Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Διαρκείς πιέσεις προς την Τουρκία για την κράτηση των "δύο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαρκείς πιέσεις προς την Τουρκία για την κράτηση των "δύο"

Σφίγγει ο διεθνής κλοιός προς την Τουρκία για το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς μετά το ψήφισμα της Ευρωβουλής, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, προχθές ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ έστειλε από την Αθήνα ένα νέο, ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Επίσης, χθες, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η "υπουργός Εξωτερικών" της Ε.Ε. έπειτα από ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, ενώ η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, από βήματος της ελληνικής Βουλής, είχε υπογραμμίσει με έμφαση την υποχρέωση της Τουρκίας να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς τηρώντας το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λοιπόν, αντέδρασε έντονα χθες και, με περισσή ειρωνεία, απεφάνθη πως ο πρόεδρος της Κομισιόν "εξακολούθησε τη συνήθεια να αποφαίνεται με ύφος ειδικού". "Απορρίπτουμε αυτές τις επιπόλαιες -που απέχουν πολύ από τη σοβαρότητα- ανακοινώσεις, οι οποίες στερούνται νομικού ερείσματος" συνέχισε παραδεχόμενος ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ στήριξε τις ελληνικές και τις ελληνοκυπριακές θέσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

"Πέραν αυτών μας εκπλήσσει και η δήλωση του κ. Γιούνκερ να 'αφεθούν οπωσδήποτε ελεύθεροι' οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στη χώρα μας. Οι Έλληνες στρατιωτικοί που παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους δεν έχουν κανένα προνόμιο μπροστά στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη" συνέχισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου

Με φόντο, λοιπόν, τον διεθνή κλοιό προς την Τουρκία για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και τη διαρκή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησαν να βρουν κοινούς διαύλους και μεθόδους επίλυσης των διαφορών, συμφωνώντας τουλάχιστον στο ότι αυτές δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί.

Παρέμβαση Μογκερίνι

Όπως προαναφέρθηκε, αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία "να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους - μέλους" απηύθυνε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι απαντώντας χθες σε επείγουσα ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Δ. Παπαδημούλη για την κράτηση των δύο Ελλήνων στην Αδριανούπολη.

Η κ. Μογκερίνι διαβεβαίωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών αρχών", ενώ ο Δ. Παπαδημούλης ανέδειξε, με την ερώτησή του, την "κωλυσιεργία από την πλευρά των τουρκικών αρχών, οι οποίες έχουν αναγάγει σε μείζον ζήτημα μια υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιδιώκοντας την όξυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL