Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

POLITICO - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερα συμπεράσματα από τις γαλλικές εκλογές

1. Ο Μακρόν δεν θα είναι ένας νέος Μπρέζνιεφ. Τα κόμματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου δεν κέρδισαν τη μαζική πλειοψηφία των 400 έως 460 εδρών που προέβλεπαν οι αναλυτές μετά τον πρώτο γύρο. Το κόμμα που ίδρυσε όμως πέρυσι ο Εμανουέλ Μακρόν, το La Republique en Marche (LRM), θα έχει αρκετές έδρες (308) ώστε να μην εξαρτάται από το κεντρώο κόμμα Modem του υπουργού Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού. [...] Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μακρόν θα αλλάξει τη στρατηγική της διεύρυνσης και εδραίωσης της πολιτικής του βάσης, την οποία θεωρεί απαραίτητη για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

2. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 45% και ήταν η μικρότερη που έχει σημειωθεί στον δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών από τότε που ιδρύθηκε η Πέμπτη Δημοκρατία, το 1958. [...] Η μεγάλη αποχή δεν θα πλήξει την ικανότητα του Μακρόν να προωθήσει στο κοινοβούλιο τις μεταρρυθμίσεις που θέλει. Θα δυσκολέψει όμως την προσπάθειά του να εξασφαλίσει ευρεία λαϊκή στήριξη για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο γαλλικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.

3. Η Αριστερά έγινε κομμάτια. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να πήγε λίγο καλύτερα απ' ό,τι προβλεπόταν πριν από μια εβδομάδα, αλλά οι 29 έδρες που κερδίζει εξακολουθούν να συνιστούν μια καταστροφή. [...] Από την άλλη πλευρά το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν -ο οποίος έλαβε το απροσδόκητα υψηλό 19% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών- θα έχει μια σοβαρή παρουσία στο κοινοβούλιο, από κοινού με το Κομμουνιστικό Κόμμα που έχει συμμαχήσει μαζί του. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στο κόμμα να οργανωθεί και να αυξήσει την επιρροή του.

4. [...] Ποτέ έως τώρα δεν είχαν εκλεγεί τόσοι πολλοί άπειροι βουλευτές, γεγονός που θα αποτελέσει πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. [...] Την επόμενη εβδομάδα ο Μακρόν θα πρέπει να επιλέξει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου (έχει υπαινιχθεί ότι θα είναι γυναίκα) και τους επικεφαλής διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Για να χειριστεί μια πλειοψηφία που πιθανώς θα αποδειχθεί χαώδης ή απείθαρχη, θα χρειαστεί κάποιους επιζήσαντες του παλιού κοινοβουλίου που έχουν ενταχθεί στο κόμμα του. Και αυτό είναι επείγον, καθώς ο Μακρόν θέλει να ξεκινήσει αμέσως τη μεγάλη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας.

ΠΙΕΡ ΜΠΡΙΑΝΟΣ, αρθρογράφος του "Politico"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL