Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Άνθρακες ο θησαυρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνθρακες ο θησαυρός

Έσπευσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση ότι "επεξεργάζεται σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με εισιτήριο, διαθέτουν αναψυκτήρια και πωλητήρια και γενικά έχουν έσοδα", δίνοντας στη δημοσιότητα εσωτερικό υπηρεσιακό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης που εξετάζει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων σε χώρους πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο "ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων είναι η τυχόν μεταβίβαση ή παραχώρηση των χώρων αυτών στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα δεδομένα λειτουργίας τους σε περίπτωση αποκρατικοποίησης...". Καταγγέλλει μάλιστα στην ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει, δηλαδή να ξεπουλήσει, τα μνημεία και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα (Ακρόπολη, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Κνωσός, Λίνδος κ.λπ.), χώροι οι οποίοι αποφέρουν έσοδα και επομένως θα είναι ελκυστικοί για τους 'επενδυτές'».

Οι αρχαιοφύλακες, όμως -από άγνοια ή σκοπιμότητα άραγε;- εμφανίζουν ως κελεπούρι το επίμαχο έγγραφο και όχι το αναθεωρημένο που εξέδωσε η ίδια υπηρεσία, από το οποίο απουσιάζουν αυτές οι αναφορές. Στάθηκαν σε ένα υπηρεσιακό εσωτερικό έγγραφο χωρίς καμία νομική ισχύ και έκλεισαν τα μάτια στην τελική εισήγηση που επίσης έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα και, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, δεν εξετάζει την περίπτωση αποκρατικοποιήσεων ούτε καν ως υπόθεση εργασίας.

Τουναντίον μάλιστα, ζητείται από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων να τεκμηριώσει με επιχειρηματολογία και συγκεκριμένες προϋποθέσεις με ποιον τρόπο θα μπορουν να συμπεριληφθούν χώροι πολιτισμού στις επιλέξιμες δαπάνες που χορηγούνται για πολιτιστικούς σκοπούς και δραστηριότητες. Και πιο συγκεκριμένα, με ποιο καθεστώς θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ χωρίς να θεωρηθεί με τη στενή έννοια κρατική ενίσχυση, ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία.

Άνθρακες ο θυσαυρός που αποκάλυψε η ΠΕΥΦΑ. Προφανώς, ο αντιπολιτευτικός ζήλος απέτρεψε τους αρχαιοφύλακες από μια πιο προσεκτική εξέταση των "διαρροών"...

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL