συντηρητικές απόψεις της Ν.Δ. για την Αυτοδιοίκηση.

“Οι Περιφέρειες δεν είναι στις λίστες”

“Τα φαινόμενα αυτά (σ.σ.: της διαφθοράς) στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι μικρότερα από ό,τι στον α' βαθμό Αυτοδιοίκησης ή και του κράτους”. “Ναι, αλλά εδώ δεν έχουμε τη σωστή στάση, απ’ ό,τι βλέπω. Η σωστή στάση είναι να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε” επέμεινε ο Μ. Βορίδης εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους συνέδρους των 13 Περιφερειών της χώρας. “Οι Περιφέρειες δεν είναι τις λίστες της καταπολέμησης διαφθοράς” απάντησε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός.

Ο δε Μ. Βορίδης χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, αλλά δεν κατόρθωσε να πείσει τους αιρετούς για το πρόγραμμα της Ν.Δ., ούτε να ασκήσει κριτική στις προηγηθείσες δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 9% με βάση τον προϋπολογισμό του 2018 και ενίσχυση των επενδυτικών πόρων στα 50 εκατ. ευρώ για το ερχόμενο έτος. Αναφερόμενος στο αίτημα των αιρετών των ΟΤΑ β' βαθμού για αύξηση της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, ο Μ. Βορίδης είπε: “Ο μόνος τρόπος για να το απαντήσουμε στα σοβαρά είναι να δεχθούμε την αξιολόγηση των δομών και να τη συσχετίσουμε με τα αποτελέσματά τους”. “Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταλήξουμε στο αν χρειαζόμαστε πράγματι λιγότερους ή περισσότερους. Περισσότερα λεφτά ή λιγότερα λεφτά. Το αίτημα θέλω πιο πολλά και θέλω πιο πολλούς, σε μια εποχή που όλοι καλούμαστε να κάνουμε πολύ περισσότερα με πολύ λιγότερα, θα ακούγεται μεν, δεν θα ικανοποιείται δε” σημείωσε.

Περικοπές “τάζει” η Ν.Δ.

Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. λίγο νωρίτερα στον... πάνω στον όροφο. “Τελικός στόχος μας είναι ένα καθεστώς γνήσιας δημοσιονομικής αυτοτέλειας των δήμων και των Περιφερειών, ώστε να έχουν δικούς τους πόρους και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό” είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, τερματίζοντας κάθε πιθανή συζήτηση για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ. Ο δε Μ. Βορίδης, αναφερόμενος στην οικονομική αυτοτέλεια και συνδέοντάς τη με την επί χρόνια συζήτηση για τη φορολογική αποκέντρωση, είπε: “Αυτό δεν πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του οποιουδήποτε, και μιλώ για την Αυτοδιοίκηση, να λέει θα έχω πιο πολλά λεφτά”. “Δεν θα έχεις πιο πολλά λεφτά” ξεκαθάρισε για να προσθέσει: “Θα έχεις έναν άλλο τρόπο για να οργανώσεις τα οικονομικά σου. Δεν σημαίνει αυτό υποχρεωτικά πιο πολλά χρήματα”.

Κι ενώ οι δηλώσεις Βορίδη σε συνδυασμό με την περιφρόνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δημιούργησαν γκρίνια στους “γαλάζιους” αιρετούς, αφού εκλήφθηκαν ως “άδειασμα” της πλειοψηφούσας πτέρυγας της ΕΝΠΕ, δυσφορία και επιβεβαίωση των διχαστικών τάσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Η πρόταση του υπουργού για εισαγωγή στον θεσμό της “ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης” με ενίσχυση του ρόλου του αντιπεριφερειάρχη, αφού θα εκλέγεται με σταυρό, και θέσπιση των τοπικών συμβουλίων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας προκάλεσαν την αντίδραση των περιφερειαρχών.

Οι περιφερειάρχες υποστηρίζουν ότι οι εξαγγελίες του υπουργού οδηγούν σε “οπισθοδρόμηση” τον θεσμό των Περιφερειών με την επαναφορά του συστήματος των Νομαρχιών, πράγμα που συνιστά “υπονόμευση”. Για τη μη επιλογή από τους ίδιους της τοποθέτησης των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, οι περιφερειάρχες υποστηρίζουν ότι αυτό θα προκαλέσει “ευθεία αμφισβήτηση” του θεσμικού ρόλου τους.

“Όχι” στην απλή αναλογική

Ο υπουργός Εσωτερικών οριστικοποίησε από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Αυτό δεν ήταν κάτι που ενόχλησε τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, μια που αφήνει περιθώρια στις διοικούσες παρατάξεις να ολοκληρώσουν τα εν εξελίξει έργα στην περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές προγραμματιστούν για τον Οκτώβριο του 2019. Ωστόσο, κόκκινη γραμμή για τους ίδιους είναι η εισαγωγή της απλής αναλογικής. “Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος μπορεί να 'γυαλίζει' επικαιρικά, μπορεί να αποτελεί το υλικό για φαντασιακές κατασκευές της εξουσίας, και προσωπικά αναλαμβάνω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που μπορεί να φέρει: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα - να μην πω περισσότερα μέρα που είναι σήμερα, εύθραυστες πλειοψηφίες εδραζόμενες σε συναλλακτικές συμμαχίες” απάντησε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός.

Στο δε ζήτημα της αποκέντρωσης με εκχώρηση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις Περιφέρειες, η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών ήταν μάλλον αρνητική. Ο ίδιος πρότεινε την ενεργοποίηση του ελεγκτή νομιμότητας, ο οποίος προβλεπόταν στον "Καλλικράτη", που θα τελεί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. “Σχεδιάζεται και προωθείται σταδιακά η υποκατάσταση των σημερινών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων” ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Προς νέο συνέδριο

“Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε να αναπνεύσουμε από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους, αξιώνουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτά που μπορούμε” απάντησε ο Κ. Αγοραστός. Προτείνοντας ως λύση μια “ριζοσπαστική αποκέντρωση”, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε: “Θέτουμε ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση”. “Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να είναι πλήρους ευθύνης με περιορισμένες αρμοδιότητες και περιορισμένη χρηματοδότηση” υπογράμμισε, προσθέτοντας: “Έχουμε έναν επιτυχημένο θεσμό. Πρέπει να τον ενδυναμώσουμε”. Ενώ για το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στον "Καλλικράτη" και θέσπιση απλής αναλογικής, τα μέλη της ΕΝΠΕ αποφάσισαν, όταν αυτό κατατεθεί, να συγκληθεί νέο έκτακτο συνέδριο προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL