Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και ξεκινημάτων

"Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συγκεκριμένα, άνοιξαν για το κοινό τα Αναγνωστήρια του Δανειστικού Τμήματος (ισόγειο, δεύτερο επίπεδο), των Περιοδικών (δεύτερο επίπεδο) και των Χειρογράφων (τέταρτο επίπεδο) και τα τεκμήριά τους είναι διαθέσιμα μόνο στους πιστοποιημένους αναγνώστες. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 έως 14:00. Επίσημες αργίες: Κλειστά. Στο Δανειστικό Τμήμα παρέχεται η δυνατότητα εσωτερικού δανεισμού βιβλίων αποκλειστικά στους χώρους του τμήματος που βρίσκονται στο ισόγειο. Πέρα από τις ώρες εσωτερικού δανεισμού, τα Αναγνωστήρια του Δανειστικού Τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος παραμένουν ανοιχτά καθημερινά καθώς και στις επίσημες αργίες από 06:00 έως 24:00 για χρήση υπολογιστών και ανάγνωση. Το Αναγνωστήριο Περιοδικών απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές, αλλά και στο σύνολο των αναγνωστών. Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος Χειρογράφων, μέσω e-mail στη διεύθυνση mss@nlg.gr ή τηλεφωνικά στους αριθμούς 213-0999920 / 213-0999921. Στο Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού, που βρίσκεται στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, παρέχονται πληροφορίες για τη δοκιμαστική λειτουργία και το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης".

Με αυτό το λιτό δελτίο Τύπου η Εθνική Βιβλιοθήκη μας ενημερώνει από την ιστοσελίδα της ότι ξεκίνησε να λειτουργεί στις νέες της εγκαταστάσεις. Ήδη εδώ και καιρό οι επισκέπτες έβλεπαν τον Πύργο των Βιβλίων να γεμίζει. Μια όμορφη εικόνα, τα βιβλία να φτάνουν ψηλά! Από τον μήνα αυτό θα μπορούμε και να τα διαβάσουμε ξανά.

Ο χώρος είναι διαφορετικός, πιο ανάλαφρος από το εμβληματικό αναγνωστήριο του κτηρίου της οδού Πανεπιστημίου. Η νέα υπηρεσία, το Δανειστικό Τμήμα δηλαδή, ανοιχτό στον επισκέπτη, σε έναν διαρκή διάλογο αναγνωστηρίων, βιβλιοστασίων και φωτός που μπαίνει άπλετα από τη γυάλινη πρόσοψη. Κόσμος πολύς έχει επισκεφτεί το κτήριο κατά τη διάρκεια ανοίγματός του εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Άνθρωποι που έχουν οικειοποιηθεί τον χώρο. Μια διαρκής κίνηση ανθρώπων. Το ζητούμενο τώρα είναι οι επισκέπτες να αντικατασταθούν από αναγνώστες και οι άνθρωποι να οικειοποιηθούν τα βιβλία και τη γνώση. Να μεταβληθεί αυτή η κίνηση σε κίνηση ιδεών και πληροφοριών. Περιμένοντας την πλήρη λειτουργία της, αυτή δηλαδή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, χαιρόμαστε που άλλος ένας χώρος αφιερωμένος στο βιβλίο και στην ανάγνωση είναι λειτουργικός. Ελπίζουμε γρήγορα να γίνει και απαραίτητος στους ανθρώπους που θα τον χρησιμοποιούν.

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο