Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
1 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.9°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
3 BF 55%
Σε Αθήνα και Πεκίνο στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας - Κίνας / Δύο πολιτισμοί σε δύο εκθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε Αθήνα και Πεκίνο στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας - Κίνας / Δύο πολιτισμοί σε δύο εκθέσεις

“Ό,τι υπήρξε ο Παρθενώνας για την αρχιτεκτονική, υπήρξε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων για την αστρονομία, καθώς υπολόγιζε από την κίνηση της σελήνης και του ήλιου έως το δίσεκτο έτος και τις εκλείψεις της πανσελήνου. Είχε εγκατεστημένη σε αυτόν έως και την εξίσωση του χρόνου”, ανέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με την ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας - Κίνας.

Ο Μηχανισμός, που θα βρίσκεται μεταξύ των εκθεμάτων τα οποία θα σταλούν στο Πεκίνο, θα είναι σε τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό, κατασκευασμένος από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, ειδική κατασκευή για το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα έχει τον τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Πεκίνο, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και το Μάρτιο του 2018, σε συνεργασία με το το Μουσείο Ηρακλειδών, την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και επιστημονικό σύμβουλο τον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο που υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “Υποστηρίζω ότι η επί χιλιετίες έλλειψη επαφής ανάμεσα στον ελληνικό και κινεζικό πολιτισμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα σκάνδαλο της Ιστορίας, το οποίο είχε συνέπειες στην ευρύτερη εξέλιξη των σχέσεων Ανατολής και Δύσεως”.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τις αντιπροσωπευτικότερες αρχαιοελληνικές τεχνολογικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες, κ.ά., μέσα από πρωτότυπα ομοιώματα και εποπτικό υλικό. Θα παρουσιαστούν και δυο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει και στα δυο κτήριά του στο Θησείο ( Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» η οποία θα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά., μέσω ομοιωμάτων εφευρέσεων.

“Η ανταλλαγή των εκθεμάτων φιλοδοξούμε να δείξει την Ελλάδα της επιστήμης και της τεχνολογίας” δήλωσε ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας τις “στρατηγικές συμμαχίες που συνάπτονται σε περιβάλλον μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας”, θυμίζοντας το σύμφωνο συνεργασίας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κίνα. Αποκάλυψε μάλιστα πως λέιζερ ελληνικής κατασκευής εφαρμόζονται σε εκθέματα του Μουσείου του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σημείωσε πως “ο διαπολιτισμικός ελληνοκινεζικός διάλογος είναι επίκαιρος όσο ποτέ και βοηθά στην άσκηση της διπλωματίας.

“Είναι μοναδική ευκαιρία για τους δυο λαούς μας να μάθουν ο ένας τα επιτεύγματα του άλλου” υπογράμμισε ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών Παύλος Φυρός.

Παρέστησαν ο σύμβουλος της κινεζικής πρεσβείας Γκάο Βένγκι και η σύμβουλος εθιμοτυπίας του ΥΠΠΟ Νανά Στασινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL