Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ / Κατερίνα Ιγγλέζη: Εθνικό και πατριωτικό καθήκον η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ / Κατερίνα Ιγγλέζη: Εθνικό και πατριωτικό καθήκον η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Με το να εθελοτυφλούμε κάθε άλλο παρά υπερασπιζόμαστε το εθνικό μας συμφέρον» επισημαίνει στην «Αυγή» η Κατερίνα Ιγγλέζη σχετικά με το "Μακεδονικό" παρατηρώντας πως «όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον ότι ο χρόνος που αφέθηκε να περάσει δεν έχει λειτουργήσει υπέρ μας». Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «μπροστά στο εθνικό και το πατριωτικό μας καθήκον επιλέγουμε να προχωρήσουμε με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και να μην εστιάζουμε σε παιχνίδια μικροπολιτικής».

Ο Κ. Ιγγλέζη, που στοχοποιήθηκε από ακροδεξιούς της βόρειας Ελλάδας, υπογραμμίζει πως «έχει αποδειχτεί ότι η Ν.Δ. όχι μόνο εμπνεύστηκε, αλλά και υλοποίησε αυτή την «καμπάνια» εκφοβισμού», τονίζοντας ότι «δεν εκφοβιζόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Ανησυχούμε όμως, διότι η Ν.Δ., στον βωμό της τυφλής αντιπολίτευσης, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να διχάσει βαθιά και επικίνδυνα την ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα εκτιμά ότι «διαμορφώνεται μια ευρεία συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο» παρατηρώντας ότι «αυτός ο πόλος καλείται ταυτόχρονα να συγκρουστεί με έναν πόλο ακραίας συντήρησης, αδιέξοδων πολιτικών που μας οδήγησαν στην κρίση και τα Μνημόνια, αλλά και ακροδεξιών πρακτικών».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί είναι τόσο σημαντική η συμφωνία, κατά τη γνώμη σας, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να «ρισκάρει» την ευστάθεια της κυβέρνησης;

Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει λύση σε ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει κατά το παρελθόν έπεσαν στο κενό, διότι οι πολιτικές συνθήκες τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας δεν επέτρεπαν να γίνει μία νηφάλια διαπραγμάτευση, στη βάση της συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον ότι ο χρόνος που αφέθηκε να περάσει δεν έχει λειτουργήσει υπέρ μας, καθώς η διεθνής κοινότητα σχεδόν στο σύνολό της έχει αναγνωρίσει τη γείτονα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Με το να εθελοτυφλούμε λοιπόν κάθε άλλο παρά υπερασπιζόμαστε το εθνικό μας συμφέρον.

Εμείς ως κυβέρνηση οραματιζόμαστε τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων, μακριά από τον φόβο, το μίσος και την αέναη αναπαραγωγή προβλημάτων. Μπροστά στο εθνικό και το πατριωτικό μας καθήκον, λοιπόν, επιλέγουμε να προχωρήσουμε με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και να μην εστιάζουμε σε παιχνίδια μικροπολιτικής.

* Είστε μεταξύ των βουλευτών που «επικήρυξαν» οι ακροδεξιοί με τις απειλητικές αφίσες. Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ν.Δ. και των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτήν την πρακτική;

Δυστυχώς έχει αποδειχτεί ότι η Ν.Δ. όχι μόνο εμπνεύστηκε, αλλά και υλοποίησε αυτή την «καμπάνια» εκφοβισμού εναντίον μεγάλου μέρους βουλευτών από τη βόρεια Ελλάδα που στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε δεν μιλάμε απλώς για ανοχή, αλλά για ενοχή και συνενοχή σε αυτού του είδους άθλιες πρακτικές που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και μας παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας. Φυσικά, όλοι όσοι ανήκουμε στο δημοκρατικό τόξο δεν εκφοβιζόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Ανησυχούμε όμως διότι η Ν.Δ., στον βωμό της τυφλής αντιπολίτευσης, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να διχάσει βαθιά και επικίνδυνα την ελληνική κοινωνία.

* Ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που φέρνουν η έξοδος από τα Μνημόνια και η συμφωνία των Πρεσπών. Ποιοι είναι οι βασικοί «πόλοι» που διαμορφώνονται και ποιες δυνάμεις εκτιμάτε ότι εντάσσονται σε αυτούς;

Το πολιτικό σκηνικό στη χώρα έχει όντως αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Από το 2015, όταν οι πόλοι που διαμορφώνονταν περιστρέφονταν γύρω από τον άξονα Μνημόνιο - αντιμνημόνιο, σήμερα αλλάζουν. Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη προωθηθεί στον εργασιακό τομέα, το κοινωνικό κράτος, για τη νεολαία, τα εθνικά ζητήματα με τη συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο. Διαμορφώνεται μια ευρεία συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο. Δημιουργείται ένας πόλος που καλείται να υπερασπιστεί τη δημοκρατική προοπτική και τα συμφέροντα της χώρας με γνώμονα τον λαϊκό παράγοντα.

Αυτός ο πόλος καλείται ταυτόχρονα να συγκρουστεί με έναν πόλο ακραίας συντήρησης, αδιέξοδων πολιτικών που μας οδήγησαν στην κρίση και τα Μνημόνια, αλλά και ακροδεξιών πρακτικών. Η ιδεολογική σύγκρουση των δύο αυτών πόλων είναι προφανής. Εμείς τασσόμαστε με την ευρεία δημοκρατική παράταξη, με τον κόσμο που αγωνίζεται για την πρόοδο, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη.

* Η κυβέρνηση επέμεινε ότι πρέπει να αφεθεί να ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία της. Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες των τελευταίων οκτώ μηνών της κυβερνητικής θητείας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα μας από τα Μνημόνια και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος. Οι στόχοι μας όμως για τους επόμενους οκτώ μήνες κυβερνητικής θητείας είναι εξίσου σημαντικοί.

Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, μία κορυφαία μεταρρύθμιση που στοχεύει στο να διευρύνει τη δημοκρατία, να πολεμήσει τη θεσμική ατιμωρησία και να προστατεύσει τα κοινωνικά δικαιώματα. Τους επόμενους μήνες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η προώθηση νέας ρύθμισης οφειλών ώστε να ανακουφιστούν περαιτέρω οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Να θυμίσω ότι έχουν ήδη ψηφιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν το εργασιακό τοπίο. Επίσης θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και επιδότηση ενοικίου και δανείων πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια. Τέλος, είναι σημαντικό να προχωρήσει και ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL