Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Ο Γούντι Άλεν "επιστρέφει" στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του '30
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γούντι Άλεν "επιστρέφει" στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του '30

"Café Society" του Γούντι Αλεν

"Café Society"

Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν

Ερμηνεία: Τζέσε Άιζενμπεργκ, Μπλέικ Λάιβλι, Κρίστεν Στιούαρτ, Στιβ Καρέλ, Κέλι Ρόρμπαχ

Στη δεκαετία του '30 τοποθετεί την υπόθεση της τελευταίας του ταινίας ο Γούντι Άλεν, με εναλλαγές ανάμεσα στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Ο Στιβ Καρέλ υποδύεται έναν πετυχημένο ατζέντη του Χόλιγουντ, ο οποίος δέχεται τηλεφώνημα από την αδελφή του, που ζει στη Νέα Υόρκη. Του εξηγεί ότι ο γιος της, ο ανιψιός του (Τζέσε Άιζενμπεργκ), εγκατέλειψε το σπίτι και έρχεται στο Χόλιγουντ για να βρει την τύχη του και του ζητάει να τον βοηθήσει. Ο νεαρός φτάνει στη Δυτική Ακτή και πιάνει δουλειά στο γραφείο του θείου του. Εκεί θα ερωτευτεί τη βοηθό (Κρίστεν Στιούαρτ) και θα γνωρίσει την ανθρωπογεωγραφία του Χόλιγουντ, από τις ντίβες μέχρι τους αδίστακτους παραγωγούς... Ο Γούντι Άλεν μοιάζει να διεκπεραιώνει την ταινία χωρίς καμιά διάθεση να "πρωτοτυπήσει", με το σενάριο να είναι γεμάτο κοινοτοπίες, φράσεις που "θυμίζουν" οτιδήποτε έχει κάνει μέχρι τώρα ("Η ζωή είναι μια κωμωδία γραμμένη από έναν σαδιστή κωμωδιογράφο"). Βέβαια, η σκηνοθετική βιρτουοζιτέ δεν τον έχει εγκαταλείψει, ούτε η ικανότητα να καθοδηγεί τους ούτως ή άλλως καλούς ηθοποιούς που έχει επιλέξει. Είναι η πρώτη ταινία που ο 80άχρονος Γούντι Αλεν γυρίζει με την ψηφιακή τεχνολογία, εγκαταλείποντας το φιλμ - πρώτη ψηφιακή δουλειά και για τον σπουδαίο διευθυντή φωτογραφίας Βιτόριο Στοράρο. Επίσης, είναι η πρώτη ταινία που ο Γούντι Αλεν γυρίζει για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής της Amazon, έπειτα από τη λήξη του συμβολαίου του με τη Sony Classics.

"Ομάδα αυτοκτονίας" (Suicide Squad)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Άγερ

Ερμηνεία: Γουίλ Σμιθ, Μάργκοτ Ρόμπι, Τζάρεντ Λέτο, Τζάι Κόρτνεϊ, Κάρα Ντελεβίν, Τζόελ Κίναμαν, Άντεγουελ Ακινουόγιε-Αγκμπάτζε, Τζέι Χερνάντεζ, Ίκε Μπάρινχολτζ, Σκοτ Ίστγουντ, Άνταμ Μπιτς, Κάρεν Φουκουχάρα, Μπεν Άφλεκ

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίζει να οργανώσει μια ομάδα με τους πιο επικίνδυνους φυλακισμένους "σούπερ κακούς" και να τους εξοπλίσει με τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει, "γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν οι άλλοι". Τους στέλνουν σε μια επικίνδυνη αποστολή προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια αινιγματική, ανυπέρβλητη οντότητα. Όμως, στην πορεία αντιλαμβάνονται πως δεν τους έχουν επιλέξει για να πετύχουν... Πρόκειται για παραγωγή που "σαρώνει" στα ταμεία αυτήν τη στιγμή στην Αμερική (βασισμένη σε κόμικς της DC), αλλά βλέποντάς την και προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσεις τα μυστικά της επιτυχίας της, σκοντάφτεις πάνω σε έναν γρίφο, καθώς στην οθόνη παρακολουθείς απλώς ένα συνονθύλευμα από τα πιο φτηνά "υλικά" του Χόλιγουντ, σεναριακά και οπτικά.

"Το μούτρο: Η επιστροφή" (Mechanic: Resurrection)

Σκηνοθεσία: Ντένις Γκάνσελ

Ερμηνεία: Τζέισον Στέιθαμ, Τόμι Λι Τζόουνς, Τζέσικα Άλμπα, Μισέλ Γιέο

Ο Τζέισον Στέιθαμ επιστρέφει στον γνωστό του ρόλο του «μούτρου» Άρθουρ Μπίσοπ. Πέντε χρόνια πριν, πίστεψε ότι αποχαιρέτησε για πάντα τη ζωή του επαγγελματία εκτελεστή και ότι θα μπορούσε να ζήσει μια ήρεμη ζωή. Αναγκάζεται όμως, για να σώσει τον μεγάλο του έρωτα, να εκτελέσει ένα νέο "συμβόλαιο" με τρεις δολοφονίες που πρέπει να μοιάζουν με ατυχήματα, μέσα σε 36 ώρες. Η ταινία μοιάζει κατάλληλη για θέαση στις καλοκαιρινές οθόνες, και η αφήγηση, πέρα από ένα επεισόδιο μέσα σε φυλακή, εκτυλίσσεται σε εξωτικά μέρη.

"Συνήγορος υπεράσπισης" (The Whole Truth)

Σκηνοθεσία: Κόρτνεϊ Χαντ

Ερμηνεία: Κιάνου Ριβς, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζέιμς Μπελούσι

Θρίλερ. Δεύτερη ταινία της Κόρτνεϊ Χαντ μετά το "Frozen River" σε συνεργασία με τον Νίκολας Καζάν στο σενάριο. Ο Κιάνου Ριβς είναι ο Ρίτσαρντ Ράμσεϊ, ένας πετυχημένος δικηγόρος, που αναλαμβάνει μια δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να υπερασπιστεί έναν 17χρονο που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον πολύ πλούσιο πατέρα του. Ο Ράμσεϊ ζητάει από μια νεαρή δικηγόρο να ερευνήσει την υπόθεση και να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ...

"Ο τελευταίος αυτοκράτορας" (The Last Emperor)

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ερμηνεία: Τζον Λον, Τζόαν Τσεν, Πίτερ Ο' Τουλ, Γονγκ Ραοτσένγκ, Βίκτορ Γιονγκ

Του 1987, σε επανέκδοση. Η ιστορία του Που Γι, του τελευταίου αυτοκράτoρα της Κίνας. Ο Μπερτολούτσι κατάφερε να πείσει την κινεζική κυβέρνηση να του ανοίξουν τις πύλες της "Απαγορευμένης Πόλης" του Πεκίνου, ώστε η ταινία του να συνδυάζει μια ποιητική προσέγγιση στη "μοίρα ενός ανθρώπου" με φόντο ένα απολύτως ρεαλιστικό σκηνικό. Σκοπός του Μπερτολούτσι δεν ήταν να γυρίσει μια ιστορική ταινία αλλά να προσπαθήσει να αποδώσει το "ιστορικό βάρος" που συνθλίβει ένα άτομο, καθώς από παιδί βρίσκεται κλεισμένο μέσα σε τείχη, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Το 1908, ο τρίχρονος Που Γι στέφθηκε αυτοκράτορας και ανέβηκε στον θρόνο του Δράκου. Μεγαλωμένος στην πολυτέλεια, ο Που Γι είναι ένας «μικρός Θεός», αντικείμενο λατρείας, όμως δεν έχει το δικαίωμα να βγει έξω από τα ανάκτορα. Μεγαλώνει σε μια χρυσή φυλακή, υπό την καθοδήγηση του Σκωτσέζου παιδαγωγού του (Πίτερ Ο' Τουλ). Η εξουσία του, όμως, είναι πλέον εντελώς εικονική. Παρά τις προσπάθειές του να "συμβαδίσει" με τις εξελίξεις της εποχής του, θα αποτύχει οικτρά, και με την εισβολή των Γιαπωνέζων στην Κίνα θα γίνει μαριονέτα στα σχέδιά τους... Στο κλείσιμο της αφήγησης ο Μπερτολούτσι υπονοεί ότι ο ήρωάς του έφτασε σε μια "εσωτερική γαλήνη" με την έλευση του κομμουνισμού στη χώρα του και την "αναμόρφωση" που του επιβλήθηκε... Η ταινία κέρδισε 9 Όσκαρ το 1989 μαζί με πολλά άλλα βραβεία την ίδια χρονιά.

"Έγκλημα στον Νείλο" (Death on the Nile)

Σκηνοθεσία: Τζον Γκίλερμιν

Ερμηνεία: Πίτερ Ουστίνοφ, Σάιμον ΜακΚόρκιντεϊλ, Λόις Τσάιλς, Μία Φάροου, Μπέτι Ντέιβις, Τζορτζ Κένεντι, Μάγκι Σμιθ, Άντζελα Λάνσμπερι, Ολίβια Χάσεϊ, Ντέιβιντ Νίβεν, Τζον Φιντς, Τζακ Γουόρντεν

Επανέκδοση της ταινίας του 1978, συνδυασμός περιήγησης στα αξιοθέατα της Αιγύπτου, με το μυστήριο που "κατασκευάζει" η Αγκάθα Κρίστι. Ο Πίτερ Ουστίνοφ στον ρόλο του Βέλγου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, περιστοιχίζεται από γνωστούς ηθοποιούς. Το μυστήριο που πρέπει να εξιχνιαστεί είναι η δολοφονία μιας νεαρής κληρονόμου σε κρουαζιερόπλοιο του Νείλου. Άξιο προσοχής: Το σενάριο, από το μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι έχει γράψει ο πολύ γνωστός Άντονι Σάφερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL