Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.5°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.5°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
3 BF 59%
Κώστας Στρατής στη Βουλή: / Κώστας Στρατής στη Βουλή: Με πωλητές από τον Απρίλιο οι αρχαιολογικοί χώροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Στρατής στη Βουλή: / Κώστας Στρατής στη Βουλή: Με πωλητές από τον Απρίλιο οι αρχαιολογικοί χώροι

Την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε περίπου πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και την πρόσληψη πωλητών στα πωλητήρια, αλλά και την παραγγελία προϊόντων προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στη Βουλή. Παράλληλα, εκπονείται νέα μελέτη επικοινωνιακής στρατηγικής για την προώθηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με βάση τα στοιχεία πωλήσεων που υπάρχουν.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού απάντησε σε ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και την εξυγίανσή του. "Παραλάβαμε κλειστά τα πωλητήρια, χωρίς πωλητές" υπενθύμισε ο Κ. Στρατής και πρόσθεσε: "Εμείς για πρώτη φορά θεσπίσαμε 150 θέσεις πωλητών. Να παραδεχθώ ότι πέρσι υπήρξε καθυστέρηση στην πρόσληψή τους. Φέτος είμαστε έτοιμοι. Από τον Απρίλιο θα είναι στη θέση τους. Επίσης, έχουμε σειρά παραγγελιών. Φέτος θα είναι γεμάτα τα πωλητήρια από προϊόντα με χρηματοδότηση από το ΤΑΠΑ".

Όσον αφορά την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο Κ. Στρατής εξήγησε ότι "προφανώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα και στους διακόσιους εβδομήντα πέντε αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα. Έχει γίνει μια επιλογή πενήντα περίπου αρχαιολογικών χώρων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιμότητας. Έχουν κατανεμηθεί σε έντεκα περιοχές. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με δωρητές για τη μελέτη και με τους τοπικούς χορηγούς, έτσι ώστε να έχουμε παράλληλη εκδίπλωση στη νέα χρονιά που ξεκινάει".

Τα "ελευθέρας" πρέπει να συνεχίσουν

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ισχυρίστηκε ότι τον Ιούλιο του 2018 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 υπήρξε αύξηση κατά 21,5% του αριθμού επισκεπτών ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ ο αριθμός επισκεπτών στα μουσεία αυξήθηκε μόλις 0,9%.

"Η σύγκριση με άλλα μουσεία της χώρας, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, δείχνει ότι το ποσοστό των 'ελευθέρας εισόδου' είναι σε αντίστοιχα επίπεδα, γύρω στο 26% με 30%" της απάντησε ο Κ. Στρατής και σημείωσε ότι περίπου τα μισά "ελευθέρας" είναι για την ηλικία έως 18 ετών. "Φαντάζομαι ότι δεν υπονοείτε πως θα έπρεπε να διακοπεί η ελεύθερη είσοδος στους νέους και στα παιδιά της χώρας" σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού. Επίσης, σημείωσε ότι "ελευθέρας" σε ΑμεΑ και πολύτεκνους "είναι ένα ελάχιστο ποσοστό, 0,22%, 0,3%, επί του συνόλου των εισιτηρίων. Άρα, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα εδώ".

Δεν υπάρχουν ιδιώτες στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

"Το ηλεκτρονικό εισιτήριο συνεχίζει να το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία. Έχετε κάνει κάτι ώστε να περιέλθει η διαχείριση στο ΤΑΠΑ;" ρώτησε η βουλευτής της Ν.Δ. Όμως ο υφυπουργός τη διέψευσε άμεσα. "Απορώ ποιος σας έχει μεταφέρει την πληροφόρηση ότι η διαχείριση γίνεται από ιδιώτες" της είπε ο Κ. Στρατής και της ξεκαθάρισε ότι "πρώτον, το ηλεκτρονικό εισιτήριο βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Δεύτερον, η διαχείρισή του είναι στο ΤΑΠΑ, δεν είναι σε καμία ιδιωτική εταιρεία. Τρίτον, η εμπλοκή των δωρητών δεν είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση μόνο, είχε να κάνει κυρίως με την εισαγωγή τεχνογνωσίας που δυστυχώς δεν υπήρχε στο υπουργείο Πολιτισμού και έπρεπε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω προσωπικά και από τη Βουλή ακριβώς γιατί, ενώ καταγράφηκαν πλήρως οι ανάγκες και οι απαιτήσεις από πλευράς του υπουργείου, οι ίδιοι απλώς υλοποίησαν το σχέδιο του υπουργείου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL