Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Μετά από 36 ημέρες και ματαίωση 200 παραστάσεων / Σε πλήρη λειτουργία από αύριο το ΚΘΒΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά από 36 ημέρες και ματαίωση 200 παραστάσεων / Σε πλήρη λειτουργία από αύριο το ΚΘΒΕ

Ξανανοίγει, μετά το «λουκέτο» που έβαλε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για 36 ημέρες, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς οι ηθοποιοί του στην τελευταία τους συνέλευση, έστω και με οριακή πλειοψηφία (52 έναντι 51), αποφάσισαν να σταματήσουν τις στάσεις εργασίας τις ώρες των παραστάσεων, συνεχίζοντας με ανοιχτές τις σκηνές του θεάτρου τον αγώνα τους για την αποδοχή των όρων που θέτουν στην υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ματαιώθηκαν περί τις 200 παραστάσεις, κάτι που, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, έχει μεγάλο αντίκτυπο και στα οικονομικά του θεάτρου. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μέσα στο σαββατοκύριακο που πέρασε, οι ηθοποιοί αποφάσισαν να μην συνεχίσουν με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποιήσεων, που κρατά ουσιαστικά κλειστό το ΚΘΒΕ. Την απόφασή τους αυτή χαιρέτισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Αναστασάκης εκφράζοντας και την ελπίδα ότι «εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα βρεθούν οι νομικές λύσεις για την άμεση υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας» προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του ΚΘΒΕ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ΚΘΒΕ από αύριο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης σε όλες του τις σκηνές.

Οι παραστάσεις που ξεκινούν

Έτσι ξεκινάνε οι παραστάσεις στο Θέατρο "Σωκράτης Καραντινός” της Μονής Λαζαριστών του έργου "Καληνύχτα Μαργαρίτα" του Γ. Σταύρου, στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών του έργου "Υπερ Ελλάδος - Υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο" της Σοφίας Νικολαΐδου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Ου. Σαίξπηρ και στη σκηνή του "Υπερώου" το έργο "Τόσο κοντά" του Πάτρικ Μάρμπερ.

Πρεμιέρα για τις «Πυρκαγιές»

Επίσης, στις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο η πρεμιέρα της νέας μεγάλης παραγωγής του έργου «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ, που ήταν να γίνει στις 26 Ιανουαρίου και αναβλήθηκε εξαιτίας των κινητοποιήσεων του ΣΕΗ. Οι «Πυρκαγιές» παρουσιάζονται σε μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη. Το έργο του πολυβραβευμένου Λιβανοκαναδού συγγραφέα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε την πατρίδα του και μιλά για τις πιο σκοτεινές και παράλογες περιοχές της ανθρώπινης φύσης.Το παρόν και το παρελθόν εναλλάσσονταισε έναν σύγχρονο μύθο του Οιδίποδα. Σύμφωνα με τη σκηνοθέτη, «οι 'Πυρκαγιές' του Ουαζντί Μουαουάντ είναι ένα ποίημα φτιαγμένο με μαθηματική ακρίβεια». «Η δράση εκτυλίσσεται άλλοτε στο παρόν, άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε σε έναν φανταστικό χρόνο, που δεν υπάρχει πραγματικά. Η παράσταση ακολουθεί αυτά τα χρονικά άλματα και αναμετριέται με αυτή τη συνθήκη αρνούμενη τον ρεαλισμό και επιχειρώντας έτσι να αφηγηθεί πως ο χρόνος τελικά δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι ο άνθρωπος. Ικανός για το θαύμα και εξίσου ικανός για τη φρίκη» συμπληρώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL