Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη»: / Ρία Καλφακάκου: Συμπορευόμαστε ενάντια στον φασισμό με τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη»: / Ρία Καλφακάκου: Συμπορευόμαστε ενάντια στον φασισμό με τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες μας

Για την ανάγκη συγκρότησης ενός δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη, που θα εναντιωθεί στον φασισμό και σε όσους ονειρεύονται νέα παράδοση της πόλης στο τρίδυμο της φθηνής εθνικοφροσύνης, της θρησκοληψίας και της ανομίας που κυριαρχούσε στο παρελθόν, τονίζει η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης, ενώ υπογραμμίζει ότι η όποια συμπόρευση με την Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη "δεν σημαίνει άκριτη συναίνεση, ούτε και υποταγή".

Συνέντευξη στη Μαρούλα Πλήκα

* Ο Αλέξης Τσίπρας ενθάρρυνε τον Γιάννη Μπουτάρη, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από φασιστοειδή, να ηγηθεί ενός προοδευτικού μετώπου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αιφνιδιαστήκατε από αυτήν την εξέλιξη;

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να δώσει το σύνθημα συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων, με τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, ενάντια στο μαύρο μέτωπο του φασισμού και μιας Δεξιάς που έχει υιοθετήσει ακροδεξιά ατζέντα και δείχνει σιωπηλή ανοχή στις φασιστικές προκλήσεις. Μετά τη βίαιη φασιστική επίθεση κατά του δημάρχου, μίλησα στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάγκη, οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης να συσπειρωθούμε και να μην επιτρέψουμε να γυρίσει η πόλη μας στις εποχές του παρακράτους και της "Καρφίτσας".

Είναι αναγκαίο να συγκροτήσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο ενάντια σε όσους εμμέσως συνεχίζουν τις πολιτικές Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου. Η περίοδος της κυριαρχίας του τριδύμου μιας φτηνής εθνικοφροσύνης, θρησκοληψίας και ανομίας είναι μια μια σελίδα ντροπής για την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, την πόλη της προσφυγιάς και των δημοκρατικών αγώνων. Πρέπει, όμως, να τονίσω πως αυτή η συμπόρευση δεν σημαίνει ούτε άκριτη συναίνεση ούτε υποταγή.

* Γιατί είναι αναγκαίο ένα τέτοιο μέτωπο και πόσο εύκολα μπορεί να προκύψει, αφού ήδη έχουμε αντιδράσεις από στελέχη τόσο της παράταξης που διοικεί τον δήμο όσο, φαντάζομαι, και της δικής σας;

Η αποθράσυνση των φασιστικών στοιχείων στην πόλη μας, που εκμεταλλεύονται εθνικές τραγωδίες και εθνικές ευαισθησίες για να γίνουν οι μπροστάρηδες ενός ακραίου εθνικισμού, τον οποίο ονομάζουν "ένα και μοναδικό πατριωτισμό", αναγορεύοντας σε προδοτική κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας δυστυχώς την ανοχή, ακόμα και στήριξη της δεξιάς παράταξης, επιβάλλει την ύπαρξη ενός προοδευτικού μετώπου.

Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το δημοκρατικό μέτωπο η συμμετοχή είναι ισότιμη, με άξονες τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη. Συμπορευόμαστε με τις αντιθέσεις τις διαφωνίες μας και τις αντιπαραθέσεις μας με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε στον φασισμό να ορίζει τους όρους χρησιμοποιώντας ωμή βία και ενοχοποιώντας κάθε διαφορετική άποψη.


* Θα χαρακτηρίζατε σε γενικές γραμμές "προοδευτική" τη δημαρχία του Γιάννη Μπουτάρη;
Ως παράταξη ήμασταν πρωτοπόροι σε κεντρικά θέματα ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και ανάδειξης της ιστορίας της πόλης και επηρεάσαμε σε προοδευτική κατεύθυνση την Πρωτοβουλία, την παράταξη του δημάρχου. Σε κάποια θέματα, όπως είναι η προστασία του δημόσιου χώρου ή του επιχειρείν (π.χ. τα τραπεζοκαθίσματα ή τα σχολεία με "σπόνσορα" την Κόκα Κόλα), η κριτική στάση της παράταξής μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι έντονη.


* Η Ανοικτή Πόλη στην οποία είστε επικεφαλής, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση που χάραξε ο πρωθυπουργός;

Η κατεύθυνση για το δημοκρατικό μέτωπο δεν σημαίνει ταύτιση με τον δήμαρχο και τη Πρωτοβουλία σε όλα τα θέματα της πόλης. Εμείς θα συνεχίσουμε την κριτική και την ανάδειξη των προτάσεών μας για το καλό της πόλης και των κατοίκων. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ως αυτόνομη παράταξη, προβάλλοντας τις θέσεις μας, τις οποίες θα υπερασπιστούμε στον διάλογο που θα ανοίξει ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών.


* Η φασιστική επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρείτε ότι ήταν ένα τυχαίο, μεμονωμένο περιστατικό;
Καθόλου τυχαίο και θα έλεγα ότι ήταν σχεδόν αναμενόμενο. Το χάιδεμα σε ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες από τη δεξιά παράταξη την περίοδο των συλλαλητηρίων, όπου τους επέτρεψαν να δώσουν τον τόνο, τόσο με τα συνθήματα όπως και με τους ομιλητές, με το εμετικό παραλήρημα Φραγκούλη, νοσταλγού της περιόδου "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών", καθώς και η αναγόρευση της μιας και μοναδικής άποψης για το "Μακεδονικό" ως "πατριωτικής", που έδειχνε όλους τους άλλους ως προδότες και ανθέλληνες, αποθράσυνε τους φασίστες. Και αυτό είναι που πρέπει να σταματήσουμε.


* Κριτικάρατε έντονα τη στάση του Σταύρου Καλαφάτη, που ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο ακολούθησε ουσιαστικά τη "γραμμή" του κόμματός του.

Η Ν.Δ. και ο κ. Καλαφάτης έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί με τη στάση τους στα συλλαλητήρια, αλλά και πουλώντας πατριωτισμό με αντάλλαγμα κάποια ακροδεξιά ψηφαλάκια, άφησαν τα φιδάκια του φασισμού να σηκώσουν κεφάλι. Ο κ. Καλαφάτης, αντί να καταδικάσει απερίφραστα την ακροδεξιά βία στην υπόθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τον κατήφορο του αρχηγού της Ν.Δ. και εκφέροντας έναν ασυνάρτητο λόγο, μπέρδεψε τον Ρουβίκωνα και την τραγωδία της Marfin με τη φασιστική επίθεση κατά του Μπουτάρη.

Ωστόσο, ενώ υποτίθεται ότι καταδίκαζε τη "βία από όπου και αν προέρχεται", ξέχασε να μιλήσει για τους δολοφόνους του Φύσσα, για τη βία της Χ.Α. και άλλων ακροδεξιών, φασιστικών ομάδων... Ας προσέξουν στη Ν.Δ. και αλλού μήπως το φιδάκι που αφήνουν ανενόχλητο τους δαγκώσει κι αυτούς.

Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη»:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL