Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Να στηρίξουμε την "Αυγή"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να στηρίξουμε την "Αυγή"!

Με πολύ ενδιαφέρον, και με χαρά θα μπορούσα να πω, διάβασα το σημείωμα της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης - Πεύκης με τίτλο «Στηρίζουμε την ‘Αυγή’», στο φύλλο του Σαββάτου 24 Ιουνίου. Επιτέλους, μία οργάνωση του κόμματός μας ασχολήθηκε με την εφημερίδα. Που δεν είναι βέβαια «όργανο του κόμματος», αλλά είναι η εφημερίδα, σχεδόν η μοναδική μέσα στον ορυμαγδό των οργάνων της αντίπαλης προπαγάνδας, που κρέμεται στα περίπτερα κάθε μέρα, που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο στο «λινκ πρωτοσέλιδα», όπου μπορεί να δει κάποιος τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ γνήσιες, καθαρές, έγκυρες, ανόθευτες και μη διαστρεβλωμένες.

Είναι κρίμα που αυτή η πράγματι ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, που κυκλοφορεί από το 1952 συνεχώς (γιατί ακόμα και στην επτάχρονη δικτατορία κυκλοφορούσε παράνομα) επί 65 χρόνια, και σε δύο μήνες συμπληρώνει 43 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοσή της (4.8.1974), έχει σήμερα τόσο χαμηλή κυκλοφορία ανάμεσα στον κόσμο της δικής μας Αριστεράς.

Μία εφημερίδα που την κρατήσαμε με νύχια και με δόντια όλα τα πέτρινα χρόνια να δυσκολεύεται σήμερα να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας της.

Και όμως, είναι πολύ απλή η λύση του προβλήματος:

* Δεν νοείται να έχεις 30.000 μέλη και η "Αυγή" να μην ξεπερνάει τα 1.500 φύλλα την ημέρα!

* Δεν καταπίνεται με τίποτα να έχεις 140 (;) βουλευτές, δεν ξέρω πόσους ευρωβουλευτές και εκατοντάδες κομματικά στελέχη σε διάφορες θέσεις και να μην έχεις έναν ικανό αριθμό συνδρομητών που να στηρίζουν την εφημερίδα. Το «εργαλείο» εκείνο με το οποίο θα έπρεπε να ξεκινούν την καθημερινή τους πολιτική δουλειά και παρουσία!

Για την αντιμετώπιση λοιπόν -σχεδόν εξαφάνιση- του προβλήματος και για τη μείωση του δυσβάσταχτου κόστους έκδοσης της εφημερίδας, που επωμίζεται ο λεγόμενος «ισχυρός μέτοχος» της εκδοτικής ανώνυμης εταιρείας, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, μοναδική λύση είναι η άμεση και επείγουσα αύξηση της κυκλοφορίας που μπορεί να επιτευχθεί:

* Με την φροντίδα του Οργανωτικού Γραφείου ώστε καθημερινά σε κάθε μία από τις (πόσες;) Ο.Μ. σε όλη τη χώρα να αγοράζονται 2 φύλλα. Είτε από το ταμείο της Ο.Μ. είτε από δύο συντρόφους που θα αναλάβουν αυτό το καθήκον, είτε ακόμα και από ομάδες των δύο μελών εναλλάξ κάθε μήνα, αν τα οικονομικά δύο σταθερών αναγνωστών δεν το επιτρέπουν...

* Με ευθύνη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καλούνται οι βουλευτές του κόμματος να εγγραφούν συνδρομητές ή να δεσμευτούν ότι θα αγοράζουν κάθε μέρα την εφημερίδα. Το ίδιο και οι ευρωβουλευτές ως προς τη συνδρομή.

* Αρμόδια (;) όργανα του κόμματος αναλαμβάνουν να προωθήσουν αυτό το καθήκον στα εκατοντάδες στελέχη που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν κυβερνητικές θέσεις.

* Τέλος, οι Ο.Μ. αναλαμβάνουν όχι να βγουν και να πουλήσουν την εφημερίδα (αλήθεια πόσο... αρχαία συνήθεια ακούγεται!), αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες προώθησής της στον χώρο τους οργανώνοντας εκδηλώσεις, συζητήσεις κ.λπ. γύρω από το θέμα των ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την "Αυγή".

Αν όλα αυτά -και άλλες σχετικές ιδέες- προχωρήσουν, τότε:

* Δεν θα έχουμε το ντροπιαστικό για την Αριστερά φαινόμενο οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, που «με το αίμα της καρδιάς τους» την κρατούν για χρόνια όρθια, να πληρώνονται -όταν πληρώνονται- με βασανιστικό τρόπο και με μεγάλη καθυστέρηση.

* Το κόμμα θα απαλλαγεί από ένα σοβαρό ετήσιο κονδύλι, με το οποίο σήμερα, στον βαθμό που μπορεί να το κάνει, καλύπτει την "Αυγή" και θα μπορεί να διαθέσει αυτό το ποσό για να καλύπτει επαρκώς τους εργαζόμενους στις δομές του και στα άλλα ΜΜΕ που το εκφράζουν (105.5 Στο Κόκκινο κ.λπ.).

* Η "Αυγή" θα φτάνει σε πολύ ευρύτερο κύκλο αναγνωστών και θα προσελκύει «δικαιωματικά» και ικανό αριθμό διαφημίσεων, που θα της επιτρέπουν ουσιαστικές βελτιώσεις εμφάνισης, περιεχομένου κ.λπ.

Αυτό το τελευταίο, δηλαδή η ουσιαστική βελτίωση της εφημερίδας, σχεδιάζεται ήδη και έχει αρχίσει να δρομολογείται από τη διοίκηση, τη διεύθυνση και τη σύνταξή της με πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές. Και αυτή θα είναι άλλωστε η συμβολή της ίδιας της εφημερίδας στη μάχη για την αποφασιστική άνοδο της κυκλοφορίας και την εξασφάλιση της επιβίωσής της στο καυτό γήπεδο των έντυπων ΜΜΕ της χώρας.

* Ο Μανόλης Αναστασιάδης είναι μέλος της Ο.Μ. Αμπελοκήπων, μέλος του Δ.Σ. της "Αυγής"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL